Recepti 15. srpnja 2021.

Brze lisnate rolice u dvije sočne varijante

Lisnate rolice
Lisnate rolice s mesom nadjevene su mljevenom svinjetinom foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Lisnate rolice jednostavan su zalogaj i odličan dodatak svakom druženju uz omiljeno Staropramen pivo!

Lisnate rolice možeš pripremiti unaprijed pa ih ponijeti na piknik ili izlet, a odlične su i kao užina. Pripremila sam ih u dvije varijante, s mesom i veganske kako bi u njima mogli uživati i oni koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla.

Lisnate rolice s mesom nadjevene su mljevenom svinjetinom uz dodatak jabuke i luka, a veganska varijanta punjena je pirjanim šampinjonima. Obje verzije rolica su aromatične i jako ukusne te savršeno prijaju uz rashlađeno Staropramen pivo.

 | Author: Tomislav Miletić / Pixell foto: Tomislav Miletić / Pixell

  • Mesne lisnate rolice

Sastojci za mesne lisnate rolice:

  • 1 mala glavica luka
  • 1 kiselkasta jabuka, granny smith npr.
  • 500 g mljevene svinjetine
  • 2 žlice Dijon senfa
  • 1 žličica chipotle umaka
  • 1 žličica majčine dušice
  • sol
  • papar
  • 2 lista razvaljanog lisnatog tijesta
  • 1 jaje, za premazivanje
  • sezam za posipanje

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Priprema:

  1. Luk sitno nareži, a jabuku oguli i nasjeckaj ili naribaj.
  2. U zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, luk i jabuku.
  3. Dodaj Dijon senf, majčinu dušicu i chipotle umak pa sve začini solju i paprom.
  4. Dobro izmiješaj sve kako bi se sastojci povezali.
  5. Dva lista lisnatog tijesta razmotaj na radnoj plohi pa na svaki rasporedi polovinu pripremljenog mesa.
  6. Rukama smjesu oblikuj u kobasicu pa pažljivo zarolaj u roladu.
  7. Svaku roladu nareži oštrim nožem na četiri, pet jednakih komada.
  8. Složi narezane komade na tepsiju pa ih lagano zareži i premaži ih umućenim jajetom.
  9. Po želji sve posipaj sezamom.
  10. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se ne zarumene.
  11. Pečene rolice izvadi na rešetku i ostavi ih da se malo ohlade, a zatim ih posluži.

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

  • Veganske lisnate rolice

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 1 poriluk
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 žličica peršina
  • ½ žličice majčina dušica
  • 100 ml Staropramen piva
  • 2 žlice Dijon senfa
  • sol
  • papar
  • 100 g krušnih mrvica
  • bademovo ili sojino mlijeko, za premazivanje
  • sezam, za posipanje

Priprema:

  1. Šampinjone očisti od ostataka zemlje pa ih sitno nasjeckaj.
  2. Poriluk nareži na kockice, a češnjak nasjeckaj.
  3. U većoj tavi zagrij dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu preprži narezani poriluk.
  4. Kada poriluk omekša dodaj češnjak i nastavi pržiti još 2 minute neprestano miješajući.
  5. Dodaj nasjeckane šampinjone, malo ih posoli, dodaj majčinu dušicu i peršin pa pirjaj dok ne ispari sva tekućina.
  6. Prelij sve Staropramen pivom i nastavi pirjati dok alkohol ne ishlapi.
  7. Na kraju umiješaj Dijon senf, doradi okus solju i paprom pa umiješaj i krušne mrvice.
  8. Makni s vatre i ostavi sa strane da se malo ohladi.
  9. Dva lista lisnatog tijesta razmotaj na radnoj plohi pa na svaki rasporedi polovinu pripremljenog nadjeva od šampinjona.
  10. Rukama smjesu oblikuj u kobasicu pa pažljivo zarolaj u roladu.
  11. Svaku roladu nareži oštrim nožem na četiri, pet jednakih komada.
  12. Složi narezane komade na tepsiju pa ih lagano zareži i premaži ih sojinim ili bademovim mlijekom.
  13. Po želji sve posipaj sezamom.
  14. Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se ne zarumene.
  15. Pečene rolice izvadi na rešetku i ostavi ih da se malo ohlade, a zatim ih posluži.

Uživaj!

missMind za missGastro

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.