Ne bi li vama i vašoj obitelji ovaj Uskrs protekao u najljepšem sjećanju, u suradnji s PIK Vrbovec jednom čitatelju ili čitateljici poklanjamo PIK Slow Cooked Selection pakete mesnih proizvoda koji su rado viđeni na uskršnjem stolu - trgana svinjetina, rebarca i buncek, a za svaki komad mesa donosimo ti i ideju kako ga poslužiti.
PIK Slow Cooked Selection je linija mesnih proizvoda koji su termički pred-pripremljeni od sirovine domaćeg podrijetla. S njima možete brzo doći do jela za koja su inače potrebni sati i sati pripreme na niskim temperaturama. Sve što trebate je slijediti jednostavne upute s pakiranja, a pulled pork (trgana svinjetina), spare ribs (svinjska rebarca) i pork knuckle (buncek) za tren će se naći na vašem stolu.
Uključite se u nagradni natječaj na missGastro profilu na Instagramu tako što ćete odraditi 3 jednostavna koraka koja se od vas traže: lajkajte objavu nagradnog natječaja, zapratite @missgastro_hr i @pikvrbovec te u komentaru označite jednu osobu s kojom biste voljeli podijeliti ove delicije i zajedno uživati u ukusnim uskršnjim jelima!
Sudjelovati možete do subote 1.4.2023 u 16h, nakon čega ćemo proglasiti dobitnika slučajnim odabirom, a u nastavku otkrijte 3 načina kako poslužiti PIK Slow Cooked Selection proizvode.
Pulled pork burger
Trgana svinjetina je klasično slow cooked jelo u američkom stilu. Najčešće se radi od svinjske lopatice. Pulled pork idealno je poslužiti u pecivu ili tortilji. Može se jesti i s klasičnim prilogom, najbolje s coleslaw salatom. Nakon pripreme, meso se može trgati prstima ili kuhinjskim priborom, a najbolje ga je kombinirati uz BBQ umak.
Sastojci:
- 500 g PIK Pulled Pork
- 40 g BBQ umaka
- 2 burger peciva
- burger umak za premazivanje
- zelena salata
- 1/2 mrkve
- 2-3 kisela krastavca
- 300 g krumpira
- sol
- ulje
Za posluživanje:
- kečap
- burger umak
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C i pecite trganu svinjetinu 30 minuta. Gotovo meso natrgajte uz pomoć dvije vilice, dodajte BBQ umak i dobro promiješajte.
- Krumpir ogulite i narežite na prutiće za pomfrit (možete se poigrati valovitim rezačem) i ispržite u dubokom ulju dok ne bude zlatno-žute boje i hrskav. Ocijedite ga i posolite.
- Peciva za burger prerežite na pola pa kratko zapecite na tavi. Donji i gornji dio peciva sa strane prereza premažite klasičnim burger umakom.
- Salatu narežite na trakice, mrkvu naribajte. Posložite oboje na donji dio peciva pa dodajte meso, a na njega kisele krastavce narezane na kolutiće. Poslužite uz pomfrit i umake prema želji.
Rebarca sa zapečeni grahom
Rebarca su savršena za pripremu na roštilju ili u pećnici. Spare ribs je primjer komada mesa kojem je potrebna duža termička obrada, a metodom pred-pripreme do sočnih rebarca možete doći za samo komadić tog vremena. Koristili vi nož i vilicu ili jeli prstima, s umakom na tanjuru ili na odjeći, ključno je da uživate u punom okusu ovih rebarca.
Sastojci:
- 600 g PIK Spare Ribs
- 40 g BBQ umaka
- 400 g kuhanog graha
- 50 g slanine
- 1 mala glavica luka
- 1 režanj češnjaka
- 2 žlice pasirane rajčice
- ulje
- mrvljeni čili
- sol
- papar
- svježi peršin
Priprema:
- Sporo kuhana svinjska rebra premažite BBQ umakom. U pećnici zagrijanoj na 200 °C pecite ih 30 minuta.
- Nasjeckajte luk i češnjak, slaninu narežite na kockice. Na zagrijanom ulju u tavi pirjajte luk. Kad malo omekša, dodajte mu češnjak, a potom i kockice slanine. Nakon nekoliko minuta, kad se slanina krene pržiti, dodajte pasiranu rajčicu, podlijte s malo vode i umiješajte.
- U tavu potom ubacite ocijeđeni kuhani grah, posolite i popaprite. Dodajte malo mrvljenog čilija (prema želji) te sve prebacite u pećnicu na 20-ak minuta (na 200 °C, istovremeno s mesom).
- Rebra i zapečeni grah poslužite sa svježom salatom prema želji.
Buncek s krumpirom
Buncek ili svinjska koljenica tradicionalno je jelo kontinentalne Hrvatske, poznato po dugačkoj i kompliciranoj pripremi. Srećom, s buncekom iz PIK Slow cooked linije preskačemo sve nepotrebne sate kuhanja i dolazimo ravno za stol. Meko meso i hrskava korica koje već volite, na način koji ćete tek zavoljeti.
Sastojci:
- 600 g PIK Pork Knuckle
- 300 g krumpira
- 1 glavica luka
- 3 žlice krušnih mrvica
- ulje
- sol
- papar
- 2 žlice svinjske masti
- slatka crvena paprika
- svježi peršin
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 °C. Luk narežite na tanke polumjesece, nauljite, posolite, popaprite i pomiješajte s krušnim mrvicama.
- Raširite luk po dnu manjeg lima za pečenje i stavite u pećnicu istovremeno sa sporo kuhanim buncekom u pripadajućoj aluminijskoj posudi. Buncek pecite oko 45 minuta, a luk će vjerojatno biti gotov i ranije, izvadite ga kad ulovi smeđu boju i postane hrskav (nakon 15-20 minuta pečenja ga promiješajte).
- Krumpir skuhajte u kori u posoljenoj vodi, ohladite pa ogulite. Narežite ga na kriške, ali slobodno ih pustite da se „raspadaju“ u nepravilne oblike.
- U tavu dodajte svinjsku mast pa kad se zagrijte dodajte krumpir i kratko prepržite. Na kraju pospite slatkom crvenom paprikom te umiješajte prženi luk iz pećnice i nasjeckani svježi peršin.
- Buncek narežite i poslužite uz krumpir.