10. travnja 2016.

Savršen početak dana uz engleski doručak

Engleski doručak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priuštite si kraljevski doručak s jajima i kobasicom

Sigurno ste mnogo puta čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu. Zbog nedostatak vremena ili manjka ideja za jutarnju gozbu često preskočimo obrok koji bi nam trebao napuniti baterije i dati potrebnu energiju za dan koji je pred nama. Kako ne bi uvijek bili osuđeni na iste namirnice i kako bi uživali u raznim jelima na vašem jutarnjem meniju, donosimo vam prijedlog za bogati i ukusni doručak, čija vam priprema neće oduzeti puno vremena.

Kako bi uravnotežili vašu jutarnju prehranu, uz žitarice ili neki slatki doručak, potrebno je na jelovniku imati i poneko slano jelo. Prva asocijacija na bogati doručak sigurno je onaj popularno nazvan - engleski. Kod raznih varijacija na temu obilnog doručka u prvom planu su jaja i slanina te kobasice. Takav doručak na Otoku se uobičajeno služi vikendima i praznicima, a dodatno se obogati grilanim rajčicama, gljivama, tostom, marmeladom, sokom od naranče, kavom ili čajem. Isprobavajte razne varijante dok ne otkrijete kombinaciju koja vam najbolje odgovara, a do tada krenite s jednostavnim receptom za potpuni doručak koji vam mi predlažemo.

dorucak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Engleski doručak (od 2 do 4 osobe)

Sastojci:

2 kobasice (po izboru)
100 g šampinjona
2 srednje rajčice
6 kriški slanine
4 deblja kolutića krvavice
200 g kuhanog graha
2 žličice maslaca
4 jaja
Sol, svježe mljeveni papar
4 kriške kruha za tostiranje

Priprema:

1. Dobro zagrijte tavu i na njoj prepržite kobasice, gljive i rajčice, povremeno okrećućim, oko 10 minuta.
2. Zatim dodajte slaninu i krvavice i pecite oko 5 minuta, a za to vrijeme zagrijte grah u drugoj posudi.
3. Otopite žličicu maslaca u tavi i ispecite jaja. Začinite solju i paprom prema želji.
3. Kruh tostirajte i kada bude gotov premažite s ostatkom maslaca.
4. Sve lijepo servirajte i poslužite uz kavu, čaj ili sok od naranče.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.