Recepti 23. ožujka 2018.

Kako pripremiti gratinirani kremasti krumpir?

krumpir
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Uz ovaj prilog vam meso neće trebati.

U nekoliko koraka pripremite gratinirani krumpir, ukusno jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom.

Gratiniranje je postupak pripreme hrane u pećnici, zalivene mlijeko, vrhnjem, bechamelom ili nečim sličnim s namjerom da se ona lijepo zapeče i dobije zlatnu hrskavu koricu. Nekad taj postupak uspije savršeno, a ponekad baš i ne, no kako god bilo, s ovim receptom će vam ispasti savršeno.  

Potrebno vam je:

  • 4 krumpira
  • 1 crveni luk
  • 3 žlice maslaca
  • 3 žlice brašna
  • sol
  • papar
  • 2 šalice mlijeka
  • 1.50 šalica sira (goude)

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijte na 200°C. Namastite vatrostalnu posudu za pečenje.
  2. Polovicu krumpira poslažite na dno posude.
  3. Zatim poslažite narezani luk pa rasporedite ostatak krumpira.
  4. Začinite sa soli i paprom.
  5. U srednjoj posudi otopite maslac. Umiješajte brašno i sol uz konstantno miješanje oko 1 min.
  6. Ulijte mlijeko i kuhajte uz povremeno miješanje dok se smjesa zgusne.
  7. Zatim dodajte sir i nastavite miješati dok se ne otopi, 30-60 sekundi.
  8. Prelijte smjesu preko krumpira, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 1,5 sat u zagrijanoj pećnici.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.