Recenzije 18. rujna 2018.

Kućni pivari u Pivani predstavili svoja piva

foto: Pivana
gastro postao gastro.24sata.hr
U Pivani je održano druženje i natjecanje kućnih pivara s ciljem poticanja kulture kućnog spravljanja piva

U zagrebačkoj Pivani je održano prvo druženje i natjecanje kućnih pivara (homebrewera)u organizaciji ovog popularnog okupljališta pivskih i gurmanskih znalaca. Cilj okupljanja bio je potaknuti razmjenu iskustva i znanja malih kućnih pivara vezano uz kulturu priprave piva kao i potaknuti razvoj kućnog pivarstva.

Mnogobrojni pivski znalci razgovarali su o sastojcima, receptima, detaljima u procesu pripreme, kuhanja, čuvanja i svim ostalim koracima u proizvodnji omiljene pjenaste tekućine koja se spominje još u epu o Gilgamešu.

 | Author: Pivana foto: Pivana

Posebni gosti predavači bili su prof. dr. sc. Božidar Šantek i doc. dr.sc Mario Novak s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. U svojim stručnim predavanjima o glavnim sastojcima piva – vodi, ječmu i hmelju te kvascu – malim su pivarima predstavili vrijedne informacije korisne za daljnji rad.

 | Author: Pivana foto: Pivana

Posebno je uzbudljivo bilo natjecanje kućnih pivara koje je ocjenjivao žiri pivskih sommeliera – Milana Peha i Domagoja Jakopovića Ribafisha te Mirka Banića Ištuka, glavnog kuhara mikropivovare Grif, koji je tom prilikom izjavio: „Veseli me što danas imamo priliku družiti se i kušati piva malih kućnih pivara koja su spravljena s mnogo entuzijazma, ljubavi i truda. Upravo su to oni dodatni ključni sastojci zbog kojih su ova piva pravi doživljaj za nepce.“

 | Author: Pivana foto: Pivana

Iako je žiri imao težak posao, najbolje je ocijenjeno pivo kućnog pivara Krumeta Ivanovskog, koji je svojom voćnom IPA-om oduševio sve članove žirija. Svi analizirani elementi – od arome, okusa, boje do pjene - bili su odlično ocijenjeni, a pobjednik je nagrađen off flavour setom.

Ovo je prvo u nizu ovakvih događanja koje će se održati u Pivani u organizaciji tvrtke K pivovari s ciljem okupljanja malih kućnih pivara i razmjene vještina i znanja kad je kućna proizvodnja piva u pitanju.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.