Nema slađeg zalogaja od svježe pečenog domaćeg kruha još toplog, tek izvađenog iz pećnice. Još kad mu dodaš i domaću paštetu... ma veselju nema kraja. To dobro zna i bloger Darko Debić, autor bloga Samo jedan griz, koji, kad se zaželi domaćeg kruha često pripremi fini baguette, a domaću paštetu ionako uvijek ima spremnu u hladnjaku.
Za pripremu domaćeg baguette Darko je koristio di-go gotovu mješavinu za multigrain kruh, koja je jako praktična za sve koji su u žurbi, a svejedno se ne žele odreći finog i toplog domaćeg kruha. Di-go gotove mješavine za kruh nose oznaku 100 % vegan i razvijene su u suradnji s nutricionistima, odličan su izvor bjelančevina i vlakana te ne sadrže E-brojeve. Di-go gotova mješavina za multigrain kruh ne sadrži aditive ni konzervanse, a bogata je manganom koji doprinosi normalnoj funkciji metabolizma.
Baguette i pašteta od pileće jetrice
Sastojci za baguette:
- 400 g di-go gotove mješavine za multigrain kruh
- 7 g di-go suhog kvasca
- 260 ml tople vode
- hladna voda za premazivanje
- 2 žlice sjemenki crnog sezama
- 2 žlice sjemenki bijelog sezama
Postupak za baguette:
- U posudu stavite 370 g mješavine za multigrain kruh (30 g mješavine ostavite za poslije) i 7 g di-go suhog kvasca te lagano promiješajte.
- Dodajte 260 ml tople vode i miješajte kuhačom oko dvije minute, dok smjesa ne postane glatka.
- Raspršite po podlozi 30 g brašna ostavljenog sa strane. Prebacite smjesu iz posude i podijelite na dva dijela.
- Tijesto razvaljajte i urolajte u oblik baguettea.
- Baguette premažite s malo hladne vode i obložite sjemenkama crnog i bijelog sezama.
- Stavite u kalup za baguette, ostavite na toplom mjestu i pustite da se tijesto udvostruči, otprilike 25 minuta. Prije pečenja zarežite tijesto na nekoliko mjesta.
- Kalup stavite u pećnicu zagrijanu na 210 stupnjeva (s upaljena oba grijača), na donju razinu. Pecite 25 minuta.
- Pečene baguette ostavite da se ohlade prije rezanja.
Sastojci za paštetu od pileće jetrice:
- 130 g maslaca
- 400 g pilećih jetrica, očišćenih i narezanih
- 1 češanj češnjaka
- 1 ljutika
- 3 grančice timijana
- 2 lista lovora
- 3 jušne žlice konjaka
- sol
- papar
Postupak - za paštetu:
- Rastopite 10 g maslaca u tavi na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i propirjajte dok ne omekša. Dodajte pileća jetrica i popržite ih sa svake strane po 2 minute.
- Dodajte sitno narezani češnjak, timijan, lovor i konjak te prokuhajte poklopljeno još par minuta. Posolite i popaprite. Ostavite da se malo ohladi, izvadite lovor i grančice timijana.
- Prebacite smjesu u multipraktik i usitnite. Dodajte 100 g maslaca i usitnite da se sve poveže u glatku smjesu. Stavite paštetu u prikladne posude, prelijte sa 20 g otopljenog maslaca i ohladite u hladnjaku. Ukrasite po želji.