Finger food maleni su zalogajčići koji čine idealno rješenje za svaku zabavu. Mogu biti i topli i hladni, slatki ili slani, a njihova priprema jednostavna je i brza.
Ono što je karakteristično za ovakvu vrstu predjela jest da se puno pažnje posvećuje estetici i maštovitom posluživanju, a u ovu grupu spadaju sendviči, pizze, bruskete, tortilje, ražnjići, povrće i voće, ali i gotovo svako jelo koje se na kreativan način servira u iznimno malim porcijama.
U sklopu ljetnoga specijala, donosimo vam deset jednostavnih recepata za ukusne zalogajčiće, koji ne zahtijevaju puno vremena, a idealni su za ljetne tulume i druženja!
1. Tost s kozicama i sezamom
Hrskavi krekeri izvorno su iz Kine, veliku popularnost postigli su u Australiji i Americi, a idealan su snack na partyjima i zabavama. Osim kao grickalica, ovi mali tostići mogu vam poslužiti i kao podloga za mazanje raznih pašteta i namaza.
Recept pogledajte ovdje.
2. Dinje i nektarine s pršutom
Osvježavajuća dinja u kombinaciji s nektarinama i pršutom izvrsna je zakuska za vruće, ljetne tulume.
Sastojci za 4 osobe:
- 1 mala slatka dinja
- 4 nektarine
- 23 dkg tanko narezanog pršuta
- svježe mljeven crni papar (prema želji)
- drveni štapići za ražnjiće
Priprema:
Nektarine prepolovimo, izvadimo koštice pa ih narežemo na kriške. Dinju narežemo na 16 krišaka i ogulimo koru. Pršut narežemo na tanke trake.
Na drveni štapić nanižemo jedan komad pršuta i jedan komad voća. Složimo na pladanj i poslužimo.
3. Bruschette s inćunima i rajčicama
Pečeni kruh sa začinima - bruschetta - originalno je talijansko predjelo koje se u posljednje vrijeme sve češće konzumira i kao brzi zalogaj, a inćuni su idealni pojačivaći okusate savršeno nadopunjuju cjelokupan dojam.
Recept pogledajte ovdje.
4. Svježa burrata sa sušenim rajčicama
Burrata je manje poznati svježi sir iz talijanske regije Apulje, koji je po proizvodnji sličan mozzarelli, ali s masnijim i mekanijim središtem. Jede se uz povrće poput brokule, rajčica i uz malo maslinova ulja.
Sastojci za 4 osobe:
- 30 g burrate (u zamjenu može mozzarella)
- 10 sušenih rajčica
- 4 grapolo rajčice
- maslinovo ulje
- listići svježeg bosiljka
- drobljeni papar
- sol
- limunova korica
Priprema:
Ogulite i otkoštite rajčice, narežite ih na lađice i posložite na pleh i paprite za pečenje. Pokapajte s malo maslinova ulja, pospite krupnom soli, po želji popaprite te stavite u zagrijanu pećnicu da se suše na temperaturi 160 stupnjeva desetak minuta. Izvadite rajčice kad se posve smežuraju i ostavite da se ohlade. Nemojte pokrivati. Burratu otvorite i pustite neka se njezina mekana sredina razlije po tanjuru. Posložite uokolo ohlađene sušene rajčice. Pripremite marinadu kojom ćete doraditi to jednostavno jelo tako da izmiješate sok polovice limuna, naribani limunovu koricu te ekstra djevičansko maslinovo ulje. Marinadom pokapajte rajčice i burratu te servirajte. Ako nemate svježu burratu, zamijenite je mozzarellom koju možete doraditi vrhnjem za kuhanje.
Po želji dodajte posteljicu od svježe rikule.
5. Zlatni arancini sa sezonskim povrćem
Arancini su neobične rižine okruglice i specijalitet Sicilijanske kuhinje. Vrlo su praktične s obzirom na to da za pripremu ne zahtijevaju svježe kuhanu rižu, jer će kuhana riža drugi dan biti još bolja za pravljenje okruglice a ime su dobili jer oblikom i bojom podsjećaju na naranče.
Recept pogledajte ovdje.
6. Slasni zalogajčići od marelice
Neobičnom kombinacijom voća i svježeg sira iznenadite svoje goste i priuštite im pravi ljetni užitak.
Sastojci:
- 110 g svježeg, posnog kravljeg sira
- 12 svježih marelica, prepolovljenih
- 65 g fino nasjeckanih pistacija
Priprema:
Sir miješati dok ne postane jednolik i kremast. Na svaku polovicu marelice staviti žličicu sira a po vrhu posuti nasjeckane pistacije. Poslužiti kao predjelo, zalogajčić ili desert.
7. Talijanske punjene rajčice
Osim u salati, rajčice možete koristiti i kao hladno predjelo ili zapečene u pećnici. Dovoljno je samo da ih izdubite i napunite raznovrsnim nadjevima, po vlastitom ukusu, a jednu od varijanti donosimo vam i mi
Recept pogledajte ovdje.
8. Crostini s pancetom I lososom
Crostini su talijansko predjelo koje se sastoji od malog prepečenog kruščića s raznim nadjevima. I crostini, poput bruschetta potječu iz srednjeg vijeka, a najčešće se poslužuju uz čašu vina.
Recept možete pogledati ovdje.
9. Bruschette caprese
Sastojci za 4 osobe:
8 kriški francuskog kruha
2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju
120 - 200 g mozzarele
2 zrele rajčice
1 češanjčešnjaka
40 g maslinova ulja
nekoliko listića rukole
sol
papar
Priprema:
Razrežite mozzarellu na 8 dijelova, narežite rajčicu i ocijedite tunjevinu. Popecite kriške kruha na roštilju ili u tavi. Svaku krišku kruha premažite češnjakom i nakapajte s malo ulja. Na kriške stavite rukolu, mozzarelu, rajčicu i začinite s malo soli i papra. Na vrh bruschetta stavite Rio Mare tunjevinu u maslinovom ulju. Bruschette ukrasite listićima rukole i odmah poslužite.
10. Srdelice u sezamu na mariniranoj tikvici
Sastojci za 4 osobe:
300 g svježih srdela
2 srednje velike tikvice
sezamove sjemenke
maslinovo ulje
cvijet ninske soli
neprskani limun
Priprema:
Očistite srdele tako da im odstranite glavu, kosti i iznutrice kako biste dobili čisti filet. Ako ostavite iznutrice, jelo će biti gorko. Očišćene filete zamotajte u rolice i pričvrstite čačkalicom kako se ne bi otvarali. Na plitki tanjur ili prikladnu zdjelicu istresite sjemenke sezama. “Zapakirane” filete uvaljajte ravnomjerno u sezam. Na tavici zagrijte malo maslinova ulja. Pazite da ne bude prevruće. Rolice kratko pržite sa svih strana. Pripazite da ih ne prepečete i da sezam Tikvice naribajte na krupnom ribežu. Marinirajte ih s malo maslinova ulja, cvijetom ninske soli i sokom limuna. Servirajte pržene rolice na posteljici od mariniranih tikvica.