Recenzije 28. srpnja 2022.

Uživali smo u senzacijama novog ljetnog jelovnika Zinfandel'sa

foto: Lili Bašić/missGASTRO

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Perle od jogurta i bazge, Oscietra kavijar, kokice heljde, kvarnerski škamp, cvjetni prah, pčelinji pelud, morski ježinac, dagnje, vrganji, ljupčac, lavanda, kokos, smokve, rabarbara - samo su dio Anine nove božanstvene simfonije koja poziva na kušanje

Da je ponuda gastro specijaliteta u restoranu Zinfandel's vrhunska već znamo, no uvijek se veselimo vidjeti što se to novo nalazi na sezonskom jelovniku. Chefica godine 2022. prema izboru vodiča Gault & Millau Croatia i prva dama Esplanadine kuhinje Ana Grgić Tomić upravo je predstavila novo ljetno izdanje à la carte jelovnika u kojem spaja osvježavajuće, pažljivo odabrane, svježe i vrhunske sastojke u fantastične sljedove koji će oduševiti istinske hedoniste i ljubitelje visoke kuhinje. Osim u rashlađenom interijeru Zinfandel'sa, u ljetnim delicijama posjetitelji mogu uživati i na prekrasnoj terasi Oleander, okruženi cvijećem i najljepšim pogledom na Zagreb.

 | Author: Lili Bašić Chefica Ana Grgić Tomić i prekrasni Zinfandel's interijer foto: Lili Bašić

Chefica Grgić Tomić svojim je održivim principima pripreme hrane i ove godine potvrdila status zelene Michelinove zvjezdice za restoran Zinfandel's koji osim na kvalitetu namirnica, posebno pazi i na njihovo podrijetlo. Tako na ovom jelovniku nadahnutim suncem, morem i ljetom možemo pronaći primjerice kvarnerski škamp ili domaće rajčice i mladi kozji sir lokalnih OPG-ova. Chefica Ana Grgić Tomić također se trudi izvući maksimum svake namirnice te ih minimalno obraditi kako bi zadržale izvorni okus. Sve to nam zvuči odlično pa smo se rado zaputili u Zinfandel's.

 | Author: Arhiva hotela Esplanade Oleander terasa foto: Arhiva hotela Esplanade

Dan ispunjen vrhunskim gastro užitcima započeli smo aromatiziranim tučenim maslacem s timijanom, posluženim uz meku focacciu. Timijan, kao i druge začine poput bosiljka, mente, ružmarina, lavande i čili papričica, Zinfandel'sov tim pažljivo njeguje na terasi Oleander pa tako na tanjur dolazi svježe i tek ubrano. Dok smo uživali u kremastom maslacu, na stol je došao i pozdrav iz kuhinje koji nas je osvježio voćnim aromama. 

Pri izboru jela prepustili smo se stručnom sudu vrlo ljubaznog i uslužnog osoblja koje nas je ugostilo na vrhunskoj razini. Osim što su nam osmislili savršen degustacijski meni, sommelier ga je u stopu pratio odličnim izborom vina. Dok smo ispijali pjenušac i uživali u ambijentu, na stol su stigle marinirane jakobove kapice poslužene uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te lagane perle od jogurta i bazge pripremljene s tekućim dušikom. Meke i ukusne, jakobove kapice nježno su se ispreplitale sa slatkoćom ljetnih marelica i tartara od breskve, dok su perle od jogurta i bazge dodale kiselu notu i tako izbalansirale jelo. Listići svježe mente zaokružili su jelo i dali mu onaj pravi ljetni okus. 

 | Author: Lili Bašić Marinirane jakobove kapice poslužene uz kremu od marelice, jabučni ocat i tartar od breskve te lagane perle od jogurta i bazge foto: Lili Bašić

Iduće jelo jedan je od naših najvećih favorita i sigurno ćemo o njemu maštati do idućeg posjeta. Riječ je o kvarnerskom škampu koji dolazi iz podvelebitskog kanala, a uz njega je poslužen cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda. Na tanjuru se nalazi i mlada mrkva koja ovaj tanjur čini i prezentacijski vrlo atraktivnim. Savršena je to kombinacija okusa koja naglašava aromu škampa, a svakim zalogajem otkrivamo laganu notu slatkastog okusa peludnog zrnca. Svakako jelo koje ne biste trebali preskočiti. 

