Recepti Pripremi odličan obiteljski ručak 02. siječnja 2021.

Neodoljivi mramorni kuglof zvijezda je svakog stola!

Andrea Cukrov

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Bademi, čokolada, korica naranče, vanilija...može li bolje? Mramorni kuglof mirisan je i prepun okusa, a svojom mekoćom osvaja na prvi zalogaj!

Kraj godine uvijek dočekam u nekoj strci i stresu. Upravo zbog toga ne volim puno komplicirati oko blagdana. Volim kada su oni jednostavni i opušteni, bez gužvi i stresa.

Upravo zbog toga razveselila me vijest da je Metro otvorio svoja vrata svima. Više ne morate biti poslovni subjekt da bi kupovali u Metrou. Sve što trebate napraviti je učlaniti se u Metro Foodie Club i tako dobiti svoju karticu. Izrada Metro Foodie Club kartice jednostavna je i vrlo brzo vam stigne mailom. Nakon registracije opuštena kupovina može početi i to na mjestu na kojem možete kupiti sve što vam treba. Od vrlo egzotičnih namirnica pa do onih svakodnevnih. Baš kakve su mi trebale i za mramorni kuglof.

Klasicima poput mramornog kolača ne treba puno predstavljanja. On je prepoznatljiv, svakodnevni kolač koji svi ponekad pripremamo. Ipak, kada je dobar i sočan on može konkurirati i najsloženijim tortama. Upravo ta jednostavnost daje mu poseban šarm, a za svečanije prilike možemo ga pripremiti u formi kuglofa. Dodajte tome umak od čokolade, posipajte sve listićima badema i dobit ćete pravu zvijezdu blagdanskog stola bez puno truda.

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Sastojci: 

Za kuglof:

  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 180 g čvrstog jogurta
  • 3 žlice ulja
  • 250 g brašna
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • 2 žlice kakao praha
  • 1 mahuna vanilije, ostrugane sjemenke

Za umak od čokolade:

  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 100 ml slatkog vrhnja

Za posipanje:

  • bademi narezani na listiće
  • ušećerena korica naranče

 | Author: Andrea Cukrov Andrea Cukrov

Postupak: 

Za kuglof:

  1. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg.
  2. Maslac sobne temperature i šećer miksajte dok ne postanu kremasti.
  3. Dodajte jogurt i ulje pa sve nastavite miksati.
  4. Dodajte jedan po jedan žumanjak te nakon svakoga dobro izmiješajte da se sastojci povežu.
  5. U drugoj posudi izmiješajte brašno s praškom za pecivo.
  6. Naizmjence dodajite brašno i snijeg od bjelanjaka u smjesu od maslaca i žumanjaka dok sve ne potrošite.
  7. Podijelite smjesu na dva jednaka dijela pa u jedan dio umiješajte dvije žlice kakao praha, a u drugi dio umiješajte sjemenke vanilije.
  8. Kalup za kuglof lagano nauljite pa u njega stavljajte žlicu bijele smjese, žlicu smeđe smjese naizmjence.
  9. Na kraju možete sve još malo izmiješati ili prošarati kako bi postigli mramorni efekt.
  10. Pecite kolač u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, 50 – 60 minuta ili dok ne položi test čačkalicom.
  11. Pečeni kuglof pažljivo preokrenite na rešetku za hlađenje i odvojite ga od kalupa.
  12. Ostavite ga da se ohladi, a zatim ga prelijte umakom od čokolade i posipajte ga listićima badema i koricom naranče.

Za umak od čokolade:

  1. Čokoladu narežite na manje komade dodajte joj slatko vrhnje pa sve rastopite nad parom.
  2. Dobro sve promiješajte kako bi se pretvorilo u glatki umak pa njime prelijte mramorni kuglof. 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.