Siguran sam da su većini nas na spomen uskrsne hrane prva asocijacija kuhana jaja. No donosim ti jednu drugačiju ideju koja će kuhana jaja transformirati u atraktivno predjelo svakog blagdanskog stola
Jaja, ili točnije - pisanice, kao simbol Uskrsa i novih početaka s razlogom su nezaobilazan dio svakog blagdanskog stola. Najčešće se pripremaju kuhana, a isto se tako poslužuju kao prilog glavnom jelu uz mladi luk ili kao predjelo. Osim toga, jaja znaju završiti i u raznim salatama. No, evo malo drugačije ideje koja će ih pretvoriti u savršeno predjelo svakog uskrsnog objeda.
Sastojci:
- 10 jaja
- 4 jušne žlice Zvijezda majoneze
- 1 čajna žlica senfa
- 1 čajna žlica bijelog vinskog octa
- 40 grama slanine
- po ukusu - sol, papar, crvena paprika, vlasac
- dodatna majoneza za ukrašavanje
Priprema:
- U kipuću vodu stavi kuhati jaja. Jaja kuhaj od 8 do 10 minuta, ovisno o veličini.
- Tvrdo kuhana jaja odmah nakon kuhanja prebaci u posudu s hladnom vodom i ledom (može i bez leda ako je voda hladna).
- Kuhana jaja ostavi barem 20 minuta u hladnoj vodi kako bi se lakše skidala ljuska s njih.
- Skini ljusku s jaja i svako jaje prepolovi po dužini. Oprezno izvadi žumanjke i odloži ih u zasebnu dublju posudu.
- Usitni žumanjke i zdrobi ih žlicom. Izdrobljenim žumanjcima dodaj malo bijelog octa, senf, začine po želji i 4 jušne žlice majoneze.
- Sve sastojke pomiješaj u glatku smjesu. Ako želiš, po ukusu možeš dodati i više majoneze u smjesu.
- Smjesu od žumanjaka i majoneze prebaci u slastičarsku vrećicu sa zvjezdastim nastavkom i pomoću nje napuni bjelanjke.
- Prije posluživanja jaja dodatno ukrasi sjeckanim svježim vlascem, prženom sjeckanom slaninom, majonezom i crvenom paprikom.
Dobar tek!