Recepti Recepti za dobar start 27. veljače 2023.

Riži-biži od cvjetače savršen je dodatak pilećem fileu s umakom od jogurta

foto: Anamarija Habuš

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Da piletina s riži-bižijem ne mora nužno biti dosadno jelo, dokazala je Gastrolovka Anamarija Habuš koja je pileći file poslužila s osvježavajućim umakom od jogurta, dok je popularni prilog učinila zanimljivijim dodavši mu cvjetaču.

Ovo jelo idealno je kao ručak ili večera ukoliko se nastojite hraniti zdravo, ali se ne želite odreći okusa. Čak i oni koji nisu pretjerano vješti u kuhinji, u nekom trenutku života su naučili pripremiti svima omiljeni riži-biži. Ovaj popularni prilog porijeklo vuče od klasičnog venecijanskog jela risi e bisi koje se, prema tradiciji, nudilo duždu, na blagdan Svetog Marka, 25. travnja, baš kad dozrijevaju slatke mlade biži i kad Mlečani slave jedan od svojih najvećih praznika.

Prema njihovom običaju, riži-biži se pripremaju 'na žlicu' s dodatkom kockica suhomesnatog proizvoda koji se naziva prosciutto cotto te se poslužuje kao samostalno jelo, no u našim krajevima najčešće se poslužuje kao prilog mesu ili ribi.

 | Author: Anamarija Habuš foto: Anamarija Habuš

Najbolja kombinacija, ukoliko želite izbalansirani obrok, zasigurno je riži-bižija i pilećeg filea. Pileća prsa bogata su proteinima, a riži-biži predstavlja odličan izvor ugljikohidrata i vlakana, stoga je ovo jelo idealan izbor za one koji vode računa o tjelesnoj težini ili jednostavno žele nutritivno bogat i uravnotežen obrok koji će ih zasititi i osigurati im dovoljno energije za dan.

Komentar nutricionistice Petre Tonković

'Ovo nutritivno izbalansirano jelo čine piletina kao primarni izvor proteina, cvjetača i grašak kao izvori ugljikohidrata te maslinovo ulje i jogurt kao izvor masti. Energetska vrijednost svih sastojaka u receptu iznosi 1550 kcal. Jelo doprinosi unosu cinka, željeza, magnezija, folata, vitamina B1, B3 i B6, pantotenske kiseline i prehrambenih vlakana. S obzirom na nizak udio ugljikohidrata, jelo je idealno za kontrolu glikemije i zadovoljavanje unosa proteina.

Cvjetača se ističe po niskoj energetskoj vrijednosti i izvrsno imitira klasičnu rižu ukoliko se pripremi na ovaj način. To je ujedno ideja kako ovu nutritivno bogatu kupusnjaču možemo ukomponirati na tanjur osobama koje nisu njezini ljubitelji. Mahunarke poput graška su bogate ugljikohidratima, sadrže pozamašan udio prehrambenih vlakana, ali i samih proteina', objašnjava nutricionistica Petra Tonković koja je Anamariji pomogla u osmišljavanju jela.

 | Author: Anamarija Habuš foto: Anamarija Habuš

'Ukoliko nemate vremena za klasično namakanje i kuhanje suhih mahunarki, smrznuta inačica je također sasvim dobar izbor. Umjesto posezanja za visokokaloričnim umacima i preljevima koji su bogati zasićenim mastima, korisno je pripremiti domaći umak od samo par sastojaka. U svrhu ovog recepta, osmišljen je probiotički umak koji sadrži izvore „dobrih“ bakterija, vrijednih saveznika crijevnog mikrobioma čiji unos povezujemo s brojnim zdravstvenim blagodatima.

Tako su izvori probiotika fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta te ukiseljeno povrće poput kiselih krastavaca. Umak se može obogatiti svježim limunovim sokom koji djeluje kao prirodni pojačivač okusa, konzervans i izvor vitamina C. Isto tako, dodatak limunovog soka u umaku može pospješiti apsorpciju željeza iz jela. Ne zaboravimo ni začine koji svoju ulogu imaju u protuupalnom i antioksidativnom djelovanju kompletnog obroka i u tu svrhu je korištena svježa menta koja doprinosi i aromi jela', dodaje Petra Tonković, mag.nutr., funkcionalnamedicina.com.

Pileći file s riži-bižijem od cvjetače 

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea
  • 1 manja glavica cvjetače
  • 200 g smrznutog graška
  • 250 ml jogurta
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 5-6 kiselih krastavaca
  • 1 limun
  • nekoliko grančica svježe mente
  • sol
  • papar
  • dimljena crvena paprika

Priprema:

1. Pileći file narežite na veće komade i stavite u zdjelu.

2. Dodajte jogurt (od ukupne količine jogurta oduzmite 3-4 žlice i stavite sa strane za umak) i maslinovo ulje. Začinite soli, paprom, dimljenom crvenom paprikom i nasjeckanom svježom mentom, dobro promiješajte i ostavite da se marinira pola sata.

 | Author: Anamarija Habuš foto: Anamarija Habuš

3. Za vrijeme dok se piletina marinira, cvjetaču očistite, operite i nasjeckajte ili natrgajte na manje komade i usitnite u posudi za sjeckanje štapne mješalice Gorenje.

4. U dublju tavu ulijte malo maslinovog ulja, dodajte pripremljenu cvjetaču i kratko je popržite.

5. Smrznuti grašak kuhajte u vreloj vodi 10 minuta, zatim ocijedite pa dodajte cvjetači. Začinite soli i paprom.

6. Pileći file ispecite na maslinovom ulju s obje strane 10-tak minuta dok ne poprimi zlatnu boju. Prije serviranja ga ostavite da odmori nekoliko minuta.

 | Author: Anamarija Habuš foto: Anamarija Habuš

7. Za umak u zdjeli pomiješajte preostali jogurt, sitno nasjeckane kisele krastavce, nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja i začine.

8. Na tanjur stavite riži-biži od cvjetače, dodajte narezani pileći file kojeg prelijte umakom i sve posipajte svježom mentom.

Dobar tek!

Na micrositeu Dobar start koji je missGastro pokrenuo u suradnji s Gorenjem pronaći ćete još zdravih recepata koje su uz pomoć nutricionista osmislili naši Gastrolovci, uključujući i ovaj za piletinu s riži-bižijem od cvjetače koji je pripremila vlasnica bloga Mrvice sa stola i pobjednica Gastro zvijezde za 2022. godinu u kategoriji Slastice, Anamarija Habuš

 | Author: Anamarija Habuš foto: Anamarija Habuš

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.