24. lipnja 2016.

Sve prednosti i mane teflona

teflon
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Teflon je uvriježeni naziv za politetrafluoroetilen ili PTFE, koji predstavlja jednog od najizdržljivijih plastičnih materijala.

U usporedbi s ostalim plastičnim masama PTFE je vrlo otporan na visoke i niske temperature te na koroziju, no ono što ga čini još posebnijim je njegov niski koeficijent trenja – drugim riječima, njegova velika glatkoća i skliskost. Zbog navedenih svojstava teflon je našao široku upotrebu u mnogim industrijama, no nama je najzanimljivija njegova primjena u kulinarstvu. Naime, teflonom se oblaže različito tzv. neprijanjajuće posuđe za kuhanje i pečenje, poput tava i lonaca te limova i kalupa za pečenje u pećnicama.

Iznimna svojstva teflonskog posuđa

60-ih godina prošlog stoljeća, kada se teflonom počelo oblagati kuhinjsko posuđe, dogodio se zaokret u kulinarstvu. Naime, teflonsko posuđe pokazalo se vrlo praktičnim zbog jedinstvenog svojstva „klizavosti“ koje onemogućuje hrani da se prilikom termičke obrade lijepi za dno posude. Danas postoje razne varijante drugog neprijanjajućeg posuđa, no ono teflonsko je i dalje najcjenjenije budući da se stalno unaprjeđuje. Dakle, zbog iznimnih karakteristika teflona u teflonskim tavama i loncima moguće je pripremiti hranu s minimalnim dodatkom ili čak bez imalo dodanih masti. Teflonsko posuđe tako omogućuje jednostavnu pripremu niskokalorične, dijetalne hrane.

Nedostaci teflona

Naravno, nije sve tako idealno – teflon ima i neke svoje nedostatke. Prije svega, kada se zagrije postaje podložan oštećenjima, pogotovo pri korištenju metalnih i oštrih plastičnih žlica ili lopatica. Stoga se često naglašava kako je uz teflonsko posuđe najbolje koristiti drvena ili mekana i obla plastična pomagala. U protivnom, tava se oštećuje i gubi svoja svojstva, a teflonski sloj se razjedinjuje i onečišćuje hranu te kvari njen vizualni doživljaj. Iako konzumacija komadića teflona ne predstavlja rizik za zdravlje, ona sigurno nije poželjna.

Nadalje, teflon pri visokim temperaturama počinje otpuštati pare koje mogu biti opasne, pogotovo za neke kućne ljubimce. Kod ljudi, udisanje para koje nastaju termičkim raspadom teflona, može uzrokovati simptome slične gripi koji nestaju nakon nekoliko dana. No, kod ptica, udisanje para može uzrokovati trenutnu smrt. Stoga se ljudima koji imaju ptice za kućne ljubimce savjetuje dodatni oprez. Kako bi se spriječilo stvaranje toksičnih para, teflonsko posuđe se ne bi smjelo zagrijavati na temperature iznad 260°C, no ovo i nije tako veliki problem budući da temperature kuhanja, prženja i pečenja najčešće ne prelaze ovu granicu. Teflonsko posuđe se zato ne preporučuje koristiti prilikom pečenja na žaru, a s obzirom na to da se može jako brzo zagrijati, preporučuje se da se ne zagrijava prazno. Uputno je, primjerice, u njega staviti barem malo ulja koje će svojim dimljenjem upozoriti na visoku temperaturu.

Je li je teflon karcinogen

Mnogi ljudi izbjegavaju teflon jer smatraju da je kancerogen, ali, kao što je bilo rečeno, on predstavlja vrlo otporan i inertan materijal. Ono što se povezuje s karcinomom je perfluorooktanska kiselina ili PFOA, koja se koristi pri proizvodnji teflona, a u teflonskom posuđu se može nalaziti u tragovima. Međutim, stručnjaci naglašavaju kako je izloženost PFOA-u preko teflonskog posuđa gotovo zanemariva budući da većina PFOA-a u okolišu zapravo potječe od industrijskih postrojenja. S druge strane, kvalitetni i cijenjeni proizvođači su od prije nekoliko godina teflon za posuđe počeli proizvoditi bez PFOA-a.

Koristiti ili ne koristiti – pitanje je sad

Na kraju se o postavlja pitanje je li dobro koristiti teflon ili ne, a odgovor je potvrdan, s time da se treba držati i nekih uputa. Teflonom obloženo posuđe zaista ima mnogo prednosti – od pripreme do čišćenja, ali pritom je najpouzdanije koristiti ono kvalitetnije, proizvedeno od pouzdanih tvrtki. Naime, ovi proizvođači tvrde da u njihovom posuđu nema zaostataka kancerogenog PFOA-a te navode da je ono znatno otpornije na ogrebotine nego što su to bile prve verzije teflonskog posuđa. Svejedno, potrebno je paziti da se u teflonu kuha na razumnim temperaturama. Teflonsko posuđe se nikada ne bi smjelo pregrijati, a najbolji način kontrole je da se ne zagrijava prazno, već uvijek s barem malo ulja ili vode, koji će upozoriti na visoke temperature.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.