Špajza Gastro zvijezda 29. listopada 2018.

Meetup blogera: Jelima do titule Gastro zvijezde

foto: Borna Filic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovog smo vikenda okupili 12 finalista regionalnog natjecanja „Gastro zvijezda“ i svjedočili pravim kulinarskim dvobojima. Otkrijte u nastavku što su naši blogeri pripremali i jesu li svi uspjeli staloženo ispuniti svoje zadatke.

Počela je najnapetija faza „Gastro zvijezde“, u kojoj plasman ovisi o tehničkom znanju i kreativnosti, ali i spretnosti i snalažljivosti. Finaliste kategorija Tradicionalna hrana, Zdrava hrana i Slastice okupili smo na jednom mjestu i testirali njihove kulinarske sposobnosti.

U prostoru Enzite na Zagrebačkom velesajmu organizirali smo najveći meetup dosad i ugostili najuspješnije blogere u Hrvatskoj i šire. Budući da su svi donijeli prezentacijsko jelo, možda bi bilo ispravnije reći da su zapravo oni ugostili nas!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

U kategoriji Zdrava hrana zadatak je bio donijeti zdravi doručak, kako bi skupili energiju za dug i pomalo stresan dan. Gracia s bloga Kiwi Go Crazy počasila nas je višeslojnim doručkom od dunje, chia pudinga, granole i kreme od bundeve. Andrea Krivak Geeketa iz Osijeka je ponijela kruh od bundeve i banana, a Helena s bloga Zdravo i slasno iz Šibenika je dovezla čokoladne energetske pločice i čips od kelja. Mari, koja piše blog Nuts&Walnuts, iznenadila nas je domaćim krekerima s pekmezom od jabuke i namazom od slanutka i bundeve.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Nakon zdravih doručaka, isprobali smo niz mirisnih, tradicionalnih jela. Opće veselje izazvala je Tanja s bloga Recepttura velikom posudom pašticade i domaćih njoka. U bakinu nas je kuhinju vratila Kasandra (Forking Croatia) svojim Cerničkim ćuptetima. Pregacha Irena doputovala je s pladnjem punim mesne štruce, a Nasja s bloga Mama, ja sam gladan iznenadila nas je Komiškom pogačom. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Blogeri u kategoriji Slastice svoj su blog trebali prezentirati kroz čokoladne slastice koje obično serviraju uz šalicu kave. U kući Nevene Josipović s bloga Mama drama redovito se poslužuju sočne čokoladne kocke s orasima. Velike su šanse da ćete kod Karle (Sweet life by Karla) naletjeti na tart od kave i čokolade, a u gostima kod Ane (Ana's baking chronicles) mogli biste uživati u kriški sočne torte od čokolade i šumskog voća. Hajrudin Šišić, koji vodi uspješan blog Harry Coopers Food, u Zagreb se zaputio direktno s fakulteta u Sarajevu pa smo u njegovim poslasticama uživali tek  u natjecateljskom dijelu meetupa. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Napeti gastro dvoboji

Degustacija prezentacijskih jela bila je samo uvod u dan prepun izazova za naše kandidate. Njihove smo sposobnosti testirali po kategorijama, a kuhati su smjeli samo s namirnicama koje smo im pripremili.

Radne su jedinice u Enziti najprije zauzeli finalisti kategorije Zdrava hrana. Izvlačenjem papirića određeno je kako će Geeketa i Nut&Walnuts kuhati krem juhu od brokule, a blogerice Kiwi Go Crazy i Slasno i zdravo juhu od bundeve. Za pripremu su imale sat vremena, a u međuvremenu su morale napraviti i zdrave popečke. 

 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

 

Svi koji vole kuhati znaju koliko je izazovno kuhati u nepoznatom prostoru, a posebice s ograničenim izborom namirnica. Srećom, finalistice su uspješno izvršile zadatke, a prvi su degustirali članovi žirija „Gastro zvijezde“ – Domagoj Jakopović Ribafish i Darko Kontin.

 | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

 

Radne su jedinice potom okupirali mladi slastičari, kojima smo dali sat i pol za pripremu eklera. Hajrudin i Karla dobili su zadatak osmisliti čokoladnu verziju, a Nevena i Ana voćnu. Izbor namirnica im je također bio ograničen, a umjesto miksera morali su raditi mutilicama. Najveća prepreka je ipak bilo nepoznavanje pećnice, zbog čega su finalisti trebali biti vrlo koncentrirani i pažljivi tijekom pečenja. Posljednjih je deset minuta dijelu ekipe bilo zaista stresno, no ipak su svi uspjeli servirati desert. 

Preostalu smo kremu  pojeli žlicom, a ekleri su poslužili i kao prilog nekim slanim jelima. Drugim riječima - u našoj kuhinji nema višaka!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Nakon 90-minutnih slatkih dvoboja, na red su napokon došli i kandidati iz kategorije Tradicionalna hrana. Kuhače su u pripremi zagrebačkog odreska ukrstile djevojke s blogova Pregacha i Forking Croatia, a hrskave su batke pripremale blogerice Recepttura i Mama, ja sam gladan. U ovoj su kategoriji finalistice trebale pripremiti i prilog po izboru, no sve su u zadanom vremenu servirale tanjur. Bez obzira na količinu hrane koju smo pojeli tog dana, s guštom smo zagrizli i u hrskave batke i sočne odreske, a ponešto smo spremili i za nedjeljni ručak. 

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Atmosferu s meetupa pratite na portalu Gastro.hr i društvenim mrežama i sudjelujte u odabiru najboljih regionalnih food blogera. Ako ste već sada sigurni u to tko je Gastro zvijezda, glasujte odmah!

 

 | Author: Borna Filic/PIXSELL foto: Borna Filic/PIXSELL

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.