Heike Roklicer Babić svoju je gastronomsku priču započela izvan profesionalnih kuhinja kao inženjerka medicinsko laboratorijske dijagnostike, njena preciznost i pedantnost u radu postali su temelj njezinog pristupa kuhanju, koje vješto kombinira s toplinom i domaćim okusima. Heike dolazi iz mjesta blizu Osijeka, a u natjecanje Gastro zvijezda ušla je kao autorica bloga KulinarskiJourney, gdje svoje recepte i kulinarske izazove dijeli s publikom već nekoliko godina.
Njezin kulinarski put izgrađen je na svakodnevnom eksperimentiranju, inspiraciji tradicionalnim jelima i stvaranju recepata koji su jasni, pristupačni i inspirativni za sve razine kuhara. Iako je šah dugo godina bila njezina velika strast, kuhanje ju je odvelo u novi svijet kreativnosti i okusa, pa danas pratitelji najviše vole njezina jela na žlicu i klasične okuse s modernim pristupom.
Sudjelovanje u projektu Gastro zvijezda Heike doživljava kao priliku da pokaže tko stoji iza recepata i da inspirira druge da s posebnim povjerenjem zakorače u svijet kuhanja.
Recept koji nam zvuči kao savršen dodatak hladnim danima mnogi će zasigurno jedva čekati isprobati, a za Heike i njezin profil KulinarskiJourney možeš glasati ovdje.
Perkelt od soma s hrskavom palentom
Sastojci
Za perkelt:
- 1,2 kg filet soma
- 100 g suhe slanine
- 3 glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 1 svježa crvena paprika
- 100 ml bijelog vina
- 200 ml pasirane rajčice
- 0,5 l vode
- Svinjska mast
Začini: sol, papar, slatka i ljuta mljevena paprika, tucana paprika, lovorov list
Za prilog:
- 130 g palente
- Povrtna kocka (za temeljac) i 0,5 l vode
- 100 g parmezana
Priprema:
1. Palenta
U lončiću zakuhajte 0,5 l vode s povrtnom kockom. Dodajte 130 g palente i kuhajte dok se ne zgusne. Umiješajte do 100 g parmezana. Prebacite smjesu u pekač obložen prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se potpuno ohladi.
2. Perkelt
U širokom loncu otopite svinjsku mast pa dodajte nasjeckanu slaninu. Kad slanina poprimi boju, izvadite je i stavite sa strane. U mast dodajte nasjeckani luk, češnjak i papriku te pirjajte dok povrće ne omekša, ako želite bržu verziju stavite luk i povrće u Gorenje blender prije stavljanja na mast. Podlijte s 200 ml vode i kuhajte oko 10 min, povremeno miješajući. Kad se tekućina reducira, dodajte vino, pasiranu rajčicu i začine, pustite da se ukusi povežu. Ulijte još čašu vode, dodajte filete soma i kuhajte 30 min uz povremeno protresanje lonca (nemojte miješati kuhačom da se riba ne raspadne).
3. Hrskava palenta
Ohlađenu palentu izvadite iz hladnjaka i rezačem oblikujte zvjezdice. Uvaljajte ih u suhu palentu (za dodatnu hrskavost). Pecite u svinjskoj masnoći dok ne postanu zlatno‑hrskave.
Kad je perkelt kuhan, vratite slaninu u lonac da se jelo poveže. Poslužite toplu ribu uz hrskave palentaste zvjezdice.
Dobar tek!