Recepti 26. lipnja 2023.

Komiška pogača by Tanja Pastuović Klaić: Tajna hrskavog tijesta i finog punjenja

foto: Vigor Klaić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Kult komiške pogače, baš kao i viške, njeguje se već generacijama, a naša poznata gastro blogerica Tanja Pastuović Klaić otkriva nam svoje male tajne pripreme ove savršene otočke delikatese

Ne kaže se bez razloga kako je komiška pogača idealno jelo za ljetne mjesece jer u njoj do punog izražaja dolazi okus svježih i sočnih domaćih pomidora. Još ako tome dodaš malo domaćeg origana, a pri ruci ti se nađu slani inćuni ili srdele te domaća kapula – imaš gotovo sve što ti je potrebno za ovaj kultni otočki, ali i hrvatski specijalitet.

Poznata domaća gastro blogerica Tatjana Pastuović Klaić, autorica bloga COOKam i guštam, ulovila se izazova pripreme komiške pogače, koja mnoge i izgledom i okusom podsjeća na pizzu.

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

Za razliku od viške pogače, komiška je bogatija okusima i sočnija, a i razlikuje se po obliku posluživanja. I dok se viška nudi u trokutićima, Komižani svoju pogaču režu na kvadrate! A najveća tajna komiške pogače? Tijesto mora biti tanko i hrskavo, a punjenje sočno i – bogato!

Pogledaj video:

Komiška pogača

Sastojci - za tijesto:

  • 800 g brašna
  • 10 g suhog kvasca
  • 400-500 ml mlake vode
  • sol
  • 2 žlice maslinova ulja

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

 

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

Sastojci - za nadjev:

  • 2 luka, nasjeckana
  • 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • maslinovo ulje
  • 400 ml pelata
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 prstohvat usitnjenog crnog papra
  • 10 maslina
  • žličica kapara
  • 10 -12 slanih inćuna

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

Postupak:

  1. U zdjelu stavi brašno, dodaj suhi kvasac, mlaku vodu, sol i maslinovo ulje pa umijesi glatko, elastično tijesto. Oblikuj tijesto u kuglu i vrati u zdjelu u koju trebaš staviti malo maslinovog ulja. Kuglu tijesta preokreni tako da bude obložena uljem. Pokrij krpom i ostavi da se diže oko 45 minuta.
  2. Za to vrijeme pripremi nadjev.
  3. Na zagrijano maslinovo ulje dodaj luk, posoli i pirjaj dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodaj češnjak, pelate, timijan i papar pa sve pirjaj još 10 minuta.
  4. Tijesto podijeli na 2 dijela. Svaki dio tanko razvaljaj.
  5. Lim za pečenje obloži papirom za pečenje i premaži s malo maslinova ulja.
  6. U lim stavi prvi dio razvaljanog tijesta, po njemu nanesi nadjev, pospi kaparima i otkoštenim maslinama te rasporedi slane inćune.
  7. Preko svega stavi drugi dio razvaljanog tijesta. Rubove tijesta zatvori, stisni prstima da se zalijepi donji i gornji sloj tijesta. Tijesto odozgo mjestimično izbockaj vilicom i premaži maslinovim uljem.
  8. Stavi u zagrijanu pećnicu i peci 25 - 30 minuta na 220°C.

 | Author: Vigor Klaić foto: Vigor Klaić

Sve namirnice za ovaj recept potraži u METRO-u!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.