gastro postao
Vrijeme pripreme: do 120 min
Broj porcija: 6
Težina pripreme: Jednostavno
čoko-puslice
- 3 bjelanjka
- 130 g šećera
- 4 žlica kakaa u prahu
- soli
krema
- 250 g mascarpone sira
- 30 g brašna
- 3 kom veća jaja
- 130 g šećera
- 300 ml mlijeka
ostali sastojci
- 500 g jagoda
- 2 kom limuna
- 100 g čokolade s 70% kakaa
- 1 žlica vanilin šećera
- 2 žlica šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
- Napravite čoko-puslice. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne očvrsnu. Zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera miksajući najvećom brzinom, i tako 5 min. dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna (kad pod prstima više ne osjećate kristaliće šećera). Dodajte prosijani kakao i ručno promiješajte da se smjesa sjedini.
- Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Veći pleh obložite papirom za pečenje, pa malom žlicom stavljajte "kaplje" smjese. Pecite ih 30-40 min. Ostavite da se ohlade.
- Jagode operite, odstranite peteljke i narežite na manje komade. Pospite ih 2 žlice šećera, žlicom vanilin šećera i zalijte sokom od dva limuna, pa ih ostavite 30 min da puste sok.
- Napravite kremu. Žumanjke, 65g šećera i 30g brašna pjenjačom umiješajte u glatku smjesu. Mlijeko zagrijte do vrenja. Skinite s vatre pa dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brasna. Vratite na laganu vatru, kuhajte 5 min da se žumanjci termički obrade, stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusnula ostavite kremu da se ohladi.
- Bjelanjke smiksajte u snijeg pa lagano dodajte ostalih 65g šećera. Kad se krema od žumanjaka i mlijeka ohladila dodajte u nju mascarpone pa lagano umiksajte, zatim ručno umiješajte bjelanjke.
- Slaganje. Potrebno vam je 6 visokih čaša. Na dno stavite čoko-puslice, u komadu ili smrvljene, zalijte sa par žličica soka koje su pustile jagode i na to stavite jagode, pospite grubo rezanom čokoladom za kuhanje i zalijte kremom. Ponovite još jednom do vrha. Na vrh stavite tučeno vrhnje.