Recepti 17. prosinca 2025.

Isprobajte pravo zimsko varivo koje će vas ugrijati, ali i zasititi

foto: Josip Regovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Iva Horvat finalistica je Gastro Zvijezde u kategoriji tradicionalne kuhinje, koja oduševljava svojim pristupom hrani i kuhanju. Svoje pratitelje često počasti receptima inspiriranim domaćom atmosferom i zdravim sastojcima. Za nas je pripremila fenomenalno varivo od heljde s gljivama koje svojim bogatim okusom osvaja i najizbirljivije.

Iva Horvat, magistra informatike i nastavnica računalnih predmeta, sasvim je neočekivano zakoračila u svijet društvenih mreža, gdje je umjesto jedinica i nula pronašla kreativniju i topliju priču. Dolazi iz svijeta tehnologije, a njezini online sadržaji vode je u potpuno drugi prostor, onaj u kojem se spajaju ljubav prema hrani, estetici i tradiciji. Upravo ta strast prema domaćim, autentičnim jelima dovela ju je i među finaliste Gastro zvijezde u kategoriji tradicionalne kuhinje, gdje je osvojila pažnju publike i žirija svojim iskrenim pristupom i prepoznatljivim stilom.

"Još na fakultetu sam otvorila svoj Instagram profil beaditon gdje sam na početku dijelila modne kombinacije i nakit koji sam izrađivala i on mi je bio bijeg u kreativu". Danas se njezini interesi sve više okreću hrani, toplim, domaćim receptima i jednostavnim jelima koja donose utjehu, osobito otkad kuha i za svoju najveću malu kritičarku. "Obožavam eksperimentirati u kuhinji, uvijek radim nešto malo drugačije. A trenutno najčešće pripremam jela za svoju skoro dvogodišnju kćer pa se vrtimo oko griza, palente, jaja, povrća, mesa na sto načina i juhica. Sve ono… jako zanimljivo".

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Jedno od jela koje joj se uvijek iznova vraća na stol je aromatično, gusto i utješno varivo od heljde s gljivama. Savršeno za hladnije dane, jednostavno, hranjivo i puno okusa. Upravo onakvo kakvo voli pripremiti „za gušt“.

Zasigurno jedva čekate isprobati ovaj recept koji će vas oduševiti i ugrijati, a za Ivu Horvat i njezin profil beaditon možete glasati ovdje.

Varivo od heljde s gljivama

Sastojci:

  • 300 g smeđih šampinjona ili vrganja
  • 100 g heljdine kaše
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 srednja krumpira
  • Maslinovo ulje
  • Povrtni temeljac
  • Sol, papar, crvena paprika

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Za posluživanje:

  • Kockice prepečenog starog kruha
  • Kiselo vrhnje
  • Bučino ulje
  • Svježi vlasac ili peršin

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema:
Očistite i nasjeckajte mrkvu i luk, a gljive narežite na listiće. Krumpir ogulite i narežite na kockice. Na maslinovom ulju kratko popržite luk, dodajte mrkvu i pirjajte još nekoliko minuta. Zatim ubacite gljive, posolite, popaprite i dodajte malo crvene paprike pa pirjajte oko petnaest minuta.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL
Dodajte krumpir, podlijte vodom i povrtnim temeljcem te kuhajte dok se krumpir ne omekša. U drugoj posudi skuhajte heljdinu kašu, a pred kraj kuhanja prebacite je u lonac s varivom. Pustite da se sve zajedno još kratko sjedini. Poslužite s prepečenim kockicama kruha, žlicom kiselog vrhnja, malo bučinog ulja i svježim vlascem ili peršinom.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.