13. srpnja 2016.

Što je smeđi maslac i zašto je toliko ukusan

maslac
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Beurre noisette prava je, jako jednostavna i jako ukusna francuska delicija.

Smeđi maslac, originalnog naziva beurre noisette, zapravo je običan neslani maslac kojeg je potrebno zapjeniti na vatri kako bi voda isparila, a ostao samo fini maslac lagane zlatno smeđe boje. Kod pripreme smeđeg maslaca važno je pratiti promjenu boje jer ona ne smije biti previše smeđa kako ne bi postao gorak.

Stavite komad maslaca na tavu i pustite da se zapjeni. Kada dobije laganu smeđu boju i osjetite orašasti miris, maslac je gotov. Ovakvim postpukom dobiva se neka nova, aroma koja podsjeća na lješnjake i koja se odlično snalazi u svim kombinacijama.

Lijepo pristaje uz slana jela, a još bolje se uklapa u slatka jela. Keksići i kolači uz ovakav maslac postat će puniji okusom. Možete ga i aromatizirati travama poput ružmarina, kadulje ili lavande pa zatim koristiti u jelima u kojima želite intenzivne, ali pomalo profinjene okuse.

Priprema smeđeg maslaca oduzet će vam svega nekoliko minuta, a okusi koje ćete dobiti natjerat će vas da više nikada ne koristite običan maslac.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.