Recenzije 11. listopada 2017.

Vina i delicije na najljepšoj terasi Plešivice!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Kada vas zavojite ceste Plešivice iznad Jastrebarskog dovedu gotovo do smog vrha, u jednom trenutku skrenite lijevo i osvanut ćete na terasi iz snova. Vinarstvo Jagunić ugostit će vašu grupu samo uz prethodnu najavu, a evo zbog čega se to itekako isplati...

Vinarstvo Jagunić nalazi se navrh brda, a preko njene se terase pruža savršen pogled na prekrasan jaskanski kraj. Ovako kad vam to napišemo, djeluje sasvim obično i prosječno, ali ovaj mali raj je stvarno daleko više od toga – danas ovdje imamo jednu modernu bajku u koju jednostavno morate i sami utonuti da biste se uvjerili koliko je realna.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Uzimamo tko zna koji komad meke i sočne štrudle od jabuka, zalijevamo je rajnskim rizlingom glavnog enologa vinarije Dominika Jagunića i u nebeskom miru promatramo kako vinogradi i šume jesenski prelaze iz zelene preko žute u smeđu boji. Idila, za mirno starenje, no vrijeme je da pojasnimo detalje...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Familija Jagunić se oduvijek bavila vinarstvom. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća tu su se proizvodila vina u rinfuzi, a koristile su se stare plešivičke sorte. Prve boce su se u Vinariji počele puniti početkom devedesetih, ali tek limitirane količine za prodaju, više za obitelj i prijatelje.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Krajem devedesetih godina se vinogradi obnavljaju novim, induciranim sortama jer više nisu bili u kondiciji, sve se iskrčilo i tri godine se praktički provelo bez kapi vina, u iščekivanju prve nove berbe. Oko 2000. kreću i prve boce, ali još uvijek ništa ozbiljno.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

U sljedećih par godina rađaju prvi ozbiljniji rodovi, određene se količine buteljiraju, i kada kreće priča Plešivičke vinske ceste (kako je već postojao objekt u kojem su mama i baka pomalo kuhale), otac i sinovi su počeli graditi nove objekte, pa danas imaju salu s 85 mjesta + 45 na već spomenutoj terasi koja se otvorila 2007. godine.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Paralelno se rade novi podrumi, tako da je sada priča potpuno drugačija i danas u njima stoluju vina proizvedena od njihove četiri bijele sorte (rajnski rizling, pinot sivi, rizvanac i traminac), portugisca i onih s dva vinograda starih sorti koje idu u pjenušac s chardonnayem, koji se mora kupovati – stari je vinograd propao od napada žutice, no već je zamijenjen crnim pinotom i dogodine se čeka prvi puni rod. Od etiketa tu je pet vina + pjenušac. Tri nove etikete su u pripremi, ali o tome kad bude vrijeme...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Dominik Jagunić je u Zagrebu 2013. godine magistrirao vinarstvo, pa trenutno na tri i pol hektara vinograda ima oko 20.000 loza, gotovo sve završi u boci, a tu su i prirodni sokovi od bazge, jabuke, višnje u produkciji bake Ljubice...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Obitelj Jagunić (uz braću, stalno su u pogonu, roditelji te baka i djed) pravi su pioniri eno-gastro turizma u ovim krajevima - čista priroda, vrhunski specijaliteti, kvalitetna vina te mirno i tiho okruženje sastavni su elementi eno-gastro turizma.

Klet u sklopu Vinarije nudi tradicionalne plešivičke specijalitete, obavezno sezonske i s naglaskom na prikupljanje namirnica s lokalnih malih farmi, bakica iz susjedstva od kojih se kupuju sirevi, patke, guske, kao i svinje kad ponestane sirovina iz vlastitog uzgoja. Ako vam fali povrća na tanjuru, možete ga ubrati u vrtu podno kuće!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Od predjela preporučujemo nježan domaći sir i vrhnje, tvrdi plešivički sir iz mini sirane Šestak, kao i kobase i šunke koje radi njihov djed. Domaći hrskavi polukukuruzni kruh nećete moći prestati čupkati, a lokalni specijalitet copanjek je nešto slično greblici, tart s kravljim sirom punjen zelenjem ubranim u vrtu – od koprive, špinata, blitve...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Kooperacija sa susjedima nastavlja se u glavnim jelima - buncek, pečenice, krvavice sa zeljem, repa, raca s mlincima, guska, purica, ovisno o sezoni. Tako je za Martinje omiljena namirnica – guska s mlincima! Nas je zatekao Zagrebački s domaćim picekom, krumpir valjan u kukuruznom brašnu bez masnoća, rolani telić s nadjevom od kruha i špeka, teletina ispod peke s povrćem. Bazlamača, zlevanka, štrudle... nije bilo lako voziti niz breg...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vinarija radi stalno, na degustaciju možete doći uvijek, a minimalno dan prije po unaprijed dogovorenom meniju možete jesti. Krstitke, prigodne proslave, firme, team building, poslovni sastanci, sve je ovdje idealno zbog privatnosti i mira. Ako poželite, tu su u ponudi i vođena edukacijska šetnja po vinogradu, kao i igra u vinskom podrumu - „pogodi vino“. Idealan dan za odmor od metropole.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Vina Jagunić najbolje se prodaju u okolici i u centralnoj Dalmaciji u jeku turističke sezone. U bliskoj budućnosti se nadaju reducirati i konkretizirati sorte, 60% uroda ubaciti u pjenušce, te naglasak baciti na macerirana, jantarna i nova pjenušava vina. Takva vina sljubiti s tradicionalnom kuhinjom...

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

„Želim se također više posvetiti rajnskom rizlingu, kojem se divim i štujem do krajnjih granica. Vino koje može sve. Kad si relativno mali vinar možeš si dozvoliti proizvoditi vina po svom guštu, u kakvima i sam uživaš, bez nametanja bilo kakvih normi i trendova, a to se uvijek prepoznaje...“ rekao nam je Dominik Jagunić, koji je tijekom studiranja bio cimer sa sjajnim mladim vinarima Štamparom i Korakom, i danas sjajno radi na podizanju kvalitete svojih vina i radi veliku popularizaciju svoga kraja.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

I zato ponavljamo, dođite i vi što prije kušati vino s pogledom na plešivičku Vinariju Jagunić. To iskustvo – nećete zaboraviti...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.