Prehrana utemeljena na namirnicama biljnog podrijetla je postala jako popularna kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj jer je sve više ljudi svjesno koliko je ukusna, ali i korisna za naše tijelo i okoliš. Osim toga, plant-based način prehrane omogućuje vam da kreirate uistinu zanimljiva jela, nutritivno izbalansirana, puna hranjivih sastojaka i vlakana.
S time se slaže i food bloger Matei Negovetić koji promovira, priprema i konzumira isključivo namirnice biljnog podrijetla te na svom Instagramu nesebično dijeli recepte i savjete o plant-based prehrani. Njegov odabir za odlično bezmesno jelo je rastavljeni biljni burger za koji je koristio odličan GARDEN GOURMET burger, kao i THOMY proizvode - THOMY ketchup, THOMY senf i THOMY Delight, laganu majonezu bez jaja.
A da je njegov rastavljeni biljni burger ne samo zdrav, već i vrlo ukusan uvjeri se tako da nabaviš sve potrebne sastojke i kod kuće pripremiš ovaj slastan biljni burger. Recept donosimo u nastavku i jamčimo ti da će se za njega otimati i okorjeli ljubitelji mesa.
Rastavljeni biljni burger
Sastojci:
- 1 pakiranje GARDEN GOURMET veganskih burgera
- 2 hambi peciva
- 1 glavica ljubičastog luka
- 100 g bulgura
- 3 mrkve
- 2 jabuke
- 100 ml biljnog mlijeka
- 3 rotkvice
- mladi luk
- THOMY Ketchup
- THOMY senf
- THOMY Delight majoneza
- ulje za prženje
- 150 g krušnih mrvica
- sol, papar
- šećer
- crvena paprika
- aceto balsamico
Postupak:
1. Za okruglice od kruha – hambi peciva nareži na manje komade, te ih kratko preprži na nauljenoj tavi, dok ne potamne na dijelovima. Biljno mlijeko zagrij te komade preprženog peciva prebaci u mlijeko i ostavi da se namaču minimalno 10 minuta. Luk nasjeckaj na sitne komadiće, a jednu mrkvu naribaj. Kratko ih preprži na tavi, te posoli i pošećeri.
2. Namočene komadiće kruha ocijedi te pomiješaj s preprženim lukom i mrkvom, te dodaj krušne mrvice da dobiješ kompaktnu smjesu. Od te smjese napravi manje okruglice, te ih namoči kratko u mlijeko i ponovo u krušne mrvice. Prži ih 2-3 minute u ulju, dok ne dobiju zlatnu boju i dok ne budu hrskave izvana.
3. Za podlogu na tanjuru pomiješaj THOMY ketchup i majonezu, te dodaj malo soli i crvene paprike. Dvije mrkve naribaj, kao i dvije jabuke, te pomiješaj s majonezom, senfom, solju, paprom i acetom balsamicom.
4. Uz ovo jelo možeš poslužiti i bulgur. Kuhaj ga u kipućoj zasoljenoj vodi, u omjeru 1:2. Kuhaj bulgur tek nekoliko minuta, dok ne upije svu vodu.
5. GARDEN GOURMET veganski burger ispeci na grill tavi, te ga nareži na tanje ploške.
6. Za serviranje – na dno tanjura stavi umak od THOMY ketchupa i majoneze, na to stavi salatu od mrkve i jabuke. Po toj salati posloži okruglice od kruha, stavi kuhani bulgur i narezane ploške pečenog burgera. Ukrasi narezanim rotkvicama i mladim lukom.
Svakako ti preporučujemo da upoznaš i isprobaš raznoliku paletu proizvoda GARDEN GOURMET, THOMY i MAGGI! A želiš li znati više o tome kako isplanirati uravnotežen obrok samo od namirnica biljnog podrijetla, pogledaj Tanjur Vege Porcija koji će ti u tome pomoći.