gastro postao
Možemo vizualizirati kako su ovu ukusnu starinsku savijaču posluživali vrijednim žeteocima na podravskim poljima, a tijekom godina postala je jedna od najpopularnijih hrvatskih tradicionalnih savijača. Zato će te obradovati njezin originalni recept
Sastojci za tijesto:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 50 dag brašna
- 10 dag margarina
- 8 dag šećera
- 2 žumanca
- 2-3 dl mlijeka
- ¼ žličice soli
Za nadjev:
- ½ svježeg kravljeg sira
- 3 jaja
- 15 dag šećera
- 10 dag grožđica
- 1 limun
- 1 vanilin-šećer
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 žlice krupice
- 1 bjelance za premazivanje
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Sir dobro ocijedi. Žumanca i šećer miješaj da dobiješ gustu, svijetlu Ii pjenastu smjesu, dodaj im sir, vanillin-šećer, krupicu, oprane i osušene grožđice, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu, koju si prije toga dobro oprala i osušila. Sve lagano sjedini pa smjesi dodaj čvrsti snijeg o bjelanca.
- Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol i šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
- Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći, pa premaži drugom polovicom margarina i nadjevom od sira.
- Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat.
- Pečenu, još toplu sirnicu pospi šećerom u prahu, a reži tek kada se posve ohladi!