Glavno jelo je možda i najvažniji dio blagdanskog jelovnika, a između brojnih vrsta mesa teško je odabrati ono koje će se sviđati svima koji su se okupili oko stola. Savršeno rješenje je tada piletina koju svi vole i u kojoj će svi uživati. Kako bi piletina bila savršeno sočna i meka, a istovremeno hrskava izvana, potrebno ju je pametno marinirati i peći.
Food bloger Vedran Bošković, autor bloga "Začinjeno s ljubavlju", ima odličnu ideju, a njegova tajna je Zvijezda Delikates majoneza. Majoneza će mesu uz savršenu teksturu dodati i neodoljiv okus te će pretvoriti obično pile u svečano jelo dostojno blagdanske trpeze.
Kako Vedran priprema marinadu za pile te kako ga rasjeći i savršeno ispeći, pogledaj u nastavku.
Sastojci:
- 1 cijelo pile
- Sok jednog limuna
- 200 g Zvijezda Delikates majoneze
- 2 žlice praha češnjaka
- 1 žlica luka u prahu
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte sve sastojke za marinadu.
- Piletu uklonite leđnu kost pomoću kuhinjskih škara. Nakon što ste maknuli leđnu kost još uklonite i kost koja spaja prsa pileta kako bi dobili tako zvani “leptir” oblik.
- Posušite pile kuhinjskim papirom te ga premažite marinadom od majoneze.
- Ostavite da se marinira 30 minuta u hladnjaku.
- Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 Celzijevih stupnjeva 30 minuta s tim da je koža okrenuta prema dolje.
- Nakon 30 minuta preokrenite pile i pecite ga još 15-ak minuta odnosno dok koža ne dobije lijepu zlatnu boju.
- Poslužite pile uz pire krumpir i francusku salatu.