Znanstveno je dokazano da pojedine namirnice koje unosimo u organizam različito djeluju na raspoloženje. Pravilnim odabirom hrana nas može učiniti sretnima. Evo o kojim namirnicama je riječ.
Američka nutricionistica Cynthia Sass za instant sreću preporučuje šest namirnica za koje su istraživanja pokazala da uistinu pomažu.
Voće i povrće
Istraživanje je pokazalo da beneficije voća i povrća poput više energije i osjećaja sreće traju čak i dan nakon jedenja. Sass preporučuje svakodnevnu konzumaciju i savjetuje da obroke planirate tako da prvo izaberete povrće i voće koje ćete jesti, a ostatak namirnica prilagodite njima.
Kava
Jutarnja kafa donosi energiju, ljubaznost i zadovoljstvo, a ona koju popijemo u društvu prijatelja donosi nam osjećaj privrženosti i čini nas ljubaznijima. Dokono uživanje u kavi zaslužno je za smirenost i sreću. Istraživanje objavljeno u časopisu JAMA Interna medicina dokazalo je da žene koje popiju dvije do tri šalice kave imaju 15 posto manje šansi da obole od depresije za razliku od onih koje su pile jednu šalicu dnevno ili manje.
Hrana bogata probioticima
Studija u kojoj je sudjelovalo 20 dobrovoljaca od kojih su neki četiri tjedna dobijali probiotičke pripravke, a drugi placebo supstance, pokazala je da su se kod prve grupe znatno smanjile negativne misli i zabrinutost. Sass objašnjava da vrsta i količina bakterija u probavnom sustavu utječu na raspoloženje. Bakterije u crijevima mogu manipulirati s našim mozgom zato se naoružajte fermentiranim namirnicama bogatim probioticima poput kiselog kupusa i kefira.
Tamna čokolada
Dokazano je da trenutno podiže raspoloženje. Slasna, prepuna antioksidanata, čokolada vrlo efikasno ublažava teskobu. Takođe, tamna čokolada je izvrstan lijek za sve one, koji su ustali na lijevu nogu. Najbolje od svega je što stvara osjećaj euforije sličan osjećaju zaljubljenosti.
Gljive
Bogate su selenom, a njegov nedostatak u organizmu povezuje se sa osjećajem iscrpljenosti, anksioznosti i povećanim rizikom od oboljenja od depresije. Gljive su takođe jedine namirnice biljnog porijekla koje sadrže vitamin D, a njegov nedostatak je između ostalog odgovoran za sezonski poremećaj raspoloženja. Vitamin D poboljšava raspoloženje, a gljive su svestrana namirnica koju se lako može skombinirati u omlet, quiche, salate, umake...
Zeleni čaj
Japanska studija provedena na 40.000 ljudi pokazala je da su ljudi koji dnevno piju pet ili više šalica zelenog čaja i do 20 posto pod manjim stresom od onih koji popiju jednu šalicu dnevno ili manje.