Termin kavijar se, osim za skupocjenu ikru, koristi i za jela koja joj nalikuju, poput namaza od patlidžana i teksaškog kavijara, pripremljenog od crnog graha. U starijim kuharicama sličan se namaz od usitnjenog patlidžana i rajčice naziva "židovskim kavijarom", a često se mogu naći recepti za ajvar-kavijar. Donosimo vam recept za iranski kavijar od patlidžana
Sastojci:
- 3 patlidžana
- 4 češnja češnjaka
- cimet
- 2 žlice limunovog soka
- žlica sušenih rajčica
- 4 žlice maslinovog ulja
- menta
- sol i papar
Priprema:
Patlidžane prerežite, zarežite meso na nekoliko mjesta i umetnite ploške češnjaka. Pospite cimetom i mentom, zamotajte u foliju i pecite na 200 stupnjeva, oko 40 minuta. Izdubite i usitnite omekšalo meso. Na maslinovom ulju popržite sušene rajčice, dodajte pire od patlidžana, začinite solju, paprom i limunovim sokom.