Recenzije 29. travnja 2019.

Pivovara Daruvar obilježava 180 godina kontinuirane proizvodnje

foto: Krasnodar Peršun
gastro postao gastro.24sata.hr
Pivovara Daruvar, najstarija pivovara u Hrvatskoj, osvaja svojom pivskom pričom koja će uskoro obilježiti 180 godina kontinuirane proizvodnje. Dio pivske priče posvećen je i novom trendu, craft pivarstvu. U Daruvaru, gradu piva, i ove se godine, 17. i 18. 05. 2019. održavaju DANI PIVA, poznata manifestacija koja na jednom mjestu okuplja najveći broj domaćih craft pivara

Pivska priča Pivovare Daruvar uskoro će obilježiti punih 180 godina, stoga i ne čudi da slovi za najstariju pivovaru u Hrvatskoj. Od davne 1840. godine, kada je osnovana na imanju grofa Antuna Jankovića u središtu Daruvara, Pivovara djeluje na istom mjestu s neprekinutom tradicijom proizvodnje piva.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

To je danas jedna od rijetkih pivovara izvan Češke Republike koja proizvodi pivo prema tradicionalnoj češkoj tehnologiji, što je čini jedinstvenom na ovim prostorima. Svoju proizvodnju temelji na tradicionalnom načinu proizvodnje piva, na prirodnoj mekoj izvorskoj vodi s obronaka parka prirode Papuk te kvalitetnim hrvatskim sirovinama, bez aditiva i konzervansa.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

S godišnjom proizvodnjom od 65 tisuća hektolitara godišnje, Pivovara Daruvar je šesta po veličini u Hrvatskoj i zauzima izazovnu poziciju manufakturne proizvodnje piva. Osim svog najpoznatijeg brenda, lager piva Staročeško, od 2014. godine Pivovara se okrenula i proizvodnji vrhunskog craft piva, poznatog brenda 5th Element.
 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun
Staročeško pivo - jedno od najstarijih pivskih brendova u Hrvatskoj i danas jedino u smeđoj boci
Priča o Staročeškom počinje 1893. godine kada se ovaj brand počeo proizvoditi u tadašnjoj Daruvarskoj pivovari. Prvo Staročeško pivo pod nazivom Zimsko, točilo se iz drvene bačve i proizvodilo prema recepturi čeških doseljenika daruvarskoj kraja. Nakon Zimskog Staročeško se kao ime počelo koristiti i za ostale vrste piva.

Od tad pa do danas Staročeško je ime koje podsjeća na jedinstven doživljaj piva vrhunske kvalitete. Stoga se u svakoj čaši ovog piva krije duh češke pivarske tradicije koja se brižno čuva i pažljivo prenosi već stoljećima. Jedinstveni okus obilježava cvjetna aroma hmelja i naknadni gorko trpki taste koji se zadržava na nepcu nakon konzumiranja.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Staročeško pivo je prepoznatljivo i po tome što se toči isključivo u smeđe boce, i to s opravdanim razlogom, jer boca takve boje čuva pivo od utjecaja svjetlosti na miris i okus piva. I upravo u tim prepoznatljivim bocama ljubitelji Staročeškog piva pronaći će: svijetlo lager, crveno i bock pivo. Kao spoj modernih rješenja i tradicionalne češke tehnologije, ovo je pivo s karakterom izuzetno punog okusa, koje će dati užitak svakom gutljaju.

Craft je nedvojbeno aktualni trend u pivarstvu!
Zadnjih godina hrvatsko tržište bilježi rastući trend malih tzv. craft pivovara, kojih je trenutačno više od 70 aktivnih s tržišnim udjelom od nekih 2,5 %. Craft piva danas imaju kultni status – pomodna su i obožavana, punog okusa i aroma, proizvedena od biranih sastojaka. Zahvaljujući iskustvu, znanju o kuhanju piva i tradiciji, Pivovara Daruvar uspjela se pozicionirati kao jedna od vodećih hrvatskih craft pivovara.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun  | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Prepoznatljiv daruvarski craft nastao je kao spoj piva i ljubavi
5th Element, vrhunsko craft pivo, nastalo je u radionici najpoznatijeg domaćeg majstora pivara Kreše Marića. To je linija posebno promišljenih i majstorski spravljenih piva iza koje stoji filozofija o Petom elementu - u osnovi svakog piva samo su četiri sastojka: voda, slad, kvasac i aromatični hmelj. Njihovi su simboli vrlo mistični: voda, zemlja, zrak i vatra, a vječno traženje harmonije i sklada u beskraju mogućnosti koje pružaju elementi zove se - ljubav. Upravo je ljubav majstora pivara, presudni - peti element!

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Liniju predstavlja ga nekoliko raznovrsnih i inovativnih craft piva: Aba, Lela, IIPA, Gerweiss, Stout 4.2, Woodoo, Bonner, Whey Beer (proteinsko pivo), Green power pivo s dodatkom industrijske konoplje, prvo takvo pivo u Hrvatskoj, i kiselo pivo s okusom maline Weissbery.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Daruvar je grad piva! DOĐITE 17. i 18.05.2019. NA DANE PIVA!
U suradnji s lokalnom zajednicom odnosno gradom Daruvarom i Turističkom zajednicom, Pivovara Daruvar sudjeluje i u razvoju i promicanju tradicije i kulture toga kraja. Zahvaljujući upravo ovoj suradnji Grad Daruvar postaje središnje mjesto pivskih zbivanja u Hrvatskoj, a osobito onih vezanih za zanatsko, odnosno 'craft' pivo. Jednom godišnje Pivovara Daruvar u suradnji s Gradom organizira i Dane piva, u sklopu kojih se održava i Festival malih nezavisnih pivovara.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Događaj predstavlja jedno od najvećih okupljanja domaćih craft pivara, na kojem će i ove godine sudjelovati oko 40-tak craftera iz cijele Hrvatske, a posjetitelji će imati priliku kušati više od 70 različitih craft piva. Osim piva, program će upotpuniti i niz različitih cjelodnevnih zabavnih događanja, od eko sajma do razni kulturnih i zabavnih nastupa za cijelu obitelj.

 | Author: Krasnodar Peršun foto: Krasnodar Peršun

Više od Danima piva na Facebook stranici, a više o Pivovari Daruvar na webu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.