Bilo je to ovog ljeta kada je naš vrt na zagorskim bregima bio krcat rajčicama. Ljetni odmor u Zagorju bez fine kuhinje jednostavno je nezamisliv, pa je tako igrom slučaja nastao i ovaj recept. Kao što možete vidjeti na slici, ovogodišnji urod je bio divan, a trebalo je nešto napraviti s njim. Kako je vrt u to vrijeme odisao svakakvim povrćem, ideja je bila na što jednostavniji način potrošiti povrće s naglaskom na rajčice. Igrom slučaja imao sam mljeveno meso, pa sam došao na ideju napraviti nešto što se tehnički ne smije niti nazvati bolognesom (što zbog korijandera, što zbog povrća), ali umak od povrća i mljevenog mesa zvuči toliko nezanimljivo da mi se ova mala provokacija Talijana čini baš prikladnom. :)
Sastojci:
Tjestenina
- 350g glatkog brašna
- 3 jaja
- sol
- voda/ulje
- blitva
Umak
- 500g mljevenog mesa (1/3 svinjetine, 2/3 junetine)
- pola glavice luka
- 1 veća mrkva
- 1 veća paprika
- 1 patlidžan
- 1 veća tikvica
- 2 češnjaka
- 1 žlica svinjske masti, suncokretovog ulja ili maslinovog ulja
- 1 žličica sjemenki korijandera
- sol, papar
- 4 veće rajčice
Priprema:
- Nasjeckajte luk na sitno i popržite na svinjskoj masti.
- Kada se luk zazlati, dodajte mrkvu i kratko prodinstajte, a zatim dodajte i mljeveno meso i pirjajte.
- Dodajte papriku, a zatim tikvice i patliđane te sve pustite par minuta da omekša.
- Podlijte vinom i prokuhajte dok alkohol ne ispari. U međuvremenu nasjeckajte rajčicu na sitno, *Rajčicu možete prehodno blanširati i skinuti joj kožu.
- Dodajte rajčicu i sve začine (sjemenke korijandera prethodno tostirajte na suhoj vrućoj tavici i sameljite u mužaru) i pustite sve da prokuha još 10-ak minuta. *Po potrebi dodajte vode od kuhanja tjestenine.
Tjestenina
Tjesteninu (blitva i obična = lijepo igleda tanjur kada su šarene boje) sam radio na mašinici prema receptu chefa Perića i stvarno je odlična! :D :)) Domaću tjesteninu prelijte umakom te po želji posipajte parmezanom i uživajte :)