Recepti 15. svibnja 2023.

Slasni zalogaji za druženja u kojima će uživati i veliki i mali

foto: Pan-pek
gastro postao gastro.24sata.hr

S dolaskom lijepog vremena sve ste više raspoloženi za druženja s prijateljima, a ima li što bolje od druženja uz fine zalogaje u udobnosti doma ili vlastitog vrta ili terase? Ako pritom ne želite trošiti puno vremena na kuhanje i pripremu obroka, super vijest je da je finger food i dalje jedan od najzanimljivijih trendova i u restoranima i na kućnim zabavama pa uz malo mašte, vremena i prave sastojke možete pripremiti kanape zalogaje koji će oduševiti baš sve!

Kanape je zapravo mali slani zalogaj za posluživanje uz piće, a izvorni francuski kanape sendviči sastojali su se od kriške kruha pržene na maslacu sa slanim inćunima na njemu.

Danas , kad se govori o kanapeu, misli se na sva slana predjela koja imaju podlogu sa sastojcima na vrhu, veličine jednoga ili dva zalogaja, a mogu biti topli, hladni, jednostavni, složeniji, vizualno kreativni, kako i što god vi želite. 

Ako ste i sami krenuli u pripremu idealnih, kreativnih zalogaja kojima ćete oduševiti svoje društvo ili obitelj, donosimo vam nekoliko zanimljivih ideja za kanape sendviče koji mogu -  a nadamo se i da hoće – poslužiti kao odlična inspiracija.

Kanape svježi sir – kukuruzna rustika i svježi sir

Jednostavno je ponekad i najbolje. Finu, svježe pečenu, hrskavu Pan-pek kukuruznu rustiku, kukuruzni kruh duguljastoj oblika narežite na kriške, premažite svježim domaćim sirom i dodajte domaće rajčice i vlasac na vrh. Jednostavno, ukusno, hrskavo i kremasto istovremeno. Pritom možete koristiti sve vrste svježih sireva, ali naravno, i one zrelije i aromatičnije.

 | Author: Pan-pek foto: Pan-pek

Kanape kulen – slavonski kruh i kulen

Za malo zasitniji, konkretniji kanape možete kombinirati Pan-pek slavonski kruh, okrugli kruh zlatno smeđe korice, lagano raspucane na vrhu, i mekane sredine i omiljenu slavonsku deliciju kulen. Nekoliko kriški kulena na slavonskom kruhu narezanom na veličine zalogaja ili dva zalogaja i cherry rajčice ili paprika na vrhu – dovoljno za vizualno zanimljiv, okusom intenzivniji kanape.

 | Author: Pan-pek foto: Pan-pek

Kanape humus – tamni rustik baguette i humus 

Humus je jedan od najpopularnijih bliskoistočnih namaza koji je sve popularniji i kod nas, a možete ga kupiti gotovog ili se sami malo potruditi oko njegove izrade, nije složeno. Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, sezam i limunov sok osnovni su sastojci ovog namaza, a nakon kratkog prženja sezama na maslinovom ulju, sve sastojke jednostavno propasirajte u blenderu dok ne dobijete jednoličnu, kremastu smjesu. Tako pripremljen humus možete namazati na Pan-pek tamni rustik baguette, narezan na kriške, a na vrh možete dodati - po želji - feta sir, masline, sušene rajčice ili svježe krastavce i rajčicu.  

 | Author: Pan-pek foto: Pan-pek

Kanape avokado – francuz rustik i avokado

Ako svojim gostima želite ponuditi nešto modernije i svježije, avokado je posljednjih godina pravi hit. U kombinaciji s kruhom Francuz rustik iz Pan-peka složite neodoljive avokado zalogaje – zreli avokado usitnite vilicom, začinite i pokapajte limunovim sokom kako bi zadržao zelenu boju i razmažite po kriškama francuza. Možete dodati i malo svježeg sira, rajčice, posuti sezamovim ili drugim sjemenkama ili avokado, umjesto gnječenja vilicom u namaz, narezati na kriške. 

 | Author: Pan-pek foto: Pan-pek

Osim ovih ideja, u svoje kanape zalogaje možete uključiti i druge omiljene sastojke, povrće, suhomesnate proizvode, sireve, pa i voće i oduševiti svoje bližnje slasnim zalogajima. I naravno, zapamtite kako je dobra baza ključ uspjeha, a u ovom slučaju radi se o fino ispečenom, hrskavom izvana, sočnom iznutra, kruhu, koji vas čeka u svim Pan-pek poslovnicama. Odaberite onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama i složite svoje male zalogaje za vesela proljetna druženja.