16. lipnja 2015.

Šećer- istine, zablude i činjenice koje niste znali

šećer
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Šećer je glavna hrana za naš mozak i mišiće, a umjerenost je bitna stavka konzumacije

Šećer je već neko vrijeme pod povećalom javnosti, a jedna je od optužbi na njegov račun da deblja. Važno je znati da hrana i pića koja sadrže kalorije, pa tako i ona koja sadrže šećer, sama po sebi neće rezultirati viškom kilograma ako se konzumiraju umjereno i uz ravnotežu unosa i potrošnje kalorija. Uostalom, šećer je glavna hrana za naš mozak i naše mišiće, a razne studije pokazale su da je unos hrane bogate ugljikohidratima ili pića koja sadrže šećer povezan s poboljšanjem pamćenja, koncentracije i drugih mentalnih funkcija.

Često se neispravno navodi da su prirodno prisutni šećeri zdraviji od dodanih šećera, no dodani šećeri dobiveni su ili proizvedeni iz prirodnih izvora, što znači da je struktura svih šećera ista, neovisno o tome je li npr. prisutna prirodno u voću ili dodana prilikom pečenja kolača.

Činjenice koje niste znali

Što su zapravo šećeri? Šećeri su sastavni dijelovi ugljikohidrata. Najčešće se klasificiraju na temelju broja jedinica koje čine jednu molekulu. Glukoza, fruktoza i galaktoza se sastoje od jedne jedinice i nazivamo ih monosaharidima. Šećeri koji se sastoje od dvije jedinice zovu se disaharidima. Najpoznatiji su saharoza, koja se uobičajeno naziva šećer, a sadrži jednu molekulu glukoze i fruktoze te laktoza (mliječni šećer) koji se sastoji od galaktoze i glukoze.

Činjenica je da sve vrste hrane i pića koje sadrže kalorije mogu doprinijeti prekomjernom unosu pa tako i hrana koja sadrži šećer. Što znači, slatka hrana i pića ako se konzumiraju u umjerenim količinama sama po sebi neće rezultirati viškom kilograma. Bitno je zapamtiti da se sve namirnice mogu konzumirati u sklopu pravilne, uravnotežene prehrane i količinama koje odgovaraju našim osobnim potrebama, što znači da je šećer i namirnice koje sadrže šećer potrebno konzumirati umjereno. 

U pravilnoj prehrani uvijek treba biti zastupljena hrana koja se pripravlja od različitih skupina namirnica te koja sadržava sve hranjive sastojke (bjelančevine, ugljikohidrate, masti) koji ujedno organizmu osiguravaju energiju. Pravilna prehrana treba sadržavati i dovoljne količine vitamina, minerala, elemenata u tragovima i vode. Ako ste to svladali, poteškoće može prouzročiti samo količina hrane koju stavljate na tanjur. Diana Gluhak, nutricionistica navodi da kada biramo namirnice za obiteljski obrok i pri tome razmišljamo o zdravlju svoje obitelji, vrlo je važno da se naše odluke temelje na osnovnom principu pravilne prehrane, a to je ravnoteža, raznolikost i umjerenost. Održavanje poželjne tjelesne mase je vezano za energijsku ravnotežu. Ono što jedemo i kalorije koje unosimo na taj način predstavljaju jednu stranu, a ono naše tijelo troši da bi moglo normalno funkcionirati kao i za tjelesnu aktivnost predstavlja drugu stranu energijske ravnoteže.

gazirano | Author: Promo foto: Promo

Sladila i čarolija okusa

''Sladak okus u svakodnevnome životu'' jedna je od tema o kojoj su vodeći stručnjaci iz područja prehrane raspravljali u okviru 22. europske konferencije o pretilosti u Pragu. Dr. France Bellisle sa Sveučilišta Parizu predstavila je rezultate svojega najnovijeg pregleda znanstvene literature o slatkome okusu. Prema tvrdnji dr. Bellisle "Dokazi upućuju na zaključak kako niskokalorična sladila ne povećavaju želju za slatkim i kako je zapravo manje vjerojatno da će ljudi koji u prehrani upotrebljavaju niskokalorična sladila pretjerati s unosom hrane s većim udjelom šećera“. Stoga, ako ste ljubitelj slatkoga, a želite voditi računa o svojoj liniji, slobodno uvrstite proizvode s niskokaloričnim sladilima u svoju prehranu.

Jeste li znali da mjehurići u bezalkoholnim pićima nemaju dodatne kalorije? Mjehurići se sastoje od ugljikova dioksida i stoga su sastava kao i plin koji mi izdišemo, a biljkama služi za proizvodnju kisika. On nema utjecaja na tjelesnu masu. Međutim, treba voditi računa da bezalkoholna pića često sadržavaju hranjive sastojke kao što je šećer te pridonose ukupnomu kalorijskom unosu. Sva hrana i piće koje jedemo i pijemo tijekom dana sadržavaju kalorije i sve se kalorije zbrajaju, a najbolji je recept za postizanje ravnoteže između unesenih kalorija i njihove potrošnje umjerena i uravnotežena prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost.

Stručnjaci se slažu u tome da je najbolji način za održavanje poželjne tjelesne mase uravnotežena prehrana uz redovitu tjelesnu aktivnost. Niskokalorična sladila mogu nam pomoći u smanjenju kalorijskoga unosa, a da pritom i dalje uživamo u slatkome okusu hrane i pića. Ako hranu i pića sa šećerom zamijenimo hranom i pićima zaslađenim niskokaloričnim sladilima, dnevni unos kalorija možemo smanjiti za 10%, što nam može pomoći da smršavimo, a da pritom izbjegnemo osjećaj zakinutosti ili jaku želju za slatkim.

Ako umjesto omiljenoga gaziranog pića odaberemo to piće bez kalorija, zaslađeno sladilima, smanjiti ćemo unos kalorija za 100 kcal po čaši, a ako dodatno sladilom zamijenimo žličicu šećera u toplim napicima koje popijemo tijekom dana, kalorijski će unos biti još manji! Ovo možda ne zvuči kao velika promjena, ali male promjene u svakodnevnome načinu prehrane i više tjelesne aktivnosti sigurno će imati pozitivan učinak na našu liniju, ali i zdravlje općenito. I ne trebate se brinuti! Niskokalorična sladila potpuno su sigurna kada se konzumiraju u uobičajenim količinama u različitim namirnicama, a istraživanja pokazuju da je prosječni unos sladila putem hrane i pića znatno manji od prihvatljivoga dnevnog unosa. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.