Na Božić, sve što se tiče hrane, uglavnom se vrti oko svečanog obiteljskog ručka. Svi jedva čekamo tu pečenu puricu s mlincima ili bilo koji drugi blagdanski specijalitet koji je na meniju. Uživamo u raznim prilozima, brojnim sitnim kolačima, ali i ozbiljnijim blagdanskim desertima poput božićnog panja. No, baš kao i svaki drugi dan, ni na Božić ne smijemo zaboraviti na doručak jer ipak je on nutritivno najvažniji obrok u danu.
I dok će se klinci na božićno jutro zadovoljiti vrućim kakaom ili čokoladom, uz nekoliko božićnih keksića, jer ipak je tog jutra njihova omiljena aktivnost otvaranje poklona, mame i tate na Božić zaslužuju miran i opušten blagdanski doručak u krevetu. Ne znamo kako ćete se dogovoriti tko je zadužen za pripremu ovog romantičnog blagdanskom doručka za dvoje, no potrudili smo se odabrati tri odlična recepta za koje se neke komponente mogu pripremiti unaprijed kako bi božićno jutro u kuhinji proteklo bez komplikacija.
Za one koji vole dan započeti slanim zalogajem, donosimo odličan recept za sendviče od jaja sa Zvijezda Delikates majonezom – jelo koje je brzo gotovo, a salatu od jaja možeš pripremiti i večer prije te držati u hladnjaku. Za one kojima su draži slatki zalogaji predlažemo maštovite aromatične palačinke sa spiralom od cimeta čiji su neizostavni sastojci Zvijezda stolni te Zvijezda suncokretovo ulje.
Odličan slatki doručak je i pečena čokoladna zobena kaša kojoj posebnu aromu daje Zvijezda stolni s aromom vanilije, inače odličan saveznik brojnim domaćicama u pripremi blagdanskih kolača.
Sendviči sa salatom od jaja
Sastojci:
- 6 tvrdo kuhanih jaja
- ¼ šalice Zvijezda Delikates majoneze
- ¼ šalice grčkog jogurta
- 1 i ½ žličica dijon senfa
- 1 i ½ žličica listića timijana
- 1 i ½ žličica origana
- 1 žlica sjemenki bijelog sezama
- 8 kriški (rustikalnog) kruha
Postupak:
- Grubo nasjeckaj kuhana jaja. Pomiješaj ih sa Zvijeda Delikates majonezom, grčkim jogurtom, senfom i začinima.
- Namaži salatu od jaja na 4 šnite kruha, poklopi s ostale 4.
Savjet više: Ovaj sendvič možeš obogatiti šunkom, salamom ili sirom tako da ih sitno narežeš i ubaciš u salatu od jaja, a dan nakon Božića i ostacima pečene purice.
Palačinke sa spiralom od cimeta
Sastojci:
- 200 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 žlica šećera
- 1 žlica cimeta
- 250 ml mlijeka
- 1 jaje
- 3 žlice rastopljenog Zvijezda stolnog
- nekoliko žlica Zvijezda Suncokretovog ulja
Postupak:
- U posudi prvo pomiješaj brašno, prašak za pecivo, sol i šećer te u sredini smjese napravi udubinu. U udubinu dodaj jaje, mlijeko i otopljeni Zvijezda stolni. Sastojke miješaj pjenjačom dok ne dobiješ gustu smjesu.
- U posebnu posudicu odmjeri nekoliko žlica smjese i u nju umiješaj cimet. Palačinke peci na srednje jakoj temperaturi.
- Kada smjesu izliješ na tavu, pomoću žlice smjesom s cimetom napravi spiralu preko cijele gornje strane palačinke. Kada je rub palačinke poprimio zlatnu boju i broj mjehurića na površini palačinke se smanjio, okreni ju na drugu stranu i peci još 30-ak sekundi.
- Palačinke posluži same ili u kombinaciji s džemom od šljiva ili drugim dodacima po želji.
Pečena čokoladna zobena kaša
Sastojci:
- 2 šalice zobenih pahuljica (1 šalica = 250 ml)
- 2 šalice mlijeka (može i bademovo ili kokosovo)
- 1 jaje
- ¼ šalice kakao praha
- ¼ šalice javorova sirupa ili meda
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice morske soli
- 1 zrela banana, zgnječena (oko ½ šalice)
- 2 žlice rastopljenog Zvijezda stolnog s aromom vanilije
- 2 žlice kikiriki maslaca
- ¼ šalice komadića čokolade (nasjekcane čokolade)
- 1 žlica Zvijezda Suncokretovog ulja - za namastiti kalup
Postupak:
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Pravokutni kalup za pečene namasti Zvijezda Suncokretovim uljem.
- U velikoj zdjeli izmiksaj zobene pahuljice, jaje, kakao prah, javorov sirup (ili med), prašak za pecivo, morsku sol, bananu, rastopljeni Zvijezda stolni s aromom vanilije i kikiriki maslac. Kada dobiješ jednoličnu smjesu, lagano umiješaj pola količine komadića čokolade.
- Pažljivo smjesu prebaci u kalup te pospi ostatkom komadića čokolade.
- Peci 25-30 minuta, odnosno dok se smjesa ne stvrdne i zapeče. Izvadi iz pećnice i pusti da se hladi nekoliko minuta, nareži i posluži s malo kikiriki maslaca na vrhu.
Savjet više: Ova zapečena zobena kaša može se čuvati u hladnjaku, u pokrivenoj posudi bez dotoka zraka, do 6 dana. To je super stvar jer ju možeš ispeći i večer uoči doručka u krevetu te samo podgrijati. Grije se u pećnici, na 170 stupnjeva, oko 2 minute.
U pripremi božićnih jela – od onih slanih poput francuske salate, do onih slatkih poput raznih sitnih i kremastih kolača te torti, neizostavan saveznik svake kuharice i kuhara definitivno su Zvijezda proizvodi. Od sjajne Zvijezda delikates majoneze od koje svaka francuska salata postaje za stepenicu bolja, do linije Zvijezda stolnog (Zvijezda stolni, Klasik, Zvijezda stolni s aromom vanilije te Zvijezda stolni za kreme) bez kojih naši blagdanski kolači sigurno ne bi bili tako ukusni.