Večeru je otvorio s masti na kruhu te smo odmah znali što slijedi. Pomaknuta i drugačija večera Mate Jankovića i Marka Palfija donijela nam je međimurske tanjure u jednom posve drugačijem ruhu.
Slanina na kruhu, međimurski klasik koji se jede za doručak, ručak i večeru, stigla je na hrskavom domaćem kruhu od kiselog tijesta, mrvicama od čvaraka i ukiseljenim lukom. Domaće, ali moderno. Slasno i utješno.
Umjesto francuskog klasika coq au vin, drugi slijed donio nam je sjajne okuse piva i piletine u neobičnom obliku. Naime, međimursko-riječki duo poslužio je coq au bierre hladetinu koju su, moramo napomenuti, s tanjura počistili čak i zakleti neprijatelji ovog želeastog međimurskog specijaliteta. Jelo prepuno okusa i tekstura dodatno su obogatili fermentiranim uljem čilija, medvjeđeg luka, majonezom od bučinog ulja, dobrom dozom vlasca i osvježavajućim ukiseljenim krastavcima s koprom. Sjajna igra teksturama i okusima ono je u čime nas Janković već duže vrijeme oduševljava, a ovim je tanjurom definitivno pokazao sebe; maštovitog, jednostavnog chefa s jelima u kojima bi i sam rado uživao. Uz iznimno pitak Pilsner Garden Breweryja, prvi je slijed bio pun pogodak!
A onda je priča postala ozbiljna. Raviol punjen krvavicom, crumble od krvavice, ukiseljeno cvijeće, veloute od medvjeđeg luka i divljih šparoga bili su dio samo jednog, iznimno raskošnog tanjura. Uparen s Gardenovom Citrus IPA-om, spoj je pričao priču za sebe. Odmah zatim na stol je stiglo jednostavno jelo domaćih okusa u kojem su Palfi i Janković kombinirali otkoštenu puretinu s međimurskim krumpirom s maslačkom, purećim jusom s tartufima i ukiseljenim radičem. Reći ćemo tek kako smo nakon večere načuli zadovoljne goste koji su imali tek riječi hvale za Jankovićev kalapajsani krumpir, a što je iz usta domaćih ljudi, itekako velik uspjeh. I same nas je jelo podsjetilo na neka bezbrižnija vremena, kada je iz mamine kuhinje mirisao ručak pripremljen od domaćih namirnica. Jedina razlika bila je u tome što je pivo tada bilo zabranjeni napitak, a ovog smo puta to itekako nadoknadili te se uz ovaj slijed počastili limenkom Gardenovog Pale Ale-a.
Zadnji slani slijed donio je, u punom smislu riječi, val oduševljenja. Za to je zaslužan genijalan umak od lješnjaka kojeg je, kako nam je kasnije otkrio Mate, prvi puta isprobao u Italiji. Kombinirao ga je s pačjim prsima i pireom od peršina te tako stvorio pobjednika večeri. Od simpatičnih smo konobara zatražili koju žlicu umaka više, a sve dobro zalili Gardenovim Indian Pale Ale pivom.
Iznenađenje na kraju bio je Stout čokoladni mousse s muscovado šećerom i bananom mariniranom u Stoutu, posipan čokoladnom zemljom i obogaćen redukcijom Stouta, poslužen u – limenci. Kremast i bogat, desert je svakako bio jedno od onih jela koje naprosto ne možeš prestati jesti, pa smo uz limenku pravog Stouta slistili i čitavu limenku čokolade. Sva sreća, pred nama je bio sunčani vikend prepun mogućnosti za rekreaciju. Sva sreća...
U opuštenom razgovoru na terasi čakovečke Mundoake Mate Janković otkrio nam je kako je iznimno zadovoljan obavljenim poslom, a kako sam kaže, najponosniji je kada izađe iz kuhinje i vidi ljude koju komuniciraju, razmjenjuju mišljenja. "Kada šute", kaže Mate, "znači da razmišljaju o onome što nije dobro. Marko i ja sjajno funkcioniramo jer se međusobno poštujemo i ne stavljamo svoj ego na prvo mjesto. Palfi je kreativac s kojim je uvijek lijepo raditi”, dodao je na kraju Mate i u opuštenom tonu nazdravio još jednom limenkom fantastičnog piva Garden Breweryja koji, onako usput, početkom svibnja dolazi i u Čakovec. Međimurci, na vama je samo da uživate!