28. siječnja 2016.

Otkrijte tajnu savršenih krvavica

Krvavice
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kuhana kobasica napravljena od krvi i iznutrica uvijek gotovo uvijek izaziva oprečne reakcije, ili ih obožavate ili bojkotirate

Većina će odbiti krvavice zbog jednostavne činjenice da sadrži krv, bez uzimanja u obzir činjenicu da je riječ o kobasici koja korijene vuče od davnina i da zauzima posebno mjesto u kuhinjama svijeta. Specifičnog okusa, krvavica uglavnom sadrži krv, iznutrice, svinjske i goveđe meso, masno tkivo te kruha, ječma, prosa ili heljde. 

Dvije su stvari koje trebate znati. Prvo, riječ je o iznimno ukusnoj kobasici. I drugo, o da, stvarno je napravljena od krvi. Ostali su sastojci proizvoljni, ovisno u ukusima i uglavnom se razlikuju po državama. Primjerice u Velikoj Britaniji, krvavica je poznata kao crni puding i obično se poslužuje za doručak. U zemljama Južne Amerike, zove se morcilla i omiljena im je s roštilja, dok je recimo u Estoniji tradicionalno blagdansko jelo napravljeno od krvi i ječma. 

Pitate se zašto krv u kobasicama? Krv je odlično vezivo, slične funkcije kao i bjelanjci, pomaže da se kobasica ne raspadne tijekom kuhanja. Davnih vremena, stočari su se toga dosjetili, i zadržalo se do danas. U Francuskoj krvavica je poznata kao Boudin i zauzima posebno mjesto u kulinarskoj povijesti. Francuzi su išli toliko daleko da postoje Vitezovi kušanja krvavica koji godišnje održavaju natjecanje u svjetskom izboru najfinijih krvavica. Sljedeći put kad budete dvojili oko kušanja krvavica, sjetite se Francuza i ovim sočnim kobasicama barem pružite priliku.

Napišite nam u komentarima jeste li fan krvavica ili ne?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.