gastro postao
Uz ovaj prilog vam meso neće trebati.
U nekoliko koraka pripremite gratinirani krumpir, ukusno jelo koje će vas oduševiti svojom jednostavnošću i bogatim okusom.
Gratiniranje je postupak pripreme hrane u pećnici, zalivene mlijeko, vrhnjem, bechamelom ili nečim sličnim s namjerom da se ona lijepo zapeče i dobije zlatnu hrskavu koricu. Nekad taj postupak uspije savršeno, a ponekad baš i ne, no kako god bilo, s ovim receptom će vam ispasti savršeno.
Potrebno vam je:
- 4 krumpira
- 1 crveni luk
- 3 žlice maslaca
- 3 žlice brašna
- sol
- papar
- 2 šalice mlijeka
- 1.50 šalica sira (goude)
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200°C. Namastite vatrostalnu posudu za pečenje.
- Polovicu krumpira poslažite na dno posude.
- Zatim poslažite narezani luk pa rasporedite ostatak krumpira.
- Začinite sa soli i paprom.
- U srednjoj posudi otopite maslac. Umiješajte brašno i sol uz konstantno miješanje oko 1 min.
- Ulijte mlijeko i kuhajte uz povremeno miješanje dok se smjesa zgusne.
- Zatim dodajte sir i nastavite miješati dok se ne otopi, 30-60 sekundi.
- Prelijte smjesu preko krumpira, prekrijte aluminijskom folijom i pecite 1,5 sat u zagrijanoj pećnici.