Recepti 25. svibnja 2015.

Kakav nered!

Kakav nered!
gastro postao gastro.24sata.hr

Vrijeme pripreme: do 120 min

Broj porcija: 6

Težina pripreme: Jednostavno

čoko-puslice

  • 3 bjelanjka
  • 130 g šećera
  • 4 žlica kakaa u prahu
  • soli

krema

  • 250 g mascarpone sira
  • 30 g brašna
  • 3 kom veća jaja
  • 130 g šećera
  • 300 ml mlijeka

ostali sastojci

  • 500 g jagoda
  • 2 kom limuna
  • 100 g čokolade s 70% kakaa
  • 1 žlica vanilin šećera
  • 2 žlica šećera
  • 500 ml vrhnja za šlag

Priprema

  1. Napravite čoko-puslice. Miksajte bjelanjke s prstohvatom soli dok ne očvrsnu. Zatim dodavajte žlicu po žlicu šećera miksajući najvećom brzinom, i tako 5 min. dok smjesa ne postane čvrsta i sjajna (kad pod prstima više ne osjećate kristaliće šećera). Dodajte prosijani kakao i ručno promiješajte da se smjesa sjedini.
  2. Zagrijte pećnicu na 130 stupnjeva. Veći pleh obložite papirom za pečenje, pa malom žlicom stavljajte "kaplje" smjese. Pecite ih 30-40 min. Ostavite da se ohlade.
  3. Jagode operite, odstranite peteljke i narežite na manje komade. Pospite ih 2 žlice šećera, žlicom vanilin šećera i zalijte sokom od dva limuna, pa ih ostavite 30 min da puste sok.
  4. Napravite kremu. Žumanjke, 65g šećera i 30g brašna pjenjačom umiješajte u glatku smjesu. Mlijeko zagrijte do vrenja. Skinite s vatre pa dodajte smjesu žumanjaka, šećera i brasna. Vratite na laganu vatru, kuhajte 5 min da se žumanjci termički obrade, stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusnula ostavite kremu da se ohladi.
  5. Bjelanjke smiksajte u snijeg pa lagano dodajte ostalih 65g šećera. Kad se krema od žumanjaka i mlijeka ohladila dodajte u nju mascarpone pa lagano umiksajte, zatim ručno umiješajte bjelanjke.
  6. Slaganje. Potrebno vam je 6 visokih čaša. Na dno stavite čoko-puslice, u komadu ili smrvljene, zalijte sa par žličica soka koje su pustile jagode i na to stavite jagode, pospite grubo rezanom čokoladom za kuhanje i zalijte kremom. Ponovite još jednom do vrha. Na vrh stavite tučeno vrhnje. Kakav nered! | Author: ana25 foto: ana25

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.