19. travnja 2016.

Super slanutak: Šest jela u kojima ćete uživati

Slanutak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slanutak je bogat proteinima, ugljikohidratima, prehrambenim vlaknima te vitaminima i mineralima

Slanutak je mahunarka koja se odlikuje blagim orašastim okusom i čvrstom i hrskavom teksturom. Originalno porijeklo slanutka je područje Bliskog istoka odakle potječu prvi zapisi stari oko 7 tisuća godina. S Bliskog istoka slanutak se proširio na područje Mediterana, a kasnije i u Indiju.

Slanutak je kao i druge mahunarke cijenjen zbog bogatog sadržaja proteina, ugljikohidrata, prehrambenih vlakana te određenih vitamina i minerala. Jedna šalica kuhanog slanutka sadrži gotovo 13 grama vlakana što je polovina preporučenih dnevnih vrijednosti za žene. Slanutak je bogat kalijem koji je potreban za održavanje normalnog krvnog tlaka i folnom kiselinom koja je izuzetno bitna tijekom trudnoće, a jedna šalica zadovoljava oko 140 posto preporučenih dnevnih vrijednosti.

Slanutak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Mahunarke, uključujući i slanutak, kao dio svakodnevne prehrane ispoljavaju mnoge blagotvorne fiziološke učinke u organizmu te imaju učinak na prevenciju i kontrolu bolesti poput dijabetesa, bolesti srca i karcinoma debelog crijeva.Da bismo ga konzumirali, oko pripreme slanutka u suhom stanju valja se malo potruditi. Prije kuhanja potrebno ga je dugotrajno namakati, najmanje 4 sata, jer se na taj način skraćuje vrijeme njegovog kuhanja, povećava se probavljivost te se smanjuje razina antinutrijenata što nam je i cilj jer se radi o spojevima koji se prirodno nalaze u mahunarkama, a vežući na sebe određene vitamine i minerale čine ih nedostupnim za apsorpciju.

Slanutak čini okosnicu mediteranske prehrane i neizostavan je dio svjetskih jela poput hummusa – namaza od slanutka, falafela – usitnjenog slanutka oblikovanog u kuglice i prženogtei indijskog curryija. Slanutak je moguće jesti i kao grickalicu koja je popularna u zemljama poput Alžira, Irana i Turske, a naziva se još i leblebi. Slanutak se može jesti u salatama, varivima, odlično paše uz ribu, a dostupan je čak i u obliku brašna. Zbog visokog udjela proteina, izvrstan je nutritivni partner mnogim vegetarijanskim jelima poput indijskog jela chana masala – bogatog variva od slanutka obogaćenog začinima i začinskim biljem.

Uživajte u receptima sa slanutkom:

Salata od slanutka
Ljuti marokanski slanutak
Hummus
Falafel s tahini umakom
Oslić sa slanutkom
Falafel u tortilji, pečeno povrće i umak

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.