Recepti Školica kuhanja: Lagani ručak iz pećnice 08. lipnja 2022.

Kako napraviti savršenu marinadu za piletinu s limunom i senfom?

Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti sočne batake u limunu i senfu, sljubljene s proljetnim povrćem foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Naš Gastrolovac Darko Debić pokazat će ti kako uz pomoć Gorenje pećnice pripremiti sočne batake u limunu i senfu, sljubljene s proljetnim povrćem

Piletina se često nalazi na svim našim jelovnicima, a uvijek smo u potrazi za novim i zanimljivim načinima pripreme. Topliji dani potaknuli su Darka Debića, autora bloga "Samo jedan griz", da osmisli recept koji će brzo biti gotov, ali će i slaviti sve okuse sezone. U pomoć je došla i Gorenje pećnica koja je pripremu piletine još više olakšala i pojednostavila. 

 | Author: Igor Soban/PIXSELL U pomoć je došla i Gorenje pećnica koja je pripremu piletine još više olakšala i pojednostavila foto: Igor Soban/PIXSELL

Osim bijelog mesa koje je izbor većine, pileći bataci također su popularan komad mesa jer su nešto sočniji i puniji okusa. Radi se o namirnici koja je toliko svestrana da ju možemo spojiti sa svim povrćem koje imamo u hladnjaku, pa čak i čokoladom i cijelim nizom začina. Ovoga puta se Darko odlučio istaknuti arome piletine limunom i senfom, a kao prilog dodao je mješavinu sezonskog povrća. 

Ako tražiš lagani ručak koji samo ubaciš u pećnicu i pustiš da ona odradi svoje, onda će ti se ovi pileći bataci u limunu i senfu sigurno svidjeti. 

Pileći bataci u limunu i senfu s proljetnim povrćem

Sastojci:

  • 8 kom pilećih bataka
  • 3 žlice senfa
  • 4 žlice soja umaka 
  • 1 limun 
  • 1 grančica ružmarina
  • Origano
  • 500 g mlade mrkve
  • 2 tikvice
  • 200 g šparoga
  • 1 žuta paprika
  • 1/2 vezice mladog luka
  • Majčina dušica
  • Ulje suncokreta
  • Papar
  • Sol

Priprema:

  1. Oprane i osušene pileće batake stavi u zdjelu, dodaj sol, senf, soja umak, ribanu koricu limuna i sok pola limuna. Sve dobro promiješaj, dodaj ružmarin, origano, pokrij i stavi u hladnjak na nekoliko sati.
  2. Tikvice operi i nareži. Mladu mrkvu operi, nareži, dodaj sol, ulje, sjeckanu majčinu dušicu i stavi u pleh za pečenje. Dodaj narezanu papriku i mladi luk.
  3. Mariniranu piletinu stavi pored mrkve, luka i paprike, pošpricaj uljem, stavi na program 14 - pečenje peradi u komadima.
  4. Nakon 25 minuta dodaj posoljene tikvice, šparoge i rajčicu. 
  5. Završi pečenje, poslužiti toplo i uživaj!

 | Author: Jurica Galoić/PIXSELL Pileći bataci u limunu i senfu s proljetnim povrćem foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Dolaskom lijepih dana, slobodno vrijeme je ključno i sigurno želiš maksimalno iskoristiti svoje dane. Zato ti nove Gorenje OptiBake ugradbene pećnice nude brojne mogućnosti koje će ti kuhanje učiniti lakšim i ugodnijim, ali prije svega vremenski kraćim. Ako želiš ravnomjerno pečenu hranu zbog sjajne cirkulacije zraka i stabilne temperature u cijeloj pećnici, prženu hranu bez dodatnih kalorija i postizanje temperature do 200 ˚C za samo 5 minuta, te čak 22 različita automatska programa za pečenje, odaberi Gorenje pećnicu i uživaj u životu dok ona peče za tebe!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.