Recepti 21. prosinca 2019.

Crnac bez jaja - jeste li probali ovaj desert? Jako je jednostavan

foto: Pixabay
gastro postao gastro.24sata.hr
Osobe koje pate od atopijskog dermatitisa često moraju paziti što jedu kako bi izbjegle alergijske reakcije na određenu hranu. Ako si osoba koji vodi borbu s ovom bolešću, ovo je poslastica u kojoj možeš uživati za vrijeme blagdana bez straha

Čak 10% do 15% ukupne populacije razvijenih zemalja boluje od atopijskog dermatitisa. Točan uzrok nastanka ove bolesti nije utvrđen, ali smatra se da je povezan s čimbenicima iz okoliša, kao i nasljednim karakteristikama. Bolest se manifestira crvenilom, ljuštenjem kože te svrbežom koji ponekad postaje neizdrživ, a obično se javlja u dojenačkoj dobi i prati osobe do kraja njihovih života. Ovi se simptomi često mogu pogoršati u zimskim mjesecima jer je ekcematozna koža vrlo osjetljiva na temperaturne promjene.

Budući da određena hrana, primjerice citrusno voće, kivi, pšenične prerađevine, može pogoršati stanje, a pred nama je period koji će nas sve staviti na kušnju, barem što se tiče hrane i pića, donosimo ti recept u kojem će bez zadrške moći uživati i osobe koje pate od atopijskog dermatitisa.

Crnac bez jaja

Sastojci za biskvit:

  • 300 g heljdina brašna
  • 250 g smeđeg šećera
  • 120 ml ulja
  • 25 g kakaa
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 3 jogurta od 180 g
  • maslac za premazivanje lima

Sastojci za glazuru:

  • 120 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 150 g maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje

Priprema:

  1. U posudu stavi heljdino brašno, jogurt, šećer, ulje, sodu bikarbonu i kakao te sve miješaj mikserom 2-3 minute.
  2. Izlij smjesu u lim za pečenje koji je prethodno premazan maslacem te peci u pećnici na 200 stupnjeva otprilike 20 minuta.
  3. Zatim otopi maslac na vatri, umiješaj komadiće čokolade, šećer i mlijeko, pa miješaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  4. Ohladi kolač i prelij ga dobivenom glazurom.

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Dobar tek!

Preporuka za alergičare:
Kravlje mlijeko zamijenite rižinim ili zobenim, a prije pripreme provjerite jeste li alergični na još neki od sastojaka.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.