Čokolada sadrži oko 600 hlapivih tvari koje određuju njen okusni profil i zaslužne su za našu percepciju okusa i arome. Osim samog podrijetla kakaa, ključni čimbenici koji utječu na razvoj okusa su procesi proizvodnje koji uključuju fermentaciju, prženje, končiranje i skladištenje. Komponente zaslužne za karakterističnu aromu čokolade su pirazini koji daju aromu prženja, aldehidi zaduženi za orašastu aromu, esteri daju voćne okuse, a fenolni spojevi gorčinu.
Lidl ima nekoliko vrsta premium tamnih čokolada u svom asortimanu. Čokolada J. D. Gross Ecuador s udjelom kakaa od 70 posto se proizvodi od arriba kakao zrna koja potječu s plantaža provincije Los Rios u Ekvadoru – područja koje zbog atmosferskih uvjeta daje kvalitetan kakao specifične cvjetne arome. Možemo reći da se ova čokolada odlikuje nizom pozitivnih karakteristika. Prilikom otvaranja čokolade prostor je ispunio intenzivan miris kakaa.
Čokolada je izgledom vrlo svježa, ujednačene tamne mat boje. Čvrsta je te se pravilno lomi. Tekstura joj je glatka, lako se topi u ustima i nije suha već kremasta, a okus ujednačen i podsjeća na finu kavu. Također, gorčina koja potječe zbog visokog udjela kakaa dobro je uravnotežena sa slatkoćom dodanog šećera i odlično joj pristaje dodatak vanilije. Odlična čokolada fantastične cijene.
Proizvođač: Lidl
Čokolada J. D. Gross Ecuador
13. studenoga 2013.
gastro postao
Čokolada glatke teksture koja je kremasta i lako se topi u ustima, okus joj je ujednačen i podjeća na finu kavu i sigurno će vas osvojiti već na prvi zalogaj.