gastro postao
Vrućim domaćim klipićima teško je odoljeti, a kada im dodate omiljeni narezak, cijela priča postaje još malo slasnija...
Volite li topla domaća peciva, varaždinski klipići od onih su koje naprosto morate isprobati. Želite li ih dodatno začiniti, svakako ih napunite i dodacima po želji. Sjajan odabir bit će upravo Gavrilović salame. Umotajte ih same ili ih kombinirajte s omiljenim sirevima pa baš svakog oduševite našom varijantom toplih, domaćih klipića.
Potrebno vam je:
- 1 kg glatkog brašna
- 600 ml mlijeka
- 250 ml ulja
- 80 g svježeg kvasca
- 25 g soli
- 1 jaje
- Gavrilović salama po izboru
- kumin
- malo šećera
Postupak pripreme:
- Kvasac stavite dizati sa svježim mlijekom, malo brašna i šećera.
- Brašno prosijte, dodajte sol, ulje i dignuti kvas pa s mlijekom zamijesite mekano tijesto.
- Tijesto se mora jako dugo i dobro mijesiti da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže.
- Kada je dignuto, iz njega napravite 25 komada koje složite u hljepčiće i njih opet stavite da se dižu.
- Svaki hljepčić se razvalja da bude dugačak otprilike 20 centimetara.
- Napunite ga Gavrilović salamom po izboru.
- Tijesto počnite zamatati od dolje prema gore i usput ga rastežite u dužinu tako da klipići budu dugi 25 centimetara.
- Složite ih na lim i stavite da se opet dižu.
- Premažite ih žumanjkom i pospite kuminom po želji.
- Peku se na 220°C - 10 do 12 minuta.
Dobar tek!