Špajza Gastro zvijezda 11. studenoga 2018.

Pašticada s domaćim njokima po receptu dvojca s bloga Recepttura

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove subote održao se meet up finalista Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom s kojim su predstavili sebe, pa su tako Tanja i Branimir s bloga Recepttura koji se natječu u kategoriji Tradicionalna hrana donijeli pašticadu s njokima.

Dobro pripremljena dalmatinska pašticada neopisivo je ukusna, a meso mekano i prožeto najrazličitijim, a istovremeno savršeno skladnim okusima. Recept vam donosi Recepttura.

Sastojci:

  • 2,5 kg junetine od buta
  • 100 grama pancete
  • 2 kisela krastavca srednje dužine
  • 300 grama mrkve
  • 80 grama senfa
  • 150 ml ulja
  • 250 grama luka
  • 6 češnja češnjaka
  • 300 grama korijena celera
  • 350 grama korijena peršina
  • 150 grama suhih šljiva bez koštica
  • 650 ml crnog vina
  • 200 ml paradajz sosa
  • 4 lista lovora
  • 10 grama suhog ružmarina ili jedna grančica svježeg ružmarina
  • papar
  • sol

Za prilog:

  • njoke ili tjestenina

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Priprema:

  1. Pancetu očistiti od kožice, te narezati na duguljaste štapiće oko 5 milimetara debljine.
  2. Narezati kisele krastavce na štapiće iste duljine kao pancetu.
  3. Očistiti mrkvu te i nju narezati na štapiće.
  4. Uskim nožem napraviti rupe u butu s gornje i donje strane pa rupe ispuniti narezanim štapićima (ne moraju na svakom mjestu biti sve tri namirnice – negdje staviti pancetu i kiseli krastavac, negdje pancetu i mrkvu, a negdje mrkvu i kiseli krastavac). Ne mora se potrošiti sve narezano.
  5. Meso zatim premazati sa svih strana sa senfom, te ga ubaciti u mješavinu pola količine vina i vode u istom omjeru.
  6. Unutra ubaciti ostatak narezanih kiselih krastavaca, mrkve, pancete.
  7. Očistiti dio korijena celera i dio korijena peršina, narezati ih, te ih također staviti u posudu s vinom.
  8. Ubaciti dio ružmarina i 2 lovorova lista.
  9. Posudu poklopiti ili prekriti prozirnom folijom.
  10. Ostaviti meso preko noći na hladnom da se paca.
  11. Sutradan očistiti ostatak korijena celera te ga narezati na veće komade.
  12. Oguliti korijen peršina i narezati na kolutove.
  13. Oguliti mrkvu i također narezati na kolutove.
  14. Očistiti crveni luk i narezati na veće komade.
  15. U veliku posudu sipati ulje i pustiti da se zagrije.
  16. Očistiti češnjak i narezati ga po pola.
  17. Na vruće ulje staviti meso te kratko prepržiti sa svih strana (sveukupno 10-ak minuta).
  18. Dok se meso prži, procijediti pac u kojem je stajalo meso.
  19. Nakon 10 minuta izvaditi meso iz posude, a na vruće ulje staviti sve narezano povrće, kao i povrće iz paca.
  20. Dinstati uz povremeno miješanje 15-ak minuta.
  21. Dodati u posudu suhe šljive, uliti mješavinu vina i vode iz paca, ostatak vina i paradajz sos.
  22. Vratiti meso u posudu i dodati ružmarin i lovorov list.
  23. Poklopiti i kuhati na srednje jakoj vatri iduća tri sata uz povremeno miješanje.
  24. Nakon 3 sata kuhanja izvaditi meso, a umak kratko prohladiti.
  25. Izvaditi lovorov list iz umaka i ako je stavljena grančica ružmarina.
  26. Štapnim mikserom usitniti umak, te posoliti i popapriti.
  27. Meso na dasci narezati na odreske debljine oko 1 centimetar.

Pašticadu poslužiti s kuhanim njokima ili tjesteninom, te zelenom salatom.

Ovdje možete glasati za Receptturu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.