gastro postao
Savršena kombinacija kokosa, čokolade i jagoda koju morate probati. Ovo je količina za tortu dimenzija 15*14 cm.
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Srednje
Biskvit
- 5 kom bjelanjaka
- 10 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- 150 g kokosa
- 100 ml mlijeka
- 1 žličica ruma
Čokoladna krema
- 5 kom žumanjaka
- 5 žlica šećera
- 100 g čokolade
- 250 ml mlijeka*
- 1 kom puding od čokolade*
- 125 g margarina
- 1 žlica ruma
Ukrašavanje
- 12 kom većih jagoda
- čokolada za kuhanje
Priprema
- Umutiti snijeg od bjelanjaka te u njega postupno dodavati šećer. Kad se dobije homogena smjesa, u nju dodati brašno te u smjesu lagano sa špatulom umješati kokos. Staviti u pleh dimenzija 18*30 obložen papirom za pečenje te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na cca 180 stupnjeva 20-ak minuta.
- Nakon što se bisvit ispekao, izvaditi ga, okrenuti, skinuti papir za pečenje te politi smjesom mlijeka i ruma. Ostaviti biskvit da se ohladi.
- Žumanjke, šećer i čokoladu za kuhanje skuhati na pari uz mješanje. Smjesa je gotova kad je potezom kutlače na dnu vidljiv trag. Gotovu smjesu ostaviti da se hladi.
- * U 2,5 dl mlijeka napraviti puding od čokolade bez dodavanja šećera te ga ostaviti da se ohladi. Ukoliko niste ljubitelj pudinga ( iako ga se na kraju ne osjeti u kremi ), ovaj korak možete izostaviti, u tom slučaju dodajte više margarina u kremu.
- Umutiti margarin, te u njega dodati ohlađenu smjesu od žumanjaka, šećera i čokolade za kuhanje te puding od čokolade i rum.
- Ohlađeni biskvit prerezati na pola te filovati: biskvit-čokoladna krema-jagode-čokoladna krema-biskvit-malo čokoladne kreme. U ovom sam slučaju koristila za filovanje torte 9 većih jagoda, ali vi možete prilagoditi veličinu jagoda i količinu po potrebi i želji.
- Ostalih 3 jagoda poslužile su kao dekoracija. Na pri otopiti mliječnu čokoladu ili čokoladu za kuhanje te dodati malo ulja, pomiješati te jagode umočiti u smjesu. Staviti na papir za pečenje te u frižider. Kad se ohlade dodati šare od bijele čokolade.
- Tortu možete, naravno, dekorirati po vlastitoj želji, ovo je bio samo moj prikaz dekoracije.