Upravo su na Strossmayerovom trgu adventske kućice Time i 50 A Burger & Champagne Bar. Vjerujemo da ste se dosad već zaustavili i isprobali nešto iz njihove ponude, a sada njihove izvrsne recepta za jela na žlicu možete testirati i kod kuće.
Pileći ramen (TIME)
- 10 l vode
- 1,5 kg pilećih nogica
- 3 kg bataka i krilaca
- 2 kg pilećih i pačjih hrbata ( pola kuhani, pola pečeni )
- 100 g Kombu algi
- 50 g suhih Shiitake gljiva
- 1 glavica češnjak
- 7 komada mladog luka
- 1 komad đumbira od 10 cm
- 3 komada mrkve
U hladnoj vodi namočimo alge, kuhamo dok ne zavrije, ostavimo na laganoj vatri 45 min da sporo kuha. Izvadimo i bacimo. Pola pačjih i pilećih hrbata zapečemo u pećnici 45 min na 180 C. U vodu nakon algi ubacimo shiitake, kuhamo još 30 minuta. Izvadimo ih i dalje ih kuhamo u odvojenoj posudi, u začinjenom octu od sushi riže, sa sojom, đumbirom i češnjakom, nekih 45 minuta. Dodamo pileće meso i kosti, koje smo prethodno malo blanširali i isprali pod vodom, ubacimo i pečene kosti s umakom od pečenja iz pleha ako ga ima.Dodamo češnjak, mladi luk, đumbir i mrkvu, sve na izrezano na manje komade. Kuhamo 4-5 sati na jako laganoj vatri, povremeno oberemo s vrha zmazanoću i pjenu. Ugasimo, pustimo da se slegne i procijedimo.
Serviranje u zdjelici ovim redoslijedom : Sol - prstohvat Soja 2 žlice Dashi u prahu 1/2 žličice Papar - prstohvat Češnjak sitno sjeckani 1/4 žličice Pačja mast i sezam ulje 2 žlice Pileća juha 2-3 dl , ovisno o zdjelici Ramen rezanci - 50 Burger & Champagneg - vrući i upravo skuhani. Zatim slažemo na vrh, količine proizvoljne : Enoki gljive Marinirane shiitake izrezane - 1 žlica Jaje kuhano 7 min u kipućoj vodi, ohlađeno - 1 kom Mljevena piletina ( na maslinovom ulju popržimo mljeveni pileći zabatak, s ribanim češnjakom i đumbirom, dodamo žličicu miso paste, podlijemo malo temeljca i ukuhamo kao u svijetli bolonjez, začinimo soli i paprom ) - 2 žlice Mladi luk - 1 žlica Nori alga - 2/4 cijelog lista alge Sjeckana rajčica iz ulja, s bosiljkom ili svježim korijanderom - 1 žličica
Chili beans (50 Burger & Champagne)
Sastojci:
- 1 srednje veliki luk (nasjeckani)
- 2 mrkve ( nasjeckane )
- 2 stabljike celera (nasjeckana)
- 1 režanj češnjaka (nadrobljeni)
Sotirati u ulju dok ne omekša i dodati:
- 1.5 L izmiksane rajčice
- 1 čajna žlica slatke paprike
- 1 čajna žlica ljute paprike
- 2 čajne žlice mljevenog Kima
- 1 čajna žlica mljevenog korijandera
- 5 čajnih žlica crvene paprike
- 1 kila kuhanog graha
- 1 kila kuhanog bijelog graha
- 1 kila kuhanog smeđeg graha
Dodajte otprilike litru vode, tako da prekrije grah.
Miješajte dok ne zakipi, a zatim kuhati narednih pola sata do 45 minuta uz povremeno miješanje. Na kraju posolite i popaprite.