Ma tko ne voli poderane gaće? Najbolji recept za poderane gaće, poznate i kao lepinje, mekike ili langošice dobili smo od Tanje Kovač, autorice bloga Recepttura
Vrijeme poklada vrijeme je krafni, fritula, kroštula..., ali i slasnih i masnih poderanih gaća koje možeš jesti i slane, sa slanim umacima i dodacima, ali i slatke, posute šećerom u prahu, s marmeladom, omiljenom Nutellom...
Ako tražiš najbolji brzi receptza poderane gaćena pravom si mjestu. Tanja Kovač s bloga Recepttura donosi ti recept za poderane gaće koji ćeš svakako htjeti zapisati u svoju riznicu finih recepata.
U zimsko vrijeme uvijek rado spremam slastice od dizanog tijesta, bilo da je riječ o buhtlama, krafnama ili poderanim gaćama. Volim miris pečenog dizanog tijesta po kojem miriši kuhinja i širi se svuda po stanu. Najjednostavniji od tih recepata definitivno su poderane gaće.
Poderane gaće su jednostavno jelo neobičnog i duhovitog naziva, a ovisno o kraju u kojem se prave još se nazivaju i mekike, fanjki, langošice ili lepinjice. Osim u vrijeme maškara, rado se prave i u vrijeme Adventa.
Izvana hrskave, a iznutra sočne, poderane gaće su omiljena ulična hrana, zimsko jelo koje pruža energiju. Obavezno se jedu svježe pečene i još tople jer su takve najbolje!
Poderane gaće posluži slane ili slatke, kako tko voli
Mlađe generacije ih uglavnom jedu s Nutellom, neki s pekmezom ili samo posipane šećerom u prahu, dok postoji i slana varijanta ovog jednostavnog jela. Neovisno hoće li biti poslužene s čokoladom ili suhomesnatim proizvodima, recept je isti. Upravo je to razlog zašto ih toliko obožavamo!
Poderane gaće s bloga Recepttura
foto: Recepttura
Ne gasi ekran dok kuham
Brzi recept za poderane gaće
45 MIN
pripreme
30 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Svježi kvasac
40
g
Šećer
1
žličica
Mlijeko
50
ml
Glatko brašno
500
g
Mlijeko
100
ml
Čvrsti jogurt
180
g
Jaje
1
kom
Sol
1
žličica
Suncokretovo ulje
1
l
Postupak
U zdjelicu s toplim mlijekom natrgati svježi kvasac i ubaciti šećer.
Izmiješati da se kvasac otopi, pa ostaviti 15-ak minuta da se napravi pjenica.
Nakon 15 minuta u veću posudu staviti brašno, sipati dignuti kvasac, mlijeko, jogurt, jaje i sol.
Umijesiti glatko tijesto, a ako se osjeti da je tvrdo, dodati još malo mlijeka.
Smjesu dobro ručno isklofati/istući.
Po vrhu posuti malo glatkog brašna da se tijesto kako će rasti ne zalijepi za foliju.
Prekriti posudu prozirnom folijom i ostaviti tijesto na toplom minimalno najbolje da udvostruči volumen, oko 45 minuta.
Podlogu na kojoj ćemo razvaljati tijesto posuti brašnom.
Na podlogu istresti dio dignutog tijesta i razvaljati ga na debljinu od pola centimetra.
Nožem rezati četverokute i trokute veličine 10x5 cm i u sredini svakog pravokutnika izrezati prorez.
Prstima taj prorez razdvojiti da se napravi rupa.
Razvaljati cijelu količinu tijesta i svakom komadu napraviti rupu.
Ostaviti tijesto da odmori još 10-ak minuta.
Za to vrijeme u posudu na vatri sipati veću količinu ulja (1 litru) i zagrijati ga na 170 stupnjeva.
Oprezno u njega stavljati tijesto i pržiti s obje strane kratko, do zlatno-žute boje.
Ispržene stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Uz dužno poštovanje, želju za svaki usjeh, molim Vas da ne nazivate lepinjice .."Poderanim gaćama " ili Kroštulama..jer je to skroz drugo tijesto, skroz druge debljine..itd...bar na ovakvom portalu bi se trebalo paziti na terminologiju.Nemam veze s ovim ljudima samo ... prikaži još! sam tehnolog evo link na kojem se vide Kroštule ili poderane gaće u originalu https://hranafina.rtl.hr/2022/02/28/krostule/