gastro postao
Cannoli su tipična sicilijanska poslastica - hrskava, s božanstvenom kremom....
Za njihovu pripremu potrebni su vam metalni tuljci poput onih za šaumrole. Izvorno, cannole su sicilijanske domaćice motale oko narezanih drvenih valjčića pa čak i drške metle, te pržile u vrućoj masti. Pune nadjevom od ricotte, čokolade i kandiranog voća.
Sastojci za 20 cannola:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 30 g šećera
- 50 g rastopljenog maslaca
- 2 žilce bijelog octa
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice cimeta
- 70 ml vode
- 3 šalice ulja (za prženje)
Za punjenje:
- 1 kg ricotte
- 240 g šećera
- Mlijeko po potrebi
Za dekoriranje:
- Sjeckani pistaciji, tamna čokolada, kandirano voće
Šećer u prahu
Priprema:
- U zdjeli pomiješajte zajedno brašno, šećer, rastopljeni maslac, ocat, med i cimet. Dodajte vode dok ne dobijete glatko kompaktno tijesto. Možda vam tekućina neće ni trebati. Kada ste zamijesliti tijesto zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da odmara na pola sata.
- Za to vrijeme napravite kremu za punjenje. Miješajte ricottu i šećer do kremaste konzistencije. Po potrebi možete dodati i malo lijeka. Pustite da se ohladi.
- Kad je tijesto odstajalo, na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje ) te ga izrezivati u kvadrate veličine 10 centimetara.
- Svaki kalupić za cannole premazati s malo ulja i dijagonalno postaviti na tijesto. Omotati tijesto oko kalupa i dobro utisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi rastvorili. Možete ih premazati s malo mlijeka i utisnuti rub.
- Zagrijte ulje i stavite pržiti canolle. Pržite ih dok ne poprime zlatno smeđu boju te ih stavite na salvetu da upije višak masnoće.
- Kad sve cannole popržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih polako skinite s kalupića i punite kremom.
Po želji cannole ukrasite šećerom u prahu, čokoladom, sjeckanim pistacijama, kandiranim voćem...