Recenzije 04. srpnja 2017.

Rogaška Slatina – malo mjesto za velike užitke

foto: Silvija Munda
gastro postao gastro.24sata.hr
Da je susjedova trava uvijek zelenija još su jednom dokazali Slovenci. Rogaška Slatina zemljopisno je vrlo blizu Hrvatskoj, no razina hedonizma koji pruža ovo mjesto poput nečeg je s druge planete.

Na samo sat i 30 minuta vožnje od Zagreba, na granici s lijepim zagorskim bregima, nalazi se Rogaška Slatina. Osim po živopisnim prizorima zelenih brežuljaka, pokoje krave koja se na istima pase i nevjerojatne mirnoće, ovaj kraj nudi i mnogo više.

S tek oko pet tisuća stanovnika, Rogaška Slatina uspjela se izboriti za svoje mjesto pod suncem pa se tako danas ima čime ponositi. Središte mjesta svakako je staklarna Rogaška koja proizvodi čaše i staklene ukrase za svjetski prepoznate brendove, a onda su tu još i pivnica mineralne vode, brojni hoteli i spa resorti čiji restorani nose prestižne titule u gastronomskom svijetu, pa i orguljarnica, znameniti Anin dvor i velike količine dobrog vina i hrane.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Staklarna Rogaška zasigurno je najpoznatiji predstavnik Rogaške Slatine. Riječ je o tvornici koja postoji već 350 godina no tek je posljednjih nekoliko stekla zasluženi status. Čaše, staklene zdjele, kristalni kuhinjski pribor i iste takve vaze stvari su koje možete vidjeti ukoliko se upustite u razgledavanje tvornice. Svaki se predmet u staklarni Rogaška radi ručno, bez mjerenja, svaka čaša prolazi kroz četiri para ruku prije slanja na tržište, a stručno oko staklara već uvježbanim pokretima izrađuje, a zatim i provjerava najkrhkije predmete. 

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Nakon obilaska tvornice, s dozom oduševljenja tako kompleksnim zanatom koji u staklarni Rogaška obavljaju bez puno muke, vrijeme je za dobre tanjure.

Restoran Kaiser u sklopu Grand Hotela Sava proglašen je jednim od najboljih hotelskih restorana u Sloveniji, a kada isprobate fantastične tanjure chefa Janija Čonžeka te odabrana vina sommeliera Davida Vasiljevića, shvatit ćete i zašto. Slovenski gastro zaštitni znak gobova juha odlična je uvertira u lagan, ali okusima neizmjerno bogat ručak. Komadići gljiva u bogatoj juhi posluženi uz domaći kruh s makom i vrhnjem sjajan su početak uživanja u delicijama restorana Kaiser.

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Prelazak na laganiju verziju predjela svakako preuzima grillani sir s gljivama, špinatom i kozicom dok teletina s povrćem i kremastim, a opet hrskavim ploškama krumpira na idealan način golica maštu. Definitivni pobjednik i jelo koje svakako trebate isprobati zateknete li se u ovom ogromnom hotelu, bez obzira jeste li tamo zbog jednog od mnogobrojnih spa tretmana ili tek kako biste uživali na bazenu okruženi divnim zelenilom, jest desert.

Čokoladna kupola punjena moussom od jagode s pucketavim bombončićima na posteljici od coulisa od jagode i svježih jagoda prelivena toplim čokoladnim umakom festival je za nepce. Nakon ovakve kompleksne i pune okusa slastice, sasvim je jasno zašto upravo ovaj hotelski restoran nosi titulu jednog od najslasnijih u Sloveniji.

 

 

Dobro vam jutro 😁😍 #gastrohr #chocolate

A post shared by Gastro.hr (@gastrohr) on

 

Za one koji pak nisu od hotela, a prije svega vole uživati u prirodi i komforu, odličan odabir bit će gospodarstvo Pomona. Simpatičan i uslužan vlasnik, moderno uređene sobe sa starinskim prizvukom i fantastični tradicionalni tanjuri ono su najbolje od Pomone.

Tako se osim u smirujućoj okolini terase na otvorenom natkrivene trsovima grožđa u ljetno doba na ovom mjestu uživa i u aromatičnoj gustoj juhi od medvjeđeg luka ili pak onoj bistroj, bogatoj domaćim rezancima i govedinom. Meka svinjetina s krumpirom, po domaći pripremljena heljda s povrćem, bogate mahune s vrhnjem i još bolji, osvježavajući desert od malina jedna su sasvim nova i tako ukusna gastronomska priča. Sve su namirnice plod rada lokalnih proizvođača čime se vlasnik gospodarstva Janko Zupanec izrazito ponosi.

 

 

Više nam ništa ne treba 😋 #rogaskaslatina #gastrohr

A post shared by Gastro.hr (@gastrohr) on

 

Da grlo ne bi ostalo suho, gospodarstvo Pomona svojim gostima nudi velik izbor vina lokalnih proizvođača, ali i kvalitetnih rakija poput one od peperminta ili pak raznolikog ljekovitog bilja.

Uživanje u dobrim zalogajima pojačano je ugodnim, smirujućim ambijentom divnog slovenskog kraja. Cijeli projekt Pomone zamišljen je na agro osnovi, posebice uzgoju krušaka, a uz to gospodarstvo nudi i osam soba i već spomenuti skroman, ali hvale vrijedan restoran, objasnio je vlasnik Janko Zupanec. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Lutanje Rogaškom, između ostalog, svakako vodi na bezbroj fantastičnih, zdravih i opuštajućih mjesta kao što je Medicinski centar Rogaška u kojem glavnu ulogu igra upravo prepoznata Donat Mg mineralna voda te je ujedno i najveća privatna zdravstvena ustanova u zemlji. Tu je još i kristalna dvorana u sklopu koje se već tradicionalno održava Anin ples, događaj značajan za čitavo mjesto, te tvornica Afrodita kozmetike prepoznate diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj.

Uz sve zanimljivosti, vrlo je vjerojatno da ćete usred oduševljenja i uživanja odvojiti vrijeme za još fantastičnih zalogaja.

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Gostionica Jurg sjajno je mjesto za uživanje u domaćim tanjurima uz jednostavan i ugodan ambijent. Da je u pitanju tradicionalna slovenska kuhinja primjećuje se već pri predjelu koje u Jurgu čini domaća slanina s umakom od mladog luka poslužena uz topli, hrskavi kruh. Tu su još i juha od medvjeđeg luka i ona goveđa, dok za ručak možete uživati u nekom od odabranih mesnih jela.

Na izbor se nudi hrskava svinjetina, piletina punjena povrćem u umaku od badema i vina, meki i pahuljasti uštipci ili pak jednostavan krumpir s hrskavom koricom. Nakon kvalitetnog ručka, gostionica Jurg na svom meniju nudi i sezonsko osvježenje u obliku čvrste kreme od limuna sa svježim borovnicama i višnjama, a gostima je na izbor data i široka paleta slovenskih vina.

 

 

 

Da ne bi sve ostalo samo na riječima, a odlazak u Rogašku Slatinu tek pusta želja, bitno je spomenuti kako upravo ovo mjesto pruža jedinstven doživljaj na čak nekoliko razina – onoj turističkoj, gastronomskoj i zdravstvenoj. Na kraju krajeva, sve ih spaja tek ljubav prema hedonizmu i uživanju u ljepotama naizgled jednostavnog, ali tako posebnog kraja.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.