Vina Središnje bregovite Hrvatske na ovogodišnjem su Decanteru, najvećem svjetskom vinskom natjecanju, osvojila čak 113 odličja – 25 srebra i 87 bronci.
To su čak 22 medalje više nego prošle godine, što je potvrda da iz godine u godinu proizvode vina visoke kvalitete i da sve više tih vina pripada svjetskom vrhu. Međunarodne su vinske suce na prestižnom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards oduševili pjenušcima, bijelim, crvenim i jantarnim vinima.
Kušanje vina Bregovite Hrvatske u Mivi
Saša Špiranec
Veliki napredak u kvaliteti
"Bregovita Hrvatska briljirala je s pjenušcima i mirnim vinima od aromatičnih sorata među kojima su sauvignon, pinot sivi i crni, traminac i rajnski rizling, te s pušipelom i frankovkom. Ova regija bilježi najveći napredak u kvaliteti pjenušaca i u njima očito ima najveći potencijal.
Za pjenušce trebate imati uvjete, u prvom redu klimu, ali i ozbiljno znanje te iskustvo. Znanje se u protekla dva desetljeća steklo i sada vinari Bregovite Hrvatske proizvode pjenušava vina međunarodne klase“, kazao je Saša Špiranec, senior sudac na Decanteru i voditelj panela za zemlje bivše Jugoslavije, Rumunjske, Bugarske, Moldavije, Gruzije, Mađarske i Sjeverne Italije, koji je vodio kušanje 12 najboljih vina Bregovite Hrvatske organizirano u zagrebačkoj Mivi.
Kušanje vina Bregovite Hrvatske u zagrebačkoj Mivi
Kušanje vina Bregovite Hrvatske u zagrebačkoj Mivi
Nekima su zlata pobjegla doslovno za dlaku
Nekima od ovih vina, naglasio je Špiranec, zlata su pobjegla za dlaku, no i srebro s DWWA u vinarstvu se smatra vrjednijom ocjenom od zlata s nekih drugih natjecanja. Bronca je, pojasnio je Špiranec, također istinsko postignuće jer su vina s broncom Decantera za toplu preporuku, ona koja će i sam kupiti.
Najviše medalja u Središnjoj bregovitoj Hrvatskoj dobile su vinarije Košćak i Kopjar. Prva je osvojila šest, a druga pet odličja.
4 izvrsna pjenušca - Furjan, Hažić, Kopjar i Najman
Pjenušci kao veliki potencijal Bregovite Hrvatske
U prvom flightu kušali smo četiri odlična pjenušca, koje je pratio izvrstan zalogaj Mivina Bistroa Jadranka - bruschetta s krem sirom, lososom i koprom.
Prvi na redu bio je pjenušac Furjan Dominus Tradition Blanc de Blancs Brut Nature 2022. iz vinograda sa zagorskog Falinić brega. Ovaj pjenušac osvojio ne 91 bod, napravljen je od 100% chardonnayja aromama dinje, ananasa, citrusa, đumbira, kisele jabuke... Slažemo se sa Sašom Špirancem, u vinariji Furjan moraju se specijalizirati za pjenušce jer to tako dobro rade!
Drugi smo kušali pjenušac Hažić Protagonist Toni Extra Brut od sorte pušipel, raskošan na nosu, prepun cvjetnih i mednih, ali i citrusnih nota. Ovaj vrlo elegantan pjenušac predstavila se jama vinarka Tatjana Hažić o čijem talentu i trudu sam više puta pisala.
"Naši su vinogradi isprepleteni s obiteljskom poviješću. Tata je sadio prvi vinograd kad sam se ja rađala, a moj nećak Toni, prvi unuk u obitelji, rodio se kad smo prije pet godina sadili novi vinograd. Po njemu smo nazvali pjenušac koji je sada na Decanteru ovjenčan srebrom.
Svima nam je zlato tajna želja i nadam se da ću ga osvojiti jednim od idućih pjenušaca. Naš pušipel ima veliki potencijal za dobre pjenušce i to želimo iskoristiti“, kazala je Tatjana Hažić iz Vinske kuće Hažić koja je uz srebro na ovogodišnjem Decanteru osvojila i jednu broncu.
Tatjana Hažić
Treći smo kušali pjenušac Kopjar Blanc de Blancs Brut, organsko vino od 100% chardonnayja. Ovo je vino osvojilo 91 bod, a uz intenzivne mineralne note (koje ga čine pogodnim da se pije uz, primjerice, morske plodove), odlikuju ga i arome limete, ananasa, te blage tercijarne arome.
Četvrti kušani pjenušac, Najman Iskra Rose Brut 2022., osvojio je 92 boda, najviše među pjenušcima, a napravljen je od 100% pinota crnog. Glavni cilj u proizvodnji ovog pjenušca bila je slojevitost, što se i da zamijetiti pri kušanju u kojem dominiraju cvjetne, ali i voće note malina i jagoda te, naravno, živahna svježina ovog sjajnog ružičastog pjenušca.
