Recepti 21. prosinca 2019.

Crnac bez jaja - jeste li probali ovaj desert? Jako je jednostavan

Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa često moraju paziti što jedu kako bi izbjegle alergijske reakcije na određenu hranu. Ako si osoba koji vodi borbu s ovom bolešću, ovo je poslastica u kojoj možeš uživati za vrijeme blagdana bez straha

Čak 10% do 15% ukupne populacije razvijenih zemalja boluje od atopijskog dermatitisa. Točan uzrok nastanka ove bolesti nije utvrđen, ali smatra se da je povezan s čimbenicima iz okoliša, kao i nasljednim karakteristikama. Bolest se manifestira crvenilom, ljuštenjem kože te svrbežom koji ponekad postaje neizdrživ, a obično se javlja u dojenačkoj dobi i prati osobe do kraja njihovih života. Ovi se simptomi često mogu pogoršati u zimskim mjesecima jer je ekcematozna koža vrlo osjetljiva na temperaturne promjene.

Budući da određena hrana, primjerice citrusno voće, kivi, pšenične prerađevine, može pogoršati stanje, a pred nama je period koji će nas sve staviti na kušnju, barem što se tiče hrane i pića, donosimo ti recept u kojem će bez zadrške moći uživati i osobe koje pate od atopijskog dermatitisa.

Crnac bez jaja

Sastojci za biskvit:

  • 300 g heljdina brašna
  • 250 g smeđeg šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 3 jogurta od 180 g
  • maslac za premazivanje lima

Sastojci za glazuru:

  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. U posudu stavi heljdino brašno, jogurt, šećer, ulje, sodu bikarbonu i kakao te sve miješaj mikserom 2-3 minute.
  2. Izlij smjesu u lim za pečenje koji je prethodno premazan maslacem te peci u pećnici na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.
  3. Zatim otopi maslac na vatri, umiješaj komadiće čokolade, šećer i mlijeko, pa miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  4. Ohladi kolač i prelij ga dobivenom glazurom.

 | Author: Guliver/Shutterstock Guliver/Shutterstock

Dobar tek!

Preporuka za alergičare:
Kravlje mlijeko zamijenite rižinim ili zobenim, a prije pripreme provjerite jeste li alergični na još neki od sastojaka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.