Recepti 11. travnja 2018.

Zašto Amerikanci toliko vole tijesto za kolačiće?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što obožavaju keksiće s komadićima čokolade, Amerikanci često uživaju i u sirovom tijestu za toliko omiljene kolačiće. Istražili smo zašto, a donosimo vam i recept za potpuno bezopasno, pa čak i ukusno tijesto za kolačiće koje možete pripremiti kod kuće.

Da se tijesto za omiljene američke kolačiće ne treba peći kako bi postalo najukusnija slastica, naučili smo iz filmova, serija i fotografija na društvenim mrežama. Odjednom kao da je svijet poludio za sirovim tijestom koje, bez imalo muke, zapravo postaje slastica kojoj je teško odoljeti. 

Kada je jedan korisnik reddita upitao kako je do ovog trenda došlo i zašto je ovaj oblik slastice postao toliko popularan, ostatak korisnika dao mu je jednostavno objašnjenje: "Zato što je ukusno."

I to je to, drugo objašnjenje naprosto ne postoji.

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Iako postoje brojne diskusije koje navode kako se sirovo tijesto ne bi trebalo konzumirati u baš nikakvom obliku, tijesto za kolačiće u ove se svrhe često priprema bez jaja, a brašno se najprije ubacuje u mikrovalnu pećnicu ili pak se lagano tostira na tavi kako se u smjesu ne bi dodalo sirovo, što se također navodi kao jedan od problema uživanja u sirovim kolačićima.

Pronašli smo recept koji će vam pomoći da na potpuno zdrav i bezopasan način isprobate ovaj, sada već, američki klasik, te i sami shvatite zašto je postao toliko važan i popularan. Ne svidi li vam se u ovakvom obliku, tijesto uvijek možete ubaciti u pećnicu, pa za taj čas uživati u finim, hrskavim keksićima.

 

Keksići | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 100 g maslaca ili kokosovog ulja
  • 70 g šećera
  • 70 g smeđeg šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 šaka sjeckane čokolade

Postupak pripreme:

  1. Maslac držite na sobnoj temperaturi, a kad omekša, dodajte mu šećer i vaniliju.
  2. Izmiksajte kako bi se sastojci povezali.
  3. Brašno najprije stavite na tavu i pustite nekoliko minuta da se zagrije, ali ne i da poprimi tamniju boju. Čini li vam se ovaj način pomalo kompliciranim, brašno možete staviti u posudu te ga ubaciti u mikrovalnu na jednu minutu. Izvadite iz mikrovalne, promiješajte, pa stavite u mikrovalnu pećnicu na još jednu minutu, dok brašno ne dosegne temperaturu od 180 stupnjeva.
  4. Dodajte ga maslacu, posolite i pomiješajte.
  5. Na kraju dodajte komadiće čokolade, umiješajte ih u smjesu.
  6. Smjesu držite u hladnjaku, te ga koristite po potrebi, najbolje ravno iz zdjele.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.