 | Author: Lili Bašić Kvarnerski škamp, cvjetni prah i umak od soka mrkve i pčelinjeg peluda foto: Lili Bašić

Dok smo ispijali zadnje kapljice vina, iz kuhinje je stiglo jednostavno jelo intenzivnih aroma - gnudi s mladim kozjim sirom lokalnog uzgajivača posluženi s morskim ježincem. Mladi sir umotan u meko tijesto odlično je balansirao snažne arome umaka i tako stvorio harmoniju okusa. Morski ježinac ima izrazito specifičan okus, a činjenica da ga ne možemo često vidjeti na jelovnicima restorana čini ovo jelo nezaobilaznim prilikom posjete Zinfandel'su. 

 | Author: Lili Bašić Gnudi s mladim kozjim sirom lokalnog uzgajivača posluženi s morskim ježincem foto: Lili Bašić

S predjela smo prešli na dva potpuno drugačija, ali jednako ukusna glavna jela. Prvi na redu bio je poširani file kovača poslužen uz kremu od ljupčaca kojeg chefica Ana Grgić Tomić iskuhava u ribljem temeljcu te marinirane bijele šparoge kuhane u suviju u soku od bagrema sa sojinim mlijekom. Ovakav način pripreme šparoga potpuno je izvukao gorčinu iz njih, a tako meke i pune okusa stopile su se aromama kovača. Uistinu jedno lagano ljetno jelo koje izvlači najbolje iz svake vrhunske namirnice.

Ljubitelji mesnih zalogaja sigurno će uživati u američkom striploin steaku. Radi se o nešto sočnijem komadu mesa, a ovoga puta poslužen je uz mladu ciklu, ulje od bora, pinjole i crni češnjak. Cikla je osim kao prilog poslužena i u obliku domaće marmelade koja se kuhala 12 sati, pomiješana sa začinskim biljem, acetom i maslinovim uljem. Odličan mesni zalogaj koji nije previše težak i u kojem se može uživati čak i uz prave ljetne temperature.

 | Author: Lili Bašić/Mario Kučera Poširani file kovača poslužen uz kremu od ljupčaca i američki striploin steak poslužen uz mladu ciklu, ulje od bora, pinjole i crni češnjak foto: Lili Bašić/Mario Kučera

Niti jedan ručak ili večera nisu potpuni bez dobrog deserta, a na meniju ćemo ih pronaći čak četiri. Uz kremasti desert s kokosom i bijelom čokoladom tu je i namelaka od bijele čokolade i jagoda uz koju dolaze i amaretti s lavandom te gel od lavande. Dvije zvijezde ljetnog menija su nešto jači i aromatičniji ljetni okusi u desertu koji odlično spaja gorku čokoladu i svježe marinirane smokve, obogaćene umakom od smokvina lista, crvenog vina i citrusa te ledeni sorbet za sve one koji se žele osvježiti okusima agruma i mente, koja, kao i većina začinskog bilja, potječe iz malog vrta na terasi Oleander. O desertima nemamo puno za reći osim - sigurno se nećete moći odlučiti samo za jedan. 

 | Author: Lili Bašić Desert s gorkom čokoladom i mariniranim smokvama te ledeni sorbet s okusima agruma i mente foto: Lili Bašić

Popodnevno druženje u prekrasnom ambijentu restorana Zinfandel's završili smo šalicom kave i slatkim zalogajima čokoladnih tartufa, macaronsa, keksića i svježeg bobičastog voća. Osim vrhunskih okusa i iznimno ljubazne usluge, posebno smo se oduševili trudom koji je uložen u svaki najmanji detalj jela, a to se uistinu osjetilo u svakom zalogaju. Zinfandel'sov tim s cheficom Anom Grgić Tomić na čelu savršen je primjer koliko trud, iskustvo i najviše ljubav prema gastronomiji mogu uroditi savršenim ljetnim jelovnikom. Veselimo se idućem posjetu i svakako ćemo pratiti što nam to pripremaju za jesensku sezonu. 

Ponuda à la carte dostupna je svaki dan za ručak i večeru od 12.30 do 23 sata. Nedjeljom se u Zinfandel'su od 12.30 sati poslužuje tradicionalni brunch po cijeni od 450 kn. Rezervacije stolova primaju se telefonom na 01 4566 644 ili e-poštom na zinfandels@esplanade.hr.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.