4 izvrsna bijela vina - Dvanajščak Kozol Graševina 2024., Jakopić Sauvignon Blanc 2024., DeMar Rajnski Rizling 2022. i Coletti Francesco Grande Pinot Grigio Multivintage
Aromatična graševina te sjajni sauvignon, rizling i sivi pinot
Uz 4 bijela vina koja smo sljedeća kušali uparen je vrlo blago začinjen tuna tartar poslužen s prepečenim integralnim tostom.
Prvo vino u ovom flightu bila je sjajna aromatična Dvanajščak Kozol Graševina 2024., koja je sjajno ukomponiranim aromama korice limuna, ružičastog grejpa, kisele jabuke... osvojila 91 bod.
Kušali smo i izvrstan Jakopić Sauvignon Blanc 2024., koji je također osvojio 91 boda, a karakteriziraju ga arome grejpa, breskve, bazge te živahna svježina.. Riječ je o tipičnom međimurskom sauvignonu bijelom cvjetno-herbalnog karaktera, koji pokazuje i dobra potencijal za čuvanje.
Odličan je bio i DeMar Rajnski Rizling 2022. aroma limuna, voska, kandiranog ananasa, sirupa od limete, bijelog papra. Već na prvi pogled, boja starog zlata ovog vina ukazivala je na određenu zrelost i prisutnost tercijarnih aroma, koje su otišle u smjeru kandirane korice limuna, a ne u smjeru petroleja karakteristične arome za odležane rizlinge iz Austrije i Njemačke. Vino je izuzetno slojevito i bogato i za svaku preporuku.
Koa četvrto vino u ovom flightu kušali smo vino Coletti Francesco Grande Pinot Grigio Multivintage, vino od sivog pinota iz tri različita godišta - 2021., 2022. i 2023. koje je osvojilo 91 bod. U ovom posebnom vinu osvojile su nas arome zrele kruške, breskve, marelice, orašaste note i živahna kiselina.
Fenomenalna macerirana vina - Šoškić Haiku 5 2022. i Cmrečnjak CMR, Traminac crveni 2022.
Fenomenalna macerirana vina
Na red su došla i dva macerirana, odnosno amber vina, uz koja je vrijedno i kompetentno Mivino osoblje poslužilo zalogaj koji se sastojao od domaćih pilećih kroketa s pireom od cvjetače i pečenim komoračem.
Prvo smo kušali vino Šoškić Haiku 5 2022., kultno vino ove plešivičke vinarije koje se sastoji od 40% rajnskog rizlinga, 20% sivog pinota te 20% chardonnayja. Ovo je vino osvojilo najviše bodova, čak 94, te ga je samo bod dijelio od zlata.
"Bod nas je dijelio od zlata! Nismo razočarani, ali ta nas je činjenica ipak malo pecnula. Haiku je macerirano orange vino dobiveno drugačijom metodom od naših ostalih vina. Ono je zahvaljujući tome kompleksnije od svega drugoga s našom etiketom.
Haiku je monumentalno vino – odraz vinara, grožđa, terroira i iskustva. Uglađeno je, cvjetno i mirisno“, rekao je Siniša Šoškić iz vinarije Dvorska vina Šoškić čije su vina na ovogodišnjem Decanteru osvojila tri medalje.
Siniša Šoškić
Vino Cmrečnjak CMR, Traminac crveni 2022.
Kušali smo još jedno izvrsno macerirano vino - Cmrečnjak CMR, Traminac crveni 2022., koje je osvojilo 91 bod, a sadrži arome narančine korice, ruže, pečene bundeve, grožđica, meda...
Crvena vina za pamćenje - Klet Romić Frankovka 2022. i Voštinić Klasnić Red 2021.
Frankovka i crvena kupaža za pamćenje!
Za kraj, kušali smo dva izvrsna crvena vina, oba iz Moslavine, a uz njih zalogaj od sporo pečene svinjske potrbušine s hrskavom koricom, uz pečeno povrće i kremastu palentu.
Nikica Katić s ponosom je predstavio svoje vino Klet Romić Frankovka 2022. koje je osvojilo 92 boda, a prepuno je aroma crvenog voća, tamne čokolade i crnog duda. U vinu se osjete i blage herbalne arome, te crni papar, a tanini su svilenkasti. Frankovka je trenutačno trendy sorta u svijetu i ovakvih divnih vina od frankovke trebamo još i više!
Nikica Katić iz vinarije Klet Romić
Tomislav Voštinić iz vinarije Voštinić Klasnić
Za kraj kušali smo vino Voštinić Klasnić Red 2021., vino od 40% merlota, 40% syraha i 20% cabernet franca, koje je osvojilo visoka 93 boda, a vrlo lako, poput većine kušanih vina, moglo je biti i zlatno.
"Prošle godine smo za to vino dobili 94 boda, a ove bod manje. Dio nasada imam u Moslavini, a dio u Dalmaciji, a igram se i s kreiranjem ovog vina. Eksperimentiram, među ostalim, s različitim načinima dozrijevanja vina i bačvama od hrasta iz različitih zemalja.
Iz godine u godinu rastemo kvalitetom - za desetak godina s crvenim vinima želim biti u vrh", poručio je Tomislav Voštinić iz vinarije Voštinić Klasnić te dodao da puno očekuje od ovogodišnje berbe.