03. prosinca 2015.

Napravite tradicionalne sicilijanske cannole

cannoli
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Cannoli su tipična sicilijanska poslastica - hrskava, s božanstvenom kremom....

Za njihovu pripremu potrebni su vam  metalni tuljci poput onih za šaumrole. Izvorno, cannole su sicilijanske domaćice motale oko narezanih drvenih valjčića pa čak i drške metle, te pržile u vrućoj masti. Pune nadjevom od ricotte, čokolade i kandiranog voća. 

Sastojci za 20 cannola:

Za tijesto:

  • 300 g brašna
  • 30 g šećera
  • 50 g rastopljenog maslaca
  • 2 žilce bijelog octa
  • 2 žlice meda
  • 1/2 žličice cimeta
  • 70 ml vode
  • 3 šalice ulja (za prženje)

Za punjenje:

  • 1 kg ricotte
  • 240 g šećera
  • Mlijeko po potrebi

Za dekoriranje:

  • Sjeckani pistaciji, tamna čokolada, kandirano voće

Šećer u prahu

Priprema:

  1. U zdjeli pomiješajte zajedno brašno, šećer, rastopljeni maslac, ocat, med i cimet. Dodajte vode dok ne dobijete glatko kompaktno tijesto. Možda vam tekućina neće ni trebati. Kada ste zamijesliti tijesto zamotajte ga u plastičnu foliju i stavite u frižider da odmara na pola sata.
  2. Za to vrijeme napravite kremu za punjenje. Miješajte ricottu i šećer do kremaste konzistencije. Po potrebi možete dodati i malo lijeka. Pustite da se ohladi. 
  3. Kad je tijesto odstajalo, na pobrašnjenu podlogu ga razvaljati na tanko ( debljine 2 milimetra najbolje ) te ga izrezivati u kvadrate veličine 10 centimetara.
  4. Svaki kalupić za cannole premazati s malo ulja i dijagonalno postaviti na tijesto. Omotati tijesto oko kalupa i dobro utisnuti vrhove kako se pri prženju ne bi rastvorili. Možete ih premazati s malo mlijeka i utisnuti rub. 
  5. Zagrijte ulje i stavite pržiti canolle.  Pržite ih dok ne poprime zlatno smeđu boju te ih stavite na salvetu da upije višak masnoće. 
  6. Kad sve cannole popržite, pustite ih da se malo ohlade, zatim ih polako skinite s kalupića i punite kremom.

Po želji cannole ukrasite šećerom u prahu, čokoladom, sjeckanim pistacijama, kandiranim voćem...

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.