13. srpnja 2016.

Savršena Rabska torta kao poziv na skorašnju Rapsku Fjeru

Rabska torta
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Vođeni mirisima citrusa i badema, došli smo i do mjesta gdje se radi originalna Rabska torta. Sad vam je jasnije otkud to gramatički nepravilno "B" - riječ je o zaštićenom imenu, a mjesto radnje je uvijek predivan otok Rab!

Koliki bi turistički gradovi bili sretni da se nalaze na mjestu tolikog izobilja kao Rab... Gastronomska je ponuda ovdje toliko bogata i ekološki određena da je postala i dio suvenirske ponude otoka. Najsvježija riba i plodovi mora, ekološki uzgojene masline, smokve, grožđe i med prepoznatljive su rapske delicije na jelovnicima mnogobrojnih rapskih restorana, gostionica i konoba popraćene iskustvom i tradicijom vrsnih majstora kuhinje.

No, tražite li adrenalinsku avanturu na kajaku ili biciklu, ćakule o motorima uz nekoliko čaša domaćeg vina, ribanje i ribarsko prigovaranje negdje na pučini, koktele i Copacabana after na plaži ili punk među debelim gradskim zidinama – Rab je pravo mjesto za vas.

Od Zagreba do Raba dijeli vas nešto više dva sata vožnje automobilom, u što ulazi i petnaestominutna vožnja od pristaništa Stinica na kopnu do Mišnjaka na južnoj strani otoka. Reda vožnje po ljeti nema, kao ni tradicionalnih redova, jer se trajekti smjenjuju jedan za drugim dok i zadnji automobil nije prebačen na Mišnjak. Iz Rijeke i Zadra možete doći i hidroavionom za 20 do 30 eura, a tu su i taksi brodice koje vas povezuju s drugim otocima.

Šarena gastro ponuda otoka sreće

U otoku sreće posebno će uživati ljubitelji morske hrane. U samom centru Raba, nad ljetnom vrevom glavnog trga Municipium Arba, možete probati carpaccio i druge specijalitete od lokalne ribe ili pak gazdaričine deserte s tradicionalnim lokalnim sastojcima i modernim zaokretom u restoranu Astoria.

Rabska torta | Author: Promo foto: Promo

Među zidinama starog grada možete naći sve od tradicionalnih restorana do tapas barova, a želite li probati nešto u otpunosti autohtono otoku, to je zasigurno Rabska torta. Recept za ovaj desert je 800 godina star i datira iz vremena kada je na toku bilo obilje badema, a najbolje mjesto za degustaciju je Kuća rabske torte, gdje se možete i sami okušati u pripravi ovog tradicionalnog deserta Ova će vas slastica osvojiti svojim aromama, kao i keksi domaće proizvodnje s okusom lavande, naranče i ružmarina ili pak tradicionalni muštaćoni s tamnom čokoladom koje obitelj Brna izvozi pod linijom Mediteraneo. Kada isprobate hranu i vina u restoranima u centru Raba, vrijeme je da se zaputite u vinograde Franje Jureše, i bacite pogled na „čokote“ plavca malog koji rastu uz more, kao i podrume u kojima ih Franjo pretvara u vino.

Rabska torta | Author: Promo foto: Promo

Vjenčanja i razvodi

Osim lokalaca, Rab je popularno odredište stranaca za vjenčanja, koji na vidikovcima ili pod morem traže nešto drukčije od uobičajene šetnje do oltara. Sam Rab je pobratim sa San Marinom, pa ako vučete korijene iz jedne od ove dvije lokacije i kojim se slučajem zaljubite u nekoga iz drugog grada-prijatelja, vjenčanje vam plaća San Marino! Na otoku sreće možete se čak i sretno razvesti – u Vili Barbat „gazda“ će voditi ceremoniju, a potom vam napraviti domaći sladoled s okusom rabske torte!

Aktivni turizam

Na Rajskoj plaži čekaju vas kajaci, škole ronjenja, jet ski i drugi načini na koje možete istražiti obalu i podmorje, a možete se i pridružiti i lokalnoj vaterpolo utakmici. Među plažama ćete naći i one za pse, naturiste, avanturiste ili samotne uvalice. Za ljubtelje trekinga idealan je vidikovac Kamenjak s kojeg puca pogled na grad Rab, a floru, faunu i neuobičajenu geomorfologiju Raba možete upoznati i šetnjom kroz Geopark, projekt koji je razvijan četiri godine i broji više od sto informativnih punktova. Poseban doživljaj su vrtovi eko-gospodarstva Natura Rab obitelji Kaštelan, koja na otoku radi proizvode na bazi meda i maslina, od prirodne kozmetike pa do rukotvorina od drva. U malom dućanu gdje svoje proizvode nude sve miriše po lavandi i smilju, a domaćini će vas ponuditi smokovačom ili travaricom s domaćim šumskim medom.

Rabska torta | Author: Promo foto: Promo

Noćni život, na sve načine

Večer je rezervirana za izlazak u grad koji svoju „clubbing“ tradiciju vuče još iz osamdesetih godina. Rajska se plaža jednom godišnje pretvara u Copacabanu uz zvukove sambe i šarene kostime, grad obiluje lounge barovima, klubovima poput kultne Sande ili punk-rock lokacijama. Nije naodmet spomenuti niti da se Rab ponosi time što je jedno od naj gay-friendly mjesta na Jadranu .

Vremeplov u srednji vijek

Za sve koji žele mirnije večeri, rapski parkovi često posluže kao pop-up lounge barovi prepuni svijeća i glazbe, a svake godine na ulicama se održava i Rabska fjera, kada grad pokazuje svoju srednjovjekovnu tradiciju. Svako mjesto na otoku ima svoju zastavu, koje zašarene centar samog grada Raba dok se priprema zaroniti u prošlost. Ova tradicija započela je 1364. godine, kada se održao prvi Ljetni festival ili fjera kao proslava oslobođenja od Venecije, u čast Ljudevita Velikog koji je Rab proglasio slobodnim municipijem. Ta se tradicija održava i danas, a proslavi se pridružuju mnogi lokalni obrtnici koji ondje pokazuju raznolikost lokalnih proizvoda. Oživljena je i tradicija viteških igara pa tako možete vidjeti nadmetanje rapskih samostreličara, kostime iz srednjeg vijeka te kušati delicije koje se pripremaju po izvornoj recepturi iz 14. stoljeća. Cijeli se grad pretvara u veliku pozornicu i pučko slavlje na kojem možete vidjeti tradicionalne, umjetničke i obrtničke radove. Ovaj se festival održava od 25. do 27. srpnja – nemojte ga propustiti!

Rabska torta | Author: Promo foto: Promo

Rabska torta se na otoku proizvodi već više od osam stotina godina. Časne sestre Benediktinke tortu su prvi puta poslužile Papi Aleksandru III za vrijeme njegova boravka na Rabu i tom prilikom koristile liker od latica ruža. Danas se umjesto ruža koristi – Maraschino...

Sastojci:

  • Badem
  • Šećer
  • Korica limuna i naranče
  • Maraschino
  • Jaja
  • Brašno

Bademi se skuhaju i potom suše cijeli dan, tako da se na izradu torte bacate tek treći dan - što možete pofledati u videu.

Uglavnom, riječ je stvarno o rajskom otoku na kojem ćete se okupati, odigrati partiju vaterpola ispred Banove vile, uživati u šetnji ii vožnji biciklom - a bogami se i dobro najesti i napiti. Volimo Rab i vidimo se na Fjeri!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.