Najfiniji deserti nezamislivi su bez čokolade. Namazi, preljevi, ukrasi, biskviti... U bilo kojem obliku čokolada daje posebnu notu vašem omiljenom slatkom jelu. Priča čokolade započela je mnogo prije nego li je na svom trećem putovanju 1502. godine Kristofor Kolumbo otkrio zrna kakaa i ovu nenadmašnu namirnicu predstavio Europljanima.
Drevne civilizacije, poput Maja i Azteka, smatrale su čokoladu ''hranom bogova'' i dobro su bile upoznate s njenim ljekovitim i afrodizijskim svojstvima. Iako čokolada danas ima kultni status u europskoj gastronomiji i svakodnevnoj prehrani, po njenom predstavljanju na Starom kontinentu skoro je brzo pala u zaborav. Naime, nepca tadašnjih gurmana bila su preosjetljiva za gorku čokoladu, pa su ubrzo prekrojili izvorni recept i samljevenim zrnima kakaa dodali med, šećer i cimet.
Čokolada je u svojim europskim početcima, zbog cijene, bila dostupna isključivo plemenitašima, a može se kazati, da je put do svih klasa započela u Parizu, gdje su do sredine 17. stoljeća otvorene brojne kuće čokolade. Čokoladna priča širila se po cijelom kontinentu, a posebno je postala popularna u mediteranskim zemljama. Kako je nalazila put do sve više ljudi, tako je i dobivala sve više varijacija, pa se tijekom 18. stoljeća čokolada mogla konzumirati kao pasta, u blokovima, kao napitci, s dodatkom šećera, vanilije, cimeta i drugih začina. Kultni status davno je stekla i u mnogim desertima ga opravdala, pa sada kada znate mini povijest čokolade i kada je dostupnija nego ikad slobodno iskušajte neki od recepata koje donosimo u nastavku.
Vjerojatno najomiljenija od svih torti. Jednostavan recept za savršenu čokoladnu tortu podijelila je Jadrana Ćurković jedna od autorica Gastrosfere, specijalizirana za deserte.
Recept potražite ovdje
Kako pripremiti savršenu čokoladnu pjenu, lepršave i lagane teksture proučite u sljedećem receptu. Mousse je jednostavan i ukusan desert koji možete obogatiti raznim sastojcima, a sve tajne, korak po korak, otkriva vam višestruka državna prvakinja u slastičarstvu i slastičarka hotela Esplanade Mirjana Špoljar.
Recept potražite ovdje.
3. Čokoladna kugla punjena kremom
Savršena kombinacija čokolade i Baileysa, u bombastičnom receptu dovoljnom za čak deset ljudi.
Recept potražite ovdje.
4. Čokoladna pita sa suhim voćem
Čokolada je, naravno, u prvom planu, ali ovo je idealan desert za sve ljubitelje orašastih plodova i suhog voća.
Recept potražite ovdje.
Za samo 20 minuta možete napraviti ovaj jednostavan recept i uživati u kombinaciji mliječne i tamne čokolade.
Recept potražite ovdje.
6. Kako napraviti praline?
Niti jedan ljubitelj čokolade ne može im odolijeti, a uz ovaj recept i vaše praline postat će hit. Gastro chefica Mirjana Špoljar uvodi vas u tajne umjetnosti izrade pralina.
Recept potražite ovdje.
Šalica vruće čokolade ugrijat će vas i popraviti vam raspoloženje, a jednostavan recept sa slatkim vrhnjem i kukuruznim škrobom natjerat će vas da ''piće za bogove'' pripremate češće.
Recept potražite ovdje.
8. Choco tart s limunom i maslinovim uljem
Isprobajte pravu eksploziju okusa i mirisa u malom kolaču prema receptu Marine Gaši iz kuharice ''Tako me mama učila'' .
Recept potražite ovdje.
9. Nabujak tamne čikolade toplog srca
Specijalitet hotela Bevanda iz Opatije stavlja tamnu čokoladu u prvi plan i spaja je sa sladoledom od đumbira, lješnjacima i coulisom od maline.
Recept potražite ovdje.
10. Slatki zalogaj od bijele čokolade
Trebate odmor od tamne čokolade? Poigrajte se s bijelom verzijom i izradite slasne truffles okruglice.
Recept potražite ovdje.