gastro postao
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa su tako Tanja i Branimir s bloga Recepttura koji se natječu u kategoriji Tradicionalna hrana donijeli pašticadu s njokima.
Dobro pripremljena dalmatinska pašticada neopisivo je ukusna, a meso mekano i prožeto najrazličitijim, a istovremeno savršeno skladnim okusima. Recept vam donosi Recepttura.
Sastojci:
- 2,5 kg junetine od buta
- 100 grama pancete
- 2 kisela krastavca srednje dužine
- 300 grama mrkve
- 80 grama senfa
- 150 ml ulja
- 250 grama luka
- 6 češnja češnjaka
- 300 grama korijena celera
- 350 grama korijena peršina
- 150 grama suhih šljiva bez koštica
- 650 ml crnog vina
- 200 ml paradajz sosa
- 4 lista lovora
- 10 grama suhog ružmarina ili jedna grančica svježeg ružmarina
- papar
- sol
Za prilog:
- njoke ili tjestenina
Priprema:
- Pancetu očistiti od kožice, te narezati na duguljaste štapiće oko 5 milimetara debljine.
- Narezati kisele krastavce na štapiće iste duljine kao pancetu.
- Očistiti mrkvu te i nju narezati na štapiće.
- Uskim nožem napraviti rupe u butu s gornje i donje strane pa rupe ispuniti narezanim štapićima (ne moraju na svakom mjestu biti sve tri namirnice – negdje staviti pancetu i kiseli krastavac, negdje pancetu i mrkvu, a negdje mrkvu i kiseli krastavac). Ne mora se potrošiti sve narezano.
- Meso zatim premazati sa svih strana sa senfom, te ga ubaciti u mješavinu pola količine vina i vode u istom omjeru.
- Unutra ubaciti ostatak narezanih kiselih krastavaca, mrkve, pancete.
- Očistiti dio korijena celera i dio korijena peršina, narezati ih, te ih također staviti u posudu s vinom.
- Ubaciti dio ružmarina i 2 lovorova lista.
- Posudu poklopiti ili prekriti prozirnom folijom.
- Ostaviti meso preko noći na hladnom da se paca.
- Sutradan očistiti ostatak korijena celera te ga narezati na veće komade.
- Oguliti korijen peršina i narezati na kolutove.
- Oguliti mrkvu i također narezati na kolutove.
- Očistiti crveni luk i narezati na veće komade.
- U veliku posudu sipati ulje i pustiti da se zagrije.
- Očistiti češnjak i narezati ga po pola.
- Na vruće ulje staviti meso te kratko prepržiti sa svih strana (sveukupno 10-ak minuta).
- Dok se meso prži, procijediti pac u kojem je stajalo meso.
- Nakon 10 minuta izvaditi meso iz posude, a na vruće ulje staviti sve narezano povrće, kao i povrće iz paca.
- Dinstati uz povremeno miješanje 15-ak minuta.
- Dodati u posudu suhe šljive, uliti mješavinu vina i vode iz paca, ostatak vina i paradajz sos.
- Vratiti meso u posudu i dodati ružmarin i lovorov list.
- Poklopiti i kuhati na srednje jakoj vatri iduća tri sata uz povremeno miješanje.
- Nakon 3 sata kuhanja izvaditi meso, a umak kratko prohladiti.
- Izvaditi lovorov list iz umaka i ako je stavljena grančica ružmarina.
- Štapnim mikserom usitniti umak, te posoliti i popapriti.
- Meso na dasci narezati na odreske debljine oko 1 centimetar.
Pašticadu poslužiti s kuhanim njokima ili tjesteninom, te zelenom salatom.
Ovdje možete glasati za Receptturu.