Kardinal šnite pripremale su nam još mame i bake, a svaka obitelj imala je svoju inačicu ovog kremastog kolača. Meki biskvit od bjelanjaka i svilenkasta krema mogu se kombinirati s voćem, karamelom, ali i kavom što kardinal šnite čini slasticom za sva godišnja doba. Blagdansko izdanje ove tradicionalne slastice u kojoj je zvijezda okusa Franck Jubilarna kava pripremio je Darko Debić s bloga Samo jedan griz. Kako bi kardinal šnite uistinu bile zvijezda blagdanskog stola, ukrasi ih čokoladnim ukrasima kao što je to napravio Darko i svakako ih posluži uz šalicu tople i mirisne "Ciglice".
Sastojci:
Za biskvit:
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 40 g šećera
- 50 g brašna
- 1 vanilin šećer
Za šaum:
- 5 bjelanjaka
- 120 g kristal šećera
- 1 žličica škrobnog brašna
- 1 žličica alkoholnog octa
- Malo šećera u prahu za posipanje
Za kremu:
- 2 listića želatine
- 2 čajne žličice Franck Jubilarna kave
- Malo ruma
- 50 gr šećera u prahu
- 4 dl slatkog vrhnja
Za dekoraciju:
- 100 g bijele čokolade
- Šećer u prahu
Priprema:
- Za biskvit pjenasto umuti jaje, žumanjke, vanilin šećer i šećer. Miksaj dok se volumen ne poveća i postane svjetlo žute boje. Lagano umiješaj i brašno.
- Za šaum pjenasto miksaj bjelanjke sa šećerom, nakon dvije minute dodaj prosijano škrobno brašno i ocat. Još malo miksaj, ne dugo kako masa ne bi bila pretvrda.
- Obje mase stavi u vrećice za ukrašavanje. Na papiru za pečenje povuci tri crte dužine oko 30 cm sa šaum masom, između crta ostavi prostor i tu povuci crte s biskvitnom masom.
- Napravi još jednu takvu podlogu, obje stanu na isti pleh samo između ostavi prostora da se ne spoje u pečenju.
- Šećer u prahu stavi u cjedilo i lagano posipaj na podlogu. To će stabilizirati podloge i napraviti koricu.
- Stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva Celzijevih 25 do 30 minuta. Ohladi biskvit.
- Za kremu najprije pripremi 50 ml Franck Jubilarna kave.
- Želatinu namoči u hladnoj vodi, nakon par minuta želatinu ocijedi i otopi u kavi.
- Kad se želatina otopila dodaj rum i šećer u prahu (nije potreban ako je vrhnje biljno).
- Vrhnje za šlag miksaj do kremaste gustoće, umiješaj prohlađenu smjesu kave i želatine te ruma.
- Kremu rasporedi na jednu podlogu, poklopi drugom podlogom i posipaj šećerom u prahu prije posluživanja.
- Ukrasi zvjezdicama od bijele čokolade.
Blagdanske recepte naši blogeri rade u suradnji s Franck Jubilarna kavom. Mirisna kava odličan je napitak za buđenje, ali i dodatak božićnim kolačima. Šalicu Franck Jubilarna kave volimo spojiti s finim kolačima, a tradicionalno dobra "Ciglica" je i odličan poklon kojim ćemo razveseliti bližnje.