Recepti 17. prosinca 2025.

Medenjak torta: Zimska bajka na tanjuru

foto: Petra Sabljić

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Božićna medenjak torta jedan je od onih deserata koji odmah prizivaju toplinu doma, miris Božića i opušteno blagdansko druženje. Raskošna, a jednostavna, idealna je za sve koji žele impresionirati bez dugotrajnog boravka u kuhinji.

Ova božićna Medenjak torta bez pečenja donosi blagdanski ugođaj već pri prvom zalogaju. U njoj se spajaju začinske note koje podsjećaju na djetinjstvo, svježina naranče i dubina čokolade, stvarajući skladan i prepoznatljiv zimski okus. Izgleda profinjeno i svečano, a priprema je jednostavna, savršena za trenutke kada želite uživati u druženju, a ne provoditi sate uz pećnicu. Nježna, kremasta i puna karaktera, ova torta lako postaje središnji desert blagdanskog stola.

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Recept nam je pripremila Petra Sabljić, na društvenim mrežama poznata kao mama.kuharica. Svojim slasticama i receptima svakodnevno veseli brojne pratitelje, njegujući topao, pristupačan stil kuhanja u kojem se spajaju obiteljska atmosfera, sezonski okusi i praktičnost. Upravo zbog toga njezini deserti često postaju dio blagdanskih stolova, a ova torta osvojila je mnoge svojom jednostavnom pripremom i izraženim božićnim karakterom.

Svi sastojci za ovu božićnu tortu mogu se pronaći u Eurospinu, što pripremu čini još dostupnijom i praktičnijom u užurbanim prosinačkim danima.

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Sastojci za podlogu od keksa:

  •  200 g Dolciando Digestive keksa
  •  80 g Land maslaca
  •  1 žlica meda
  •  Sok pola naranče

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Sastojci za bazu za kreme:

  •  500 g Pascoli Italiani mascarpone sira
  •  100 g sirnog namaza
  •  200 ml vrhnja za šlag
  •  2 žlice šećera u prahu

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Sastojci za medenjak kremu:

  •  10 medenjaka
  •  1 mala žličica cimeta
  •  1/2 naranče, sok i korica

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Sastojci za čokoladnu kremu:

  •  150 g la Bomba čokolade za kuhanje 47%
  •  50 g čokoladnog namaza
  • Ganache
  •  150 g la Bomba čokolade za kuhanje 47%
  •  150 ml vrhnja za šlag

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Priprema:

  1. Kekse u potpunosti usitniti, maslac otopiti, a naranču iscijediti.
  2. Sve sastojke za podlogu dobro promiješati i čvrsto utisnuti u kalup za tortu promjera 20 cm.
  3. Umutiti vrhnje za šlag.
  4. U drugoj zdjeli sjediniti mascarpone, sirni namaz i šećer u prahu, zatim lagano špatulom umiješati šlag.
  5. Smjesu podijeliti na dva jednaka dijela. U jedan dio dodati usitnjene medenjake, cimet te sok i koricu naranče.
  6. U drugi dio umiješati otopljenu čokoladu i čokoladni namaz.
  7. Za ganache zagrijati vrhnje do vrenja, preliti preko nasjeckane čokolade i miješati dok se ne dobije glatka krema.
  8. Na podlogu slagati medenjak kremu, zatim čokoladnu kremu, a na vrh ganache.
  9. Tortu ohladiti u hladnjaku 2 do 3 sata i ukrasiti po želji.

 | Author: Petra Sabljić foto: Petra Sabljić

Uživajte u ovoj božićnoj torti koja spaja jednostavnost pripreme i bogat blagdanski okus. Uz pažljivo odabrane sastojke koji su lako dostupni u Eurospinu, priprema blagdanskih slastica može biti jednako lijepa kao i trenuci provedeni za stolom s najdražima.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.