Lisnate rolice možeš pripremiti unaprijed pa ih ponijeti na piknik ili izlet, a odlične su i kao užina. Pripremila sam ih u dvije varijante, s mesom i veganske kako bi u njima mogli uživati i oni koji ne konzumiraju namirnice životinjskog podrijetla.
Lisnate rolice s mesom nadjevene su mljevenom svinjetinom uz dodatak jabuke i luka, a veganska varijanta punjena je pirjanim šampinjonima. Obje verzije rolica su aromatične i jako ukusne te savršeno prijaju uz rashlađeno Staropramen pivo.
-
Mesne lisnate rolice
Sastojci za mesne lisnate rolice:
- 1 mala glavica luka
- 1 kiselkasta jabuka, granny smith npr.
- 500 g mljevene svinjetine
- 2 žlice Dijon senfa
- 1 žličica chipotle umaka
- 1 žličica majčine dušice
- sol
- papar
- 2 lista razvaljanog lisnatog tijesta
- 1 jaje, za premazivanje
- sezam za posipanje
Priprema:
- Luk sitno nareži, a jabuku oguli i nasjeckaj ili naribaj.
- U zdjeli pomiješaj mljevenu svinjetinu, luk i jabuku.
- Dodaj Dijon senf, majčinu dušicu i chipotle umak pa sve začini solju i paprom.
- Dobro izmiješaj sve kako bi se sastojci povezali.
- Dva lista lisnatog tijesta razmotaj na radnoj plohi pa na svaki rasporedi polovinu pripremljenog mesa.
- Rukama smjesu oblikuj u kobasicu pa pažljivo zarolaj u roladu.
- Svaku roladu nareži oštrim nožem na četiri, pet jednakih komada.
- Složi narezane komade na tepsiju pa ih lagano zareži i premaži ih umućenim jajetom.
- Po želji sve posipaj sezamom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se ne zarumene.
- Pečene rolice izvadi na rešetku i ostavi ih da se malo ohlade, a zatim ih posluži.
-
Veganske lisnate rolice
Sastojci:
- 500 g šampinjona
- 1 poriluk
- 2 režnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica peršina
- ½ žličice majčina dušica
- 100 ml Staropramen piva
- 2 žlice Dijon senfa
- sol
- papar
- 100 g krušnih mrvica
- bademovo ili sojino mlijeko, za premazivanje
- sezam, za posipanje
Priprema:
- Šampinjone očisti od ostataka zemlje pa ih sitno nasjeckaj.
- Poriluk nareži na kockice, a češnjak nasjeckaj.
- U većoj tavi zagrij dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu preprži narezani poriluk.
- Kada poriluk omekša dodaj češnjak i nastavi pržiti još 2 minute neprestano miješajući.
- Dodaj nasjeckane šampinjone, malo ih posoli, dodaj majčinu dušicu i peršin pa pirjaj dok ne ispari sva tekućina.
- Prelij sve Staropramen pivom i nastavi pirjati dok alkohol ne ishlapi.
- Na kraju umiješaj Dijon senf, doradi okus solju i paprom pa umiješaj i krušne mrvice.
- Makni s vatre i ostavi sa strane da se malo ohladi.
- Dva lista lisnatog tijesta razmotaj na radnoj plohi pa na svaki rasporedi polovinu pripremljenog nadjeva od šampinjona.
- Rukama smjesu oblikuj u kobasicu pa pažljivo zarolaj u roladu.
- Svaku roladu nareži oštrim nožem na četiri, pet jednakih komada.
- Složi narezane komade na tepsiju pa ih lagano zareži i premaži ih sojinim ili bademovim mlijekom.
- Po želji sve posipaj sezamom.
- Peci u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok se ne zarumene.
- Pečene rolice izvadi na rešetku i ostavi ih da se malo ohlade, a zatim ih posluži.
Uživaj!
missMind za missGastro