Recepti 17. prosinca 2025.

Riba i palenta u savršenom spoju: Isprobajte perkelt od soma

foto: Josip Regovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Finalistica kategorije tradicionalnih jela u projektu Gastro zvijezda, Heike Roklicer Babić, dolazi iz malog mjesta kraj Osijeka i poznata je po tome što u svojoj kuhinji spaja laboratorijsku preciznost sa šarmom domaćih okusa kroz recepte koji su inspirativni, jasni i pristupačni, a u ovom natjecanju predstavila je svoje umijeće kroz recept za perkelt od soma s hrskavom palentom.

Heike Roklicer Babić svoju je gastronomsku priču započela izvan profesionalnih kuhinja kao inženjerka medicinsko laboratorijske dijagnostike, njena preciznost i pedantnost u radu postali su temelj njezinog pristupa kuhanju, koje vješto kombinira s toplinom i domaćim okusima. Heike dolazi iz mjesta blizu Osijeka, a u natjecanje Gastro zvijezda ušla je kao autorica bloga KulinarskiJourney, gdje svoje recepte i kulinarske izazove dijeli s publikom već nekoliko godina.

Njezin kulinarski put izgrađen je na svakodnevnom eksperimentiranju, inspiraciji tradicionalnim jelima i stvaranju recepata koji su jasni, pristupačni i inspirativni za sve razine kuhara. Iako je šah dugo godina bila njezina velika strast, kuhanje ju je odvelo u novi svijet kreativnosti i okusa, pa danas pratitelji najviše vole njezina jela na žlicu i klasične okuse s modernim pristupom.

Sudjelovanje u projektu Gastro zvijezda Heike doživljava kao priliku da pokaže tko stoji iza recepata i da inspirira druge da s posebnim povjerenjem zakorače u svijet kuhanja. 

Recept koji nam zvuči kao savršen dodatak hladnim danima mnogi će zasigurno jedva čekati isprobati, a za Heike i njezin profil KulinarskiJourney možeš glasati ovdje.

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL
Perkelt od soma s hrskavom palentom

Sastojci
Za perkelt:

  • 1,2 kg filet soma
  • 100 g suhe slanine
  • 3 glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 svježa crvena paprika
  • 100 ml bijelog vina
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 0,5 l vode
  • Svinjska mast

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Začini: sol, papar, slatka i ljuta mljevena paprika, tucana paprika, lovorov list

Za prilog: 

  • 130 g palente
  • Povrtna kocka (za temeljac) i 0,5 l vode
  • 100 g parmezana

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Priprema:

1. Palenta
U lončiću zakuhajte 0,5 l vode s povrtnom kockom. Dodajte 130 g palente i kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte do 100 g parmezana. Prebacite smjesu u pekač obložen prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.

2. Perkelt
U širokom loncu otopite svinjsku mast pa dodajte nasjeckanu slaninu. Kad slanina poprimi boju, izvadite je i stavite sa strane. U mast dodajte nasjeckani luk, češnjak i papriku te pirjajte dok povrće ne omekša, ako želite bržu verziju stavite luk i povrće u Gorenje blender prije stavljanja na mast. Podlijte s 200 ml vode i kuhajte oko 10 min, povremeno miješajući. Kad se tekućina reducira, dodajte vino, pasiranu rajčicu i začine, pustite da se ukusi povežu. Ulijte još čašu vode, dodajte filete soma i kuhajte 30 min uz povremeno protresanje lonca (nemojte miješati kuhačom da se riba ne raspadne).

24SATA Kulinarsko natjecanje za Gastro zvijezdu 2025 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

3. Hrskava palenta
Ohlađenu palentu izvadite iz hladnjaka i rezačem oblikujte zvjezdice. Uvaljajte ih u suhu palentu (za dodatnu hrskavost). Pecite u svinjskoj masnoći dok ne postanu zlatno‑hrskave.

Kad je perkelt kuhan, vratite slaninu u lonac da se jelo poveže. Poslužite toplu ribu uz hrskave palentaste zvjezdice.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.