gastro postao
Tradicionalni desert s jabukama koji nikada ne izlazi iz mode
Vrijeme pripreme: do 60 min
Broj porcija: 10
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 273
Tijesto
- 250 g pšenično brašno, bijelo
- 1 žlica ulje suncokretovo
- 1 kom jaje kokošje
- sol
- 1.25 g voda
Nadjev
- 4 žlica maslac, slani
- 125 g krušne mrvice
- 75 g grožđice
- 2000 g jabuka (cijela)
- 75 g badem, oljušteni suhi
- 1 mala žlica mljeveni cimet
- 100 g šećer, kristal
Priprema
- Brašno prosijte pa dodajte ulje, jaje, sol i 1,25 dl mlačne vode. Izmiješajte, izmijesite u kuglu te ostavite 45 minuta na toplome mjestu.
- Na 100 g maslaca popržite mrvice. Izmiješajte grožđice (prethodno ih natopite u vodi 15 minuta pa procijedite), jabuke (kiselkaste) narezane na tanke ploške, sjeckane blanširane bademe, cimet, šećer i mrvice.
- Tijesto razvaljajte na pobrašnjenom stolnjaku. Kistom premažite tijesto maslacem. Pobrašnite nadlanice, gurnite ih pod tijesto i tanko razvucite sa svih strana tijesto preko stolnjaka.
- Premažite tijesto nadjevom i lagano savijte. Dobro pritisnite rubove. Namastite lim pa stavite savijaču. Premažite preostalim maslacem te pecite od 30 do 40 minuta na 200°C.
Izvor Skuhatćute