Čak 10% do 15% ukupne populacije razvijenih zemalja boluje od atopijskog dermatitisa. Točan uzrok nastanka ove bolesti nije utvrđen, ali smatra se da je povezan s čimbenicima iz okoliša, kao i nasljednim karakteristikama. Bolest se manifestira crvenilom, ljuštenjem kože te svrbežom koji ponekad postaje neizdrživ, a obično se javlja u dojenačkoj dobi i prati osobe do kraja njihovih života. Ovi se simptomi često mogu pogoršati u zimskim mjesecima jer je ekcematozna koža vrlo osjetljiva na temperaturne promjene.
Budući da određena hrana, primjerice citrusno voće, kivi, pšenične prerađevine, može pogoršati stanje, a pred nama je period koji će nas sve staviti na kušnju, barem što se tiče hrane i pića, donosimo ti recept u kojem će bez zadrške moći uživati i osobe koje pate od atopijskog dermatitisa.
Crnac bez jaja
Sastojci za biskvit:
- 300 g heljdina brašna
- 250 g smeđeg šećera
- 120 ml ulja
- 25 g kakaa
- 2 žličice sode bikarbone
- 3 jogurta od 180 g
- maslac za premazivanje lima
Sastojci za glazuru:
- 120 ml mlijeka
- 120 g šećera
- 150 g maslaca
- 150 g čokolade za kuhanje
Priprema:
- U posudu stavi heljdino brašno, jogurt, šećer, ulje, sodu bikarbonu i kakao te sve miješaj mikserom 2-3 minute.
- Izlij smjesu u lim za pečenje koji je prethodno premazan maslacem te peci u pećnici na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.
- Zatim otopi maslac na vatri, umiješaj komadiće čokolade, šećer i mlijeko, pa miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Ohladi kolač i prelij ga dobivenom glazurom.
Dobar tek!
Preporuka za alergičare:
Kravlje mlijeko zamijenite rižinim ili zobenim, a prije pripreme provjerite jeste li alergični na još neki od sastojaka.