Kraj godine uvijek dočekam u nekoj strci i stresu. Upravo zbog toga ne volim puno komplicirati oko blagdana. Volim kada su oni jednostavni i opušteni, bez gužvi i stresa.
Upravo zbog toga razveselila me vijest da je Metro otvorio svoja vrata svima. Više ne morate biti poslovni subjekt da bi kupovali u Metrou. Sve što trebate napraviti je učlaniti se u Metro Foodie Club i tako dobiti svoju karticu. Izrada Metro Foodie Club kartice jednostavna je i vrlo brzo vam stigne mailom. Nakon registracije opuštena kupovina može početi i to na mjestu na kojem možete kupiti sve što vam treba. Od vrlo egzotičnih namirnica pa do onih svakodnevnih. Baš kakve su mi trebale i za mramorni kuglof.
Klasicima poput mramornog kolača ne treba puno predstavljanja. On je prepoznatljiv, svakodnevni kolač koji svi ponekad pripremamo. Ipak, kada je dobar i sočan on može konkurirati i najsloženijim tortama. Upravo ta jednostavnost daje mu poseban šarm, a za svečanije prilike možemo ga pripremiti u formi kuglofa. Dodajte tome umak od čokolade, posipajte sve listićima badema i dobit ćete pravu zvijezdu blagdanskog stola bez puno truda.
Sastojci:
Za kuglof:
- 3 jaja
- prstohvat soli
- 250 g maslaca
- 200 g šećera
- 180 g čvrstog jogurta
- 3 žlice ulja
- 250 g brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 2 žlice kakao praha
- 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke
Za umak od čokolade:
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 ml slatkog vrhnja
Za posipanje:
- bademi narezani na listiće
- ušećerena korica naranče
Postupak:
Za kuglof:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
- Maslac sobne temperature i šećer miksajte dok ne postanu kremasti.
- Dodajte jogurt i ulje pa sve nastavite miksati.
- Dodajte jedan po jedan žumanjak te nakon svakoga dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
- U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo.
- Naizmjence dodajite brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca i žumanjaka dok sve ne potrošite.
- Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakao praha, a u drugi dio umiješajte sjemenke vanilije.
- Kalup za kuglof lagano nauljite pa u njega stavljajte žlicu bijele smjese, žlicu smeđe smjese naizmjence.
- Na kraju možete sve još malo izmiješati ili prošarati kako bi postigli mramorni efekt.
- Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 50 – 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
- Pečeni kuglof pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i odvojite ga od kalupa.
- Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga prelijte umakom od čokolade i posipajte ga listićima badema i koricom naranče.
Za umak od čokolade:
- Čokoladu narežite na manje komade dodajte joj slatko vrhnje pa sve rastopite nad parom.
- Dobro sve promiješajte kako bi se pretvorilo u glatki umak pa njime prelijte mramorni kuglof.
U slast!