Recepti 11. rujna 2022.

Podravska savijača sa sirom - imamo originalni recept

Podravska savijača sa sirom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Možemo vizualizirati kako su ovu ukusnu starinsku savijaču posluživali vrijednim žeteocima na podravskim poljima, a tijekom godina postala je jedna od najpopularnijih hrvatskih tradicionalnih savijača. Zato će te obradovati njezin originalni recept

Sastojci za tijesto:

  • 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
  • 50 dag brašna
  • 10 dag margarina
  • 8 dag šećera
  • 2 žumanca
  • 2-3 dl mlijeka
  • ¼ žličice soli

Za nadjev:

  • ½ svježeg kravljeg sira
  • 3 jaja
  • 15 dag šećera
  • 10 dag grožđica
  • 1 limun
  • 1 vanilin-šećer
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 žlice krupice
  • 1 bjelance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje

 | Author: Shutterstock Podravska savijača sa sirom foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Sir dobro ocijedi. Žumanca i šećer miješaj da dobiješ gustu, svijetlu Ii pjenastu smjesu, dodaj im sir, vanillin-šećer, krupicu, oprane i osušene grožđice, kiselo vrhnje i naribanu limunovu koricu, koju si prije toga dobro oprala i osušila. Sve lagano sjedini pa smjesi dodaj čvrsti snijeg o bjelanca.
  2. Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješaj sa ½ dl mlakog mlijeka, žlicom šećera i žlicom brašna pa pokriveno drži na toplom mjestu da se digne na dvostruku količinu. Brašno stavi u zdjelu, pa dodaj dignuti kvasac, rastopljenu polovicu margarina, žumanca, sol i šećer. Dodaj mlako mlijeko i mijesi tijesto dok se ne pojave mjehurići i dok se ne odvoji od stijenke posude.
  3. Dobro pokriveno stavi na toplo mjesto da se digne na nešto više od dvostruke prvobitne veličine. Zatim ga iz zdjele prebaci na pobrašnjenu dasku, podijeli na dva dijela i svaki dio premijesi pa valjkom razvaljaj na 1 cm debljine. Pazi da ti po duljini odgovara limu u kojem ćeš peći, pa premaži drugom polovicom margarina i nadjevom od sira.
  4. Odmah savij jedan, pa zatim i drugi dio i stavi u lim, prethodno namašćen i posut brašnom. Sve pokrij ubrusom i stavi na toplo mjesto da se ponovno diže, oko 40 minuta. Tada premaži bjelancem, stavi u zagrijanu pećnicu i peci na srednje jakoj vatri otprilike 1 sat.
  5. Pečenu, još toplu sirnicu pospi šećerom u prahu, a reži tek kada se posve ohladi!
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.