Ne kaže se bez razloga kako je komiška pogača idealno jelo za ljetne mjesece jer u njoj do punog izražaja dolazi okus svježih i sočnih domaćih pomidora. Još ako tome dodaš malo domaćeg origana, a pri ruci ti se nađu slani inćuni ili srdele te domaća kapula – imaš gotovo sve što ti je potrebno za ovaj kultni otočki, ali i hrvatski specijalitet.
Poznata domaća gastro blogerica Tatjana Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, ulovila se izazova pripreme komiške pogače, koja mnoge i izgledom i okusom podsjeća na pizzu.
Za razliku od viške pogače, komiška je bogatija okusima i sočnija, a i razlikuje se po obliku posluživanja. I dok se viška nudi u trokutićima, Komižani svoju pogaču režu na kvadrate! A najveća tajna komiške pogače? Tijesto mora biti tanko i hrskavo, a punjenje sočno i – bogato!
Pogledaj video:
Komiška pogača
Sastojci - za tijesto:
- 800 g brašna
- 10 g suhog kvasca
- 400-500 ml mlake vode
- sol
- 2 žlice maslinova ulja
Sastojci - za nadjev:
- 2 luka, nasjeckana
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- maslinovo ulje
- 400 ml pelata
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 prstohvat usitnjenog crnog papra
- 10 maslina
- žličica kapara
- 10 -12 slanih inćuna
Postupak:
- U zdjelu stavi brašno, dodaj suhi kvasac, mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesi glatko, elastično tijesto. Oblikuj tijesto u kuglu i vrati u zdjelu u koju trebaš staviti malo maslinovog ulja. Kuglu tijesta preokreni tako da bude obložena uljem. Pokrij krpom i ostavi da se diže oko 45 minuta.
- Za to vrijeme pripremi nadjev.
- Na zagrijano maslinovo ulje dodaj luk, posoli i pirjaj dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodaj češnjak, pelate, timijan i papar pa sve pirjaj još 10 minuta.
- Tijesto podijeli na 2 dijela. Svaki dio tanko razvaljaj.
- Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i premaži s malo maslinova ulja.
- U lim stavi prvi dio razvaljanog tijesta, po njemu nanesi nadjev, pospi kaparima i otkoštenim maslinama te rasporedi slane inćune.
- Preko svega stavi drugi dio razvaljanog tijesta. Rubove tijesta zatvori, stisni prstima da se zalijepi donji i gornji sloj tijesta. Tijesto odozgo mjestimično izbockaj vilicom i premaži maslinovim uljem.
- Stavi u zagrijanu pećnicu i peci 25 - 30 minuta na 220°C.
Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO-u!