24. travnja 2016.

Radite kao Šveđani: Šest sati na poslu uz dvije pauze za kavu!

Kava Fika
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Mogu li kratke pauze za kavu poboljšati produktivnost radnika na poslu? Šveđani imaju odgovor

U Švedskoj, gdje su radnici među onima sretnijim (pokazalo istraživanje iz 2010. tvrtke Grant Thorntontajna uspjeha leži u Fiki. Fika se koristi kao imenica i glagol i dolazi od švedske riječi za kavu. Suprotno poznatim i uvriježenim stilovima ispijanja kave, švedska pauza za kavu je doslovno moment kada se posao ostavlja "da miruje". Prva fika ujutro oko 10 sati, druga oko 15 sati, zvuči nestvarno. I ne, nije riječ o revno nazvanom "sastanku s kolegama" ili multitaskingu uz kavu, već jednostavnom opuštanju s kolegama. 

"Trenutak pauze, uglavnom uključuje kavu, ponekad čaj i pecivo" - objašnjava Anna Brones, jedna od autora knjige Fika: Švedska umjetnost pauze za kavu. Fika nije proizvoljni moment, već obaveza u većini švedskih tvrtki. Činjenica da svega 1% Šveđana radi prekovremeno, uz napomenu da sve više tvrtki uvodi šestosatno radno vrijeme s čak dvije fike, govori dovoljno u prilog švedskom načinu rada. